03 Eylül 2016 00:50

Kurgucu yapay zeka

Kurgucu yapay zeka

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Her geçen gün daha da ilerleyen yapay zeka çalışmaları, yapay zekaları insanın yapabildiği her işi yapar hale gelmeye adım adım yaklaştırıyor. Yapay zekaların veriyi bir insanın işleyebileceğinden kat be kat hızlı işleyebilme potansiyelini de hesaba kattığımızda, pek çok işin yapay zekalar tarafından insandan daha hızlı ve belki de daha iyi yapabileceğini (yapıldığını) rahatça söyleyebiliriz. IBM’in deneysel yapay zekası Watson’un 15 milyon sayfa medikal kitap ve makaleyi analiz ettikten sonra nadir görülen bir tür göğüs kanseri vakasını başarılı bir şekilde teşhis edip, tedavi önerilerinde bulunması ve Watson’un tedavi önerileri sayesinde tümörün ameliyatla alınabilecek boyuta küçültülebilmesi, yapay zekanın yakın dönem başarılarından. 

IBM Watson, makine öğrenimi ve doğal dil işleme kullanarak yapılandırılmamış veriyi bir bilgisayardan ziyade bir insan beyni gibi işleyerek analiz eden bir platform. 200 milyon sayfayı aşkın 4 terabytelık veri tabanı ile kendisine sorulan soruları en iyi şekilde yanıtlamaya çalışan ama bunu yaparken de insan gibi düşnmeye çalışan bir makineden bahsediyoruz. Böyle bir makine için yoruma daha az açık, tekniğe dayalı işler elbette daha kolay. Ancak Watson, son başarısı ile bu sınırları da zorluyor. Baş rollerini Kate Mara ve Paul Giamatti’nin paylaştığı, biliminsanları tarafından üretilen bir hümanoid yapay zekanın kontrol dışına çıkışının hikayesini anlatan Morgan filminin fragmanı [0] ya da fragmanın önemli bir kısmı Watson tarafından hazırlandı. Nasıl mı? Önce Watson’a öğrenebilmesi için 100 korku filmi fragmanı verildi. Watson, fragmanları görsel, işitsel ve kurgusal açıdan analiz ettikten sonra Morgan filmini analiz ederek fragmanda kullanılacak sahneleri seçti. Fragmana son “yaratıcı” dokunuşlar IBM’den bir personel tarafından yapılsa da Watson’un önümüzdeki günlerde bu ince “yaratıcı” dokunuşları yapmayı öğrenmesinin önünde ciddi bir engel yok.

Her halükarda, normalde en azından günler muhtemelen haftalar alacak bir fragman üretme süreci Watson sayesinde sadece birkaç saate indirildi. Yapay zekanın (gerçekte var olmayan) sınırlarını görmek istiyorsanız Watson’ın hazırladığı fragmanı izleyin.

[0] https://www.youtube.com/watch?v=gJEzuYynaiw
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...