13 Ağustos 2016 00:10

Stellarium: Göğe bakalım

Stellarium: Göğe bakalım

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eğer astronom vb. değilsek meteor yağmurları ile güneş ve ay tutulmaları dışında pek çevirmiyoruz gözlerimizi yukarı. Göğü olduğu gibi görebilen şanslı azınlığı bir yana bırakacak olursak gözümüzü yukarıya çevirsek de şehir ışıklarının yarattığı ışık kirliliği ve hava kirliliği pek çok şeyin görülmesine engel. Bu engelleri bilgisayarda aşabilmeyi sağlayan gökyüzü simülasyonu yazılımları mevcut. Stellarium bu yazılımlardan biri. GNU Genel Kamu Lisansı ile yayınlanan Stellarium; çıplak gözle, dürbünle ya da küçük bir teleskopla görebileceğiniz gök cisimlerini detaylıca inceleyebilmemize olanak tanır. Stellarium’un standart kurulumu 600 binden fazla yıldız bilgisi, farklı kültürlerin takım yıldız görselleştirmeleri ve gökadalar ile Güneş sisteminin bilgileri de dahil olmak üzere devasa bir veri tabanı ve gerçekçi görselleştirmeler ve gerçek zamanlı bir gökyüzü simülasyonu ile birlikte geliyor. Ek paketler yoluyla bu devasa gökyüzü kütüphanesini büyütmek de oldukça kolay.


İlk iş olarak Stellarium’un resmi sitesinde üstte yer alan bağlantılardan işletim sistemimize uygun Stellarium sürümünü indirip kuralım. Basit bir kurulumun ardından Stellarium'u çalıştırdığımızda, bizi bir kırlık alan görüntüsü karşılayacak. Öncelikle ekranın solunda yer alan menüden ya da F6’ya basarak konumumuzu kontrol edip eğer Stellarium konumumuzu doğru tespit edememiş ise konum bilgilerimizi güncelleyelim. Ardından eğer hava henüz kararmamış ise F5’e basarak saati değiştirerek havayı karartalım. “C” tuşu ile takım yıldız çizgilerini, “V” ile takım yıldız isimlerini ve “R” ile takım yıldız görselleştirmelerini açabilir, faremizin rollerı ile istediğimiz objelere yakınlaşıp uzaklaşabiliriz. Daha net bir görüntü için “A” ile atmosferi kapatabiliriz. Son olarak “F2” ile ayarlara girelim ve “Eklentiler” sekmesinden istediğimiz eklentileri açılışta çalışacak şekilde ayarlayalım. Artık göğe bakmaya hazırız. 
Planetarium küreleri için çeşitli projeksiyon seçeneklerini de içeren Stellarium, gerçek gökyüzünün yerini asla tutamayacak olsa da yine de sadece simülasyonu izlemekten bile zevk alabileceğiniz bir yazılım.
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...