06 Ağustos 2016 00:50

TİB “pislik” de TİB kararları temiz mi?

TİB “pislik” de TİB kararları temiz mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

10 binlerce erişime engelleme kararının altında imzası olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın kapatılacağını Cumhurbaşkanı Erdoğan yüksek düzeyli ekonomi toplantısı sırasında şu cümlelerle duyurdu: “Mesela TİB’i (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) kapatacağız. Çünkü bütün pisliklerin olduğu yerlerden biri de orası. Orayı kapatıp çalışanların hepsi için hazırlıkları yaptık, gereği neyse yapacağız.”

Engelliweb verilerine göre[0] Türkiye’den erişime engellenen 112 bin 122 web sitesinin 105 bin 408’i TİB tarafından engellenmiş. TİB’in bu genişlikte erişime engelleme hakkı daha önce de çok tartışılmış, mesele Anayasa Mahkemesi’ne gitmişti. Ancak hiçbir şey TİB’in ekin biçer gibi site biçmesini tümüyle engelleyememişti. TİB’in erişime engellediği sitelerden ilaç satışı, kumar, yetişkinler için içerik vb. sebeplerden engellenen siteleri çıkarttığımızda geriye kalan tablo aslında nasıl bir sansür mekanizmasından bahsettiğimizi çok net ortaya koyuyor. Sadece Dicle Haber Ajansı’nın TİB tarafından 42 kez sansürlendiğini daha pek çok politik haber sitesi ve ajansın TİB’in sansürüne maruz kaldığını zaten biliyoruz. TİB 5651 sayılı yasanın kendine verdiği yetkileri iktidarı korumak kollamak için ciddi bir politik sansür mekanizması olarak kullandı. Ne oldu, hangi iç çatışmalar, hesaplaşmalar döndü de iktidarın sansür kılıcı bir anda “bütün pisliklerin olduğu yer” haline geldi orasını şimdilik net olarak bilemesek de TİB ile ilgili sorulacak sorularımız var.

Bu sorulardan ilki ve en önemlisi Cumhurbaşkanı’nın ifadelerini yineleyecek olursak “bütün pisliklerin olduğu yer”in şimdiye kadar hakkında erişime engelleme kararı verdiği 105 bin 408 site ne olacak? Nasıl ki suçu sabit görülen hakim ve savcıların davalarda aldıkları kararlar şüpheli hale geliyor, TİB’in kararları da şüpheli hale gelecek mi? Yoksa “bütün pisliklerin olduğu yer”in verdiği kararların temizliğinden ve adilliğinden mi bahsedeceksiniz? Eğer bu konuda da kandırıldığınızı iddia ediyorsanız -ki görünen tablo öyle- TİB’in oluşturduğu hasarı onarmanız, haksız yere erişime engellenen, sansürlenen sitelere itibarını iade etmeniz gerekmez mi?  

[0] https://engelliweb.com/istatistikler/


 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa