30 Temmuz 2016 01:00

Kişisel bilgilerin gizliliğini savunmak

Kişisel bilgilerin gizliliğini savunmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta Wikileaks AKP e-postaları başlığıyla bir grup veri yayınladı. Çoğunluğu e-posta sunucusunun “e-postanız gönderilemedi” vb. mesajları ve spam e-postalardan oluşan 300 bin e-postalık veritabanında dikkate değer bir şey yoktu. Ancak yayımlanan dosyalar arasında ülkedeki milyonlarca kadının kimlik bilgileri ve telefon numaraları gibi kişisel detayları içeren dev bir veritabanı vardı.
Kadın cinayetlerinin her yıl binli rakamlara ulaştığı bir ülkede olmasaydık bile aklı başında hiç kimsenin kişisel bilgilerin bu şekilde teşhirini savunacağını sanmıyorum. İşin bu noktasında çok tartışılacak bir şey yok. Ancak Wikileaks ile ilgili ana akım medya başta olmak üzere bu kimlik bilgilerinin sızdırılmasının eleştirisi üzerinden yürütülen “AKP e-postaları fos çıktı” temalı tartışmalar ve bir anda kişisel bilgilerin gizliliğinin geçit vermez savunucularına dönüşen bir kitlenin (Kişisel bilgilerin ifşasını yanlış bulan, bunu sorumsuzca bir hareket olarak gören ve bu konuda yıllardır tutumunu değiştirmemiş ufak bir azınlığı dışarıda bırakacak olursak) ortaya çıkışı bazı soruların sorulmasını zorunlu kılıyor. Öyleyse hemen başta ana akım medya olmak üzere bu kitleye soralım: Şimdiye kadar aklınız neredeydi?
50 milyon seçmenin kişisel bilgileri çalındığında ağzınızı açtınız mı? Çalanlar yakalansın, çalınmaması için yeterli tedbiri almayanlar ya da varsa bu verileri satanlar yargılansın dediniz mi? Göstermelik olarak verilen üç beş ceza dışında tekrar bir çalınma ya da sızdırma vakası yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını talep ettiniz mi? Yoksa göstermelik işler ve sözlerle meseleyi geçiştirdiniz mi?
Peki ya hastanelerin hasta kayıt sistemleri kırılıp çok sayıda kişinin HIV testi sonuçlarından kürtaj bilgilerine gizliliği hayati önem taşıyan veriler yayımlandığında sesiniz çıktı mı? Hasta kayıtlarının tutulduğu yazılımların güvenilirliğini sağlamasını Sağlık Bakanlığından istediniz mi?
Peki ya pek çok kamu kurumunda ve özel kurumda normalde beş altı sistem yöneticisi ile yapılması gereken işlerin bir iki sistem yöneticisine yüklenmesi sonucu oluşan güvenlik açıklarını sorguladınız mı?
Sorulacak soruların listesi uzun. Bu soruları zaten yıllardır soranlar var. Sözüm onlara değil, dün sesi soluğu çıkmayıp bugün kişel bilgilerin gizliliğinin en yılmaz savunucusu kesilenlere. Ucu, işinize gelmeyen yerlere dokunduğunda da kişisel bilgilerin gizliliğini savunup hesap soracak mısınız?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa