25 Haziran 2016 00:50

2,5 boyuttan 3'e geçiş: Quake

2,5 boyuttan 3'e geçiş: Quake

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde bir bilgisayar oyunu klasiği Quake, 20. yaş gününü kutladı. 1996’da yayınlanmış bir oyunun hâlâ hayatta olması ve oyuncu bulabilmesi bile takdire değer. Ancak Quake bunun da ötesinde modern grafikli oyunlara giden yoldaki sıçrama noktalarından biriydi. Kendinden önce gelen Doom ve Wolfenstein'dan oynanışını devralan Quake kendi türünde ilk kez 3 boyutlu grafikleri gerçek zamanlı oluşturarak bir dönüm noktası haline geldi. 

John Romero tarafından tasarlanan ve John Carmack tarafından programlaması yapılan Quake'i başarılı kılan sadece dönemi için eşsiz kabul edilen grafikleri değildi. Doom ile birlikte popülerleşen çok oyunculu ölüm maçları Quake'te daha da geliştirilmiş ve yeni oyun modları eklenmişti. Tek oyunculu oyun modunun ışık ve karnalığı başarılı bir şekilde kullanan bölüm tasarımları da oyunun oyuncu üzerindeki etkisini iyiden iyiye arttırıyordu. Bütün bu denklemin içinde oyuncuların Quake'i sevmemesi mümkün değildi.  

1999'da kaynak kodları Genel Kamu Lisansı'yla(GPL) yayınlanan Quake, machinima olarak bilinen ve gerçek zamanlı grafik motorları ile yaratılan sinematik üretimlerin de doğuşuna yol açtı. Quake motoru kullanılarak “çekilen” Ranger Gone Bad ve The Seal of Nehahra gibi “filmler” yeni bir sinematik alt türün başlangıcıydı. 

İlk Quake’in ardından hemen herbiri birbirinden başarılı devam oyunları yapılsa da sanırım hiç biri iki buçuk boyutlu olarak bilinen oyunlara alışkın bünyemizde Quake’in yarattığı şok ve hayranlığı yaratmayı başaramadı. İlk kez Quake ile karşılaşmam oyunun dört ana bölümünden birini içeren shareware versiyonunun bir bilgisayar dergisi CD’sinde gelmesi ile oldu. CD’yi takıp sıradan o ayın demolarını kurup denerken Quake’in açılışı ve grafiklerini görmemle birlikte orada takılıp kaldığımı kalan demolara bakmadığımı hatırlıyorum. Quake’in tam sürümünü edinene kadar günlerce o shareware sürümdeki bölümleri tekrar tekrar oynamıştım. 

Bir dönemin efsanesi Quake’i günümüz teknolojisi ile tarayıcınızda bile oynamanız[0] mümkün. Deneyin. Size şimdi çamur gibi gelen o grafiklerin yirmi yıl önce nasıl hissettirdiğini keşke bilebilseniz. 

x[0] http://webquake.quaddicted.com/Client/index.htm

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...