03 Ocak 2015 01:03

Bir araya gelişi erteleme

Bir araya gelişi erteleme

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Gerek emek gerekse barış mücadelesi demokrasi dinamiklerinin tercihleri ile bir yol ayrımına girecektir. 
Örgütlü çevrelerin bir araya gelmesi her şey değildir elbette. Ama asla  hiç bir şey  de değildir. Toplumsal buluşmaları kolaylaştırdığı ölçüde değerli ve önemlidir örgütlü çevrelerin siyasal zeminlerde bir araya gelmesi.
2015 seçimlerinin kısa da olsa öne çekilip çekilmeyeceği birkaç hafta içinde belli olacak. Normal tarihi olan haziranın başında bile olsa ciddi bir planlama ve güçlü bir çalışma için kalan süre gittikçe daralmaktadır. 
Toplumda güçlü bir umut ve kararlı bir irade ortaya çıkarmak için 2015 seçimleri belirleyici rol oynayabilir.
On yıllardır sürdürülen toplumsal ve siyasal çalışmaların anlamlı kazanımlara dönüşmesi sadece parlamentoda temsil konusuna indirgenemez ama seçim sonuçlarının Türkiye’nin kaderini belirleyecek konumu da ortadadır.
Olağan üstü bir durum olmazsa 2019 yılında cumhurbaşkanlığı, yerel ve genel seçimler birlikte yapılabilir ve o tarihe kadar bir seçim olmayabilir. 
2015 seçimlerinde CHP ve MHP’de büyük bir değişim yaşanmazsa iktidar partisinin nasıl bir temsil sayısına kavuşacağı HDP’nin alacağı sonuca bağlıdır. HDP bağımsız olarak girdiğinde AKP 330 sayısının üzerinde bir temsili yakalayarak anayasa değişikliğini referanduma götürebilir.
HDP parti olarak girer ve yüzde on barajını geçerse  vekil sayısı iki kata yakın artıyor ve bu durumda anayasa değişikliği için uzlaşma yoluna gidilmesi kaçınılmaz hale geliyor.
Siyaset risk almaktır. 
Barajın aşılması, hem güçlü bir liste etrafında seçim yarışına girilmesi hem de özellikle sandıkta verilen fireleri en alt düzeye indirecek kampanyanın örgütlenmesi ile mümkündür.
Toplumsal rahatsızlıkların yükseldiği bir ortamda bunun siyasal sonuçlarının doğmaması tümüyle alternatifsizlik krizinden kaynaklanmaktadır.
Güçlü ve tutarlı bir muhalefet öznesinin inşası küçük hesapları aşan bir irade beyanı ile mümkündür.
Toplum kendisi için öncülük eden siyasal aktörlerin güçlü olmasını bekler. Türkiye devrimci mücadelesinin gücünün farkında olması  kendi birikimine saygısının gereğidir. Kendini abartan bir kapris içine düşmeden toplumun ezilen, dışlanan kesimleri ile sağlıklı bir iletişim kurmak, 2015 seçimlerinde ciddi bir alternatifi ortaya çıkarabilir.
Bu ortamı hazırlayacak bir buluşmanın ertelenmesi, sadece sol sosyalist çevrelere değil tüm Türkiye’ye çok şey kaybettirecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...