04 Ekim 2014 00:47

AKP, MHP ve IŞİD savaş ortaklığı

AKP, MHP ve IŞİD savaş ortaklığı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen hafta kapsayıcı temsiliyeti bulunan bir heyetle Suruç ve Kobanê’deydik. Çarpıcı savaş sahnelerine tanıklık ettik. Ne yazık ki Kürtler, Kurban Bayramı’na IŞİD cellatlarının döktüğü kan ve katliamlarla giriyor. Her an yeni, acı, bir gelişme yaşanıyor ve an hızla eskiyor. Dolayısıyla izlenimlerimizi yazmak yarine yeni gelişmeler üzerinde durmanın daha da önemli olduğunu düşünmekteyim.
Zira dönem oldukça hareketli, karmaşık ve yeni gelişmelere olduğu kadar yeni ittifaklara da açık bir halde. Artık kimsenin, hiçbir siyasi mihrakın duyarsız kalamayacağı, gelişmelerin yeni boyut kazanmasının an meselesi olduğu bir dönemdeyiz.
Açık ifadesiyle, bir savaşın içindeyiz. Ve her an yeni bir boyut kazanabilir.
Savaş sınır boylarında tüm şiddetiyle devam ederken, Türkiye’nin hızla açık aktörü haline geleceği bir dalgalanmanın içindeyiz.
Uluslararası, Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan’da ki gelişmeler yeni pozisyonları zorunlu hale getiriyor ve her çevreyi buna zorluyor ya da sürüklüyor.
Gelişmeleri erken kavrayıp, tutum alanlar; sürüklenmeyip, yön vermek ve kendi cephesinin aktörlerinden biri halinde hareket etmek için çabalayanlar sürecin “kazananları” olacaktır.
Kamplar yeniden dizayn ediliyor, yeni cepheler kuruluyor.
AKP, IŞİD “gizli” ittifakına artık MHP’nin de açıktan dahil olması bunun göstergelerinden biri.
MHP’nin, IŞİD’e karşı görünümlü beyanlarının hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur.
Artık MHP de AKP ve IŞİD ortaklığına dahil olmuştur.
MHP, AKP’nin kendi çizgisine geldiğini düşünmektedir ve bundan memnunluk duyduğunu firesiz tezkere oylamasıyla da göstermiştir.
Tezkere ile sağlanan ittifak Kürt düşmanlığı üzerinden şekillenen, bir savaş ittifakı olarak aynı zamanda yeni cepheye de işaret etmektedir.
Kürt düşmanlığı MHP’yi  IŞİD cephesine hızla sürüklemiştir. Nasıl ilerleyeceğini ise göreceğiz.
Üniversitelerde örülmek istenen “Müslüman Gençlik” hareketlenmesi ise IŞİD’in kolu olarak devreye sokulmak isteniyor.
Yine yapılan bazı anketlerin sonuçları IŞİD’in artık aynı zamanda sosyal ve siyasal yaşamımızın bir parçası haline getirildiğine işaret ediyor.
Sınır boylarında ve cephedeki savaş görüntüleri IŞİD’in AKP ile iç içeliğini gözlere sokarken, kentlerde ısınma hareketleri var.
Dolayısıyla eşitlik, barış ve özgürlük isteyenler ile ırkçı, milliyetçi, gerici, faşist ve halk düşmanı güçlerinin daha açık pozisyon almak zorunda kalacakları, cephelerin giderek daha saflaşacağı ve karşılaşacağı bir dönemdeyiz.
İki haftadan bu yana süren mücadelenin yükseltilmesi, savaşa karşı barışın, eşitlik ve özgürlük cephesinin daha da büyütülmesi gerek.
Hükümet bir yandan “Çözüm ve müzakere sürecini sürdüreceğiz” yönlü açıklamalar yapıyor olsa da, hızla savaşın içine sürükleniyoruz.  “Çözüm” süreci de berhava olmakla karşı karşıyadır. Başbakan ile HDP heyeti görüşmesinde “pozitif” açıklamalar yapılmış olsa da, gelişmelerin yönü ve parçaların birleştirilmesiyle ortaya çıkan fotoğraf hiç de iç rahatlatıcı ve güven verici değil.
Görünen bu tezkereyle aynı zamanda yeni bir ittifak ve savaş cephesinin örüldüğüdür.
AKP ve IŞİD cephesine MHP’nin dahil olmasıyla oluşan bu cephenin nasıl şekilleneceği ve nereden ilerleyeceğini ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Süleyman Şah Türbesi üzerinden Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan mesajlar da niyete işaret ediyor.
Türkiye, emperyalist güç odaklarının ekseni içerisinde yer almakla birlikte, Tezkereyle, daha önce Davutoğlu’nun bakanlığında sürdürülen ve iflas eden dış politikada ısrar edeceğini, “Oyun içinde oyun kurmak” istediğini göstermiştir.
Tezkere’nin ısrarla gündeme getirilmesi ve iki tezkerenin birleştirilerek ve aynı zamanda bir torba haline getirilip kapsamının değiştirilmesi, güncelleştirilerek geliştirilmesi “yeni cephe” hesabından bağımsız değil.
Tezkere, MHP ile birlikte ve IŞİD’i gözeterek, Kürtlerin kazanımlarını yok etmeyi hedefleyerek TBMM’den geçirilmiştir.
Rojava’nın Kobanê, Afrin ve Cizire Kantonlarına karşılık gelecek biçimde üç bölgede birer tampon bölge (cep) oluşturmak için gözü karartmış, kolları sıvamıştır. AKP, IŞİD ve MHP adeta “Süleyman Şah Türbesi’ne bir iki bomba fırlatılması”nı beklemektedir. Oyunun ilk perdesi bir biçimde sahneye konulacaktır. Bataklığa sürüklenmeye pek hevesli Hükümetin amacı, neye mal olursa olsun Kobanê’nin düşürülmesidir.
Kobanê, yeni büyük bir savaşın da, barışın da düğümü haline gelmiştir. Bu düğümü çözmek tarihsel bir önem kazanmış ve bizim cephenin sorumluluklarını hepten arttırmıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...