22 Kasım 2013 00:24

Şanzelize tarlabaşı...

Şanzelize tarlabaşı...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Paris’in Şanzelizesi geniş caddesi ve ülkenin görkemli devlet gösterilerinin yapıldığı bir gösteri bölgesidir. Şaşaalı tarihi takıyla hava atmakta. Genelde Nişantaşı ile kıyaslansa da Nişantaşı birkaç gömlek daha düşük kalmaktadır. Gelmek istediğim konu Kentsel dönüşüm projeleri aslında. Paris’e gitme fırsatını yakalayınca Şanzelize’ye uğramamak olmazdı. . Bu konuyla ilgili olarak 2011 yılında Ali Öz’ün fotoğraf çalışmalarını “Tarlabaşından, Şanzelize’ye” başlığıyla yazmıştım. O yazımda şöyle demiştim:
“… Fotoğraf ne zaman “basın fotoğrafı”, ne zaman “belgesel fotoğraftır” ya da “enstantane fotoğrafıdır”. Belge niteliği taşıyan her fotoğraf belgeseldir diyebiliriz. Gündeme ait olan fotoğraf, tazeliği ve güncelliği ile basın fotoğrafıdır. “Enstantane fotoğrafı” ise keskin bir görme gücünün sağladığı zor “an”ların yakalanmasıdır.  Yıllardır, “yıkıldı yıkılıyor, Tarlabaşı’da-Tepebaşı’da kentsel dönüşüm başlıyor” denirken aylardır hummalı bir çalışma başladı. Kimi medyada “şanzelize” kiminde “New York” olmamıza az kaldı yollu dönüştürülmüş Tarlabaşı tasarımları boy gösteri-yor. Gitmekte ve gelmekte olan büyük tehlikeyi belgeliyor. Aynı anda güncelliği bakımından “basın fotoğrafları”, bir daha yakalanamayacak olan “an”lardan “enstantane fotoğrafları” ve gelecekte bu günü anlatması bakımından belge niteliğinde “belgesel fotoğraf”ları üretiyor. Acaba kaç fotoğrafçı arkadaş proje olarak Tarlabaşı’da çalışı-yor? Bir dönem yok oluyor. Fotoğrafçılara duyurulur...”
Geçen gün Paris’e gidince aklıma geldi. Paris’te yaşayan ressam arkadaşım İsmail Yıldırım ile Şanzelizeyi bir turladık. Önümüzdeki günlerde uzun uzun yazacağım. Ama bugün kucağında köpeğiyle rastladığım kareyi paylaşmak istedim.  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...