13 Eylül 2013

Eşit kardeşlik için camilerin yanına cemevi!

Ankara’da yeni yapılması planlanan cemevinin yanına cami yapılması bir tercihi yansıtıyor. İçerik olarak bu tercihin doğru olup olmamasından daha önemli olan nasıl bir eşitlik ve kardeşlik algısı üzerine kurulu olduğudur. İkinci önemli olan nokta ise inanç alanının kim tarafından tanımlanacağı meselesidir.
Elbette kendi doğallığında cami ve cemevi ihtiyacını birlikte duyanlar bu doğrultuda girişimde bulunma hakkına sahiptirler. Ama bu tercih bir hegemonik tutuma dönüşüp camisiz cemevi olur mu noktasına getiriliyorsa iş başka bir yere gelip dayanır.
İnanç milli güvenliğin bir unsuru değildir. Bu yaklaşım inançlara hürmetsizlik içerdiği gibi toplum güvenliği açısından da sorunludur. Birlik bütünlüğü sağlamanın yolunu farklılıkları tasfiyeye dönüştürmekte görmeye başladınız mı bunun sonu gelmez. Sünni İslam inancının kendi içindeki ayrışmalarda bile bir tercih yapar ve onu diğer yaklaşımlar üzerinde egemen kılmaya çalışırsınız.
İnançları önemseyenler açısından en saygın tercih bu inançlarla ilgili eğitim, ibadet gibi tercihlerin o inançlara mensup kişilerce belirlenmesidir. Bu her kafadan bir ses çıkmasına neden olur korkusu tam da bizim hezeyanımızı yansıtır.
Hıristiyan dünyasının yaşadığı Rönesans ve özel olarak gelişen özgürlük teolojisi tam da bu kişi özgürlüğü üzerine kuruludur. Her insanın muhatap olması ve aklı ile tercihte bulunması, ortaklaşılan noktalarda bütüncül sistematik buluşmalara engel değildir.
Şii dünyasında güçlük taklit mercii mekanizması vardır. Bir iç otoritenin varlığı bile devlet gibi dış otoritelerin müdahalesinden kaynaklı sorunları önlemektedir.
Yazımın başlığındaki öneri sadece bir ironidir ve içine girilen çelişkiye dikkat çekmek için kullanılmıştır.
Eğer gerçekten insanları  sadece insan oldukları için eşit ve kardeş görüyorsanız bu tercihi de içinize sindirmeniz gerekir.
Farklı ibadet yerlerinin bir arada olması farklı kimliklerin barış içinde yaşamasını sembolize eder. Anadolu’da buna dair örnekler olduğu gibi bir inancın ibadet yerinin başka bir inancın ibadet yerine dönüştürülmesine dair de çok sayıda örnek gösterebilirsiniz.
Türkiye’de barışın inşası için inançları tanımlama çabaları yerine tanıma yaklaşımına ihtiyaç vardır.

evrensel.net

Evrensel'i Takip Et