Windows 8, UEFI ve Linux

Windows 8'in bilgisayarlarda işletim sistemi ile donanım arasındaki katman olan BIOS'un (Basic Input Output System : Basit Girdi Çıktı Sistemi) yerine daha güvenli olduğu gerekçesi ile UEFI'yi (Unified Extensible Firmware Interface : Birleştirilmiş Genişletilebilir Bellenim Arayüzü) kullanacak olması bir süredir Linux dünyasında tartışılıyor. UEFI, BIOS'un yerini almak üzere geliştirilmiş bir teknoloji olmasına ve hemen hemen tüm UEFI sistemler BIOS komutları ile geriye dönük olarak uyumlu olmasına rağmen, UEFI'nin  Windows 8 için de tercih edilmesine yol açan 'güvenli önyükleme' (secure boot) özelliği Linux için sıkıntılara yol açabilir. Güvenli önyükleme özelliği için işletim sistemi üreticilerinin anahtarlarının UEFI'ye yazılmış olması gerekiyor. Pek çok üreticinin sadece Microsoft'a ait anahtarlara sahip anakartları ve bilgisayarları piyasaya sürmesi oldukça yüksek bir olasılık. Her ne kadar Microsoft güvenli önyüklemenin UEFI arayüzünden kapatılabileceğini söylese de güvenli önyükleme özelliğini açıp kapatmak üzere bir ayarı bazı üreticilerin 'ihmal etmesi' ciddi bir olasılık. Öte yandan Microsoft'un Red Hat Enterprise Linux ve Fedora için gerekli anahtarları sağlaması ve diğer dağıtımlar için de 99 dolar karşılığında aynı hizmeti sağlayacağını açıklaması da tartışmaları sonlandırmadı. Konu hakkında son açıklama da Linux'ün babası Linus Torvalds'dan geldi. UEFI'nin hayranı olmadığını söyleyen Torvalds, imzalı bir önyüklemeye olan gereksinimi ise anladığını belirtti. Öte yandan hackerların kendi anahtarlarını alarak ya da açıkları kullanarak anahtar sorununu aşacağını da iddia eden Torvalds, UEFI'nin güvenlik açısından kayda değer bir koruma sağlamadığını söyledi.
Windows 8 uyumlu donanımların pazara çıkması büyük olasılıkla UEFI tartışmalarını ve güvenli önyüklemeye çözüm arayışlarını daha da hızlandıracak.

FLASH SANALLAŞACAK

Mozilla, Adobe'un Flash teknolojisini sanallaştırarak ayrı bir eklentiye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bu hedefi gerçekleştirmek üzere tasarlanan sanal makineye ve projeye 'Shumway' adı verildi. Shumway, Mozilla vakfı tarafından desteklenen açık kaynak kodlu bir proje olacak.
GitHub'da geliştirilen Shumway, "Doğal kod yardımı olmaksızın SWF dosyası için verimli bir işleyici oluşturacak bir HTML5 teknoloji deneyi" olarak tanımlanıyor.
Flash, tüm güncellemelere rağmen bugün sıklıkla güvenlik riskleriyle anılıyor. Mozilla, HTML5 ve JavaScript gibi standart web teknolojilerini kullanarak Flash kodunu tarayıcının kendi kodu içerisinde çalıştırmak, böylece Flash eklentisinden kurtulmak istiyor.

SKYPE GÖRÜŞMELERE, REKLAMA ALACAK

Microsoft tarafından satın alınan Skype'a 'yenilikler' gelmeye devam ediyor. Skype uzun bir aradan sonra Windows Phone 7'lere gelmiş ancak her modelde çalışmayacağı açıklanmıştı. Şimdi ise Skype blogundan yapılan bir açıklama ile görüşmelere reklam alınacağı duyuruldu.
Conversation Ads adı ile duyurulan reklamlar bir arkadaşınız ile Skype'tan Skype'a ücretsiz görüşme yaparken aynı pencerede arkadaşınızın yanına açılacak.
Microsoft, bu reklam özelliğinin sadece ücretsiz olan Skype'tan Skype'a aramalarda gözükeceğini belirtiyor. Conversation Ads'in sadece Windows işletim sistemi kullananlarda gözükeceği Mac Linux ve mobil versiyonlarda böyle bir reklam güncellemesinin bulunmadığı belirtiliyor.

evrensel.net

Evrensel'i Takip Et