17 Aralık 2014 00:58

Ortadoğu’da güç dengeleri değişiyor

EMEK Partisi (EMEP) Çiğli İlçe Örgütünün düzenlediği, “IŞİD, Ortadoğu ve Laiklik” konulu panelde, Ortadoğu’da sınırların ve bölgesel güç dengelerinin değiştiği ifade edildi.

Paylaş

Çiğli Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirilen panele, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Yörük, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP Çiğli Belediye Meclis Üyesi İhtilal Gündüz ve DERİTESK İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz katıldı.

‘IŞİD, IRAK SURİYE SINIRINI KALDIRDI’

IŞİD’in Irak’la Suriye arasındaki sınırı kaldırdığını ifade eden Yörük, Irak’ın büyük bir bölümünün IŞİD’in kontrolünde olduğunu ve Irak devletinin fiili olarak iflas etmiş durumda olduğunu belirtti. Suriye’nin de bugünkü görünümüyle eski üniter yapısını korumasının zor olduğunu dile getiren Yörük, “Her iki devlet de bölünmeye doğru gidiyor gibi görünüyor. Ortadoğu’da önemli aktör olma özelliğini yitirdiler ve IŞİD en önemli aktör olarak görünüyor” dedi. Artık İran’ın bölgesel güç olarak devreye girdiğini ve ABD ile ilişkileri geliştirmeye başladığını ifade eden Yörük, “Bölgesel savaş tehlikesi bulunuyor. Dikkatli olmazsa Türkiye böyle bir savaştan muaf olamayacak” dedi.

‘MÜCADELE GÜÇLERİNİN İTTİFAKINA İHTİYAÇ VAR’

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da Türkiye’nin Ortadoğu’daki serüveninin “Bir koyup üç alma” söylemiyle Özal döneminde başladığını hatırlattı. Gürkan AKP’nin yeni Osmanlıcı politikayla bu misyonu hayata geçirmeye çalıştığını ifade etti.

Ayrıca AKP’nin Kobanê’nin düşmesini istediğini ve bu şekilde zayıflamış bir Kürt hareketi ile çözüm masasına oturmayı amaçladığını belirten Gürkan, Kobanê’deki direnişle birlikte bunun mümkün olmadığını belirtti. Bu gelişmeler ve AKP’nin uygulamaları ile birlikte laikliğin de ülkedeki demokrasi mücadelesinin başat sorunu haline geldiğini belirten Gürkan, “Mücadele güçlerinin ittifakına ihtiyaç vardır. Laik demokratik bir Türkiye mücadelesine ihtiyaç var” dedi.

Panelin bir diğer konuşmacısı Çiğli Belediyesinin CHP’li Meclis Üyesi İhtilal Gündüz, Suruç’taki izlenimlerini paylaştı. Gündüz, “Bu insanlara Türkiye bakmıyor, bölge halkı bakıyor büyük oranda” dedi.

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz de, “Yanı başımızda bir savaş var. Ortaklaşmamız gerekiyor. İzmir’de bir sendikalar birliği deneyimimiz var. Bu birlikteliğe ihtiyaç var” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altın madencileri Kaz Dağları’ndan vazgeçmiyor

SONRAKİ HABER

İkinci tura doğru iki politik kamp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...