27 Şubat 2011 12:40

Dengbêjlik geleneği yazıya dökülüyor

KÜRT Edebiyatı’nın sözlü geleneği olan ‘dengbêjlik’ yapılan çalışmalarla yazılı kültür eseri haline dönüştürüldü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi dengbêjlik geleneğini koruma altına alan Dengbêj Antolojisi’nin ikinci cildini tamamladı. Bir yıl boyunca değişik illerde s&

Dengbêjlik geleneği yazıya dökülüyor
Paylaş

Dengbêj Evi kurarak Kürtlerin en önemli sözlü kültürünün taşıyıcısı olan dengbêjleri koruma altına alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, bu geleneği yazılı bir kültür haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu geleneği hem şimdiki nesillerin iyi tanıması hem de denbêjlik geleneğinin tarihe kazandırılması için bir yıl boyunca Erzurum, Muş, Doğu Beyazıt, Ağrı gibi pek çok il gezilerek dengbêjlerle tek tek görüşüldü. Dengbêjlerle yapılan tüm görüşmeler aynı zamanda kamerayla kayıt altına alındı. İçinde 80 dengbêjin kısa özyaşam öyküsü ve kılamlarının yer aldığı Dengbêj Antolojisi 345 sayfadan oluşuyor. Antoloji iki bin adet basıldı.

ÜÇÜNCÜ CİLT İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Muharrem Cebe, dengbêjlik geleneğinin Kürt tarihi içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu, bu çalışmayı ortaya koydukları için çok mutlu olduklarını söyledi. “İnsanlar Kürt kültüründen bahsettiği zaman ilk başta akla dengbêjlik geleneği geliyor. Dengbejlik; dedelerimizden babalarımızdan, büyükannelerimizden; saraylardan ve köşklerden bu yana süregelmiştir” diyen Cebe, bu geleneğin şimdi de Dengbêj Evi’nde sürdüğünü hatırlattı. Cebe, dengbêjliğin tarihten bu yana sözlü edebiyat olarak bugünlere geldiğini belirterek, “Ancak Dengbêj Antolojileri ile birlikte bu kültürü sözlü bir kültür olmaktan çıkararak, yazılı bir kültür haline dönüştürdük. Böylece bu geleneği geleceğe taşımış olduk” dedi. Dengbêj Antolojisi’nin üçüncü cildi için çalışmalara hemen başlayacaklarını kaydeden Cebe, dengbêjlik kültürü çalışmalarını derinleştireceklerini vurguladı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus’un yeni geçici başbakanı atandı

SONRAKİ HABER

Öğrenci emeğiyle film festivali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa