15 Aralık 2014 01:08

Pınarbaşı’da işler kötü gidiyor Türk Metal susuyor

Pınarbaşı, Bornova’ya bağlı, içinde, BMC, CMS Jant, Ege Fren, Efes Pilsen, Pınar Süt, Sunel Tütün AŞ gibi pek çok büyük fabrika barındıran bir sanayi bölgesi. Bu bölgede bulunan BMC, Erkay Çelik ve Ede Demir fabrikaları uzun süredir ciddi sıkıntıların yaşandığı metal fabrikaları ve her üç fabrikada da Türk Metal Sendikası örgütlü. Bu fabrikalardan BMC, MESS kapsamında ve TİS süreci devam ediyor ancak, işçiler mevcut sorunları nedeniyle TİS’i akıllarına bile getiremez durumda.

Paylaş

Mazhar UZBEK
İzmir

Aylarca ücretleri ödenmeyen ve patronun borcundan dolayı TMSF tarafından el konulduktan sonra Es Mali Yatırım tarafından satın alınan BMC’de 2000 dolayında işçi olmasına rağmen şu an gerçekleştirilen kısmi üretim nedeniyle ancak 400 işçi çalışıyor. Geriye kalan 1600 işçi ise başka işler yaparak geçimini sağlayama çalışıyor. İşçiler bazen günübirlik olarak fabrikaya çağrılıp yevmiyeci usulü çalıştırılıyor.

BMC işçileri de yine İzmir’de bulunan Ede Demir işçileri gibi “Anlaşmalı bankalar sizlere kredi verir, onlarla idare edin” denilerek borçlanmaya yönlendirilmiş. Borçla-harçla geçinmeye çalışan ve çoğunluğu 10-15 yıllık olan işçiler, hayat boyu çalışmalarının karşılığı olan evlerini, arabalarını, takılarını satmak zorunda kaldılar ama yine de borçlarını kapatamadılar. BMC işçilerinin baskısıyla bir dönem eylemler yapmak zorunda kalan Türk Metal İzmir 1 No’lu Şube, fabrikanın TMSF’ye aktarılmasından memnun olmuş, “Devlet alacaklarınızı er ya da geç verir” diyerek işçileri oyalamıştı.

SENDİKACILAR AİDATLARINI KORUYOR

Sendika yönetimine tepkili olan işçiler, Türk Metal’in bir tarafta 100 binlerce işçiyi ilgilendiren TİS görüşmeleri yaparken, bir tarafta BMC, Ede Demir, Erkay gibi aynı alanda bulunan ve 3500 dolayında işçiyi kapsayan sorunları çözmekten aciz olduğuna dikkat çekti. Ede Demir’de yaşananların Erkay Çelik ve SİDER Metal’deki işçilerini de ilgilendirdiğini söyleyen işçiler, buralara sahip çıkmayan sendika yöneticilerinin bu bölgede çalışan tüm metal işçilerine karşı sorumluluğunu yerine getirmediklerini ifade ederek birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İŞÇİ İŞ BIRAKIYOR SENDİKA EYLEMİ KIRIYOR

Ede Demir’de işçiler aylardır ücretlerini alamıyor, Erkay Çelik’te de ödemeler düzensiz yapılıyor. Bunun dışında Türk Metal İzmir 2 No’lu Şube’nin örgütlü aynı patrona ait iki ayrı fabrikadan Aliağa’daki SİDER Metal işçileri, iş bırakma eyleminin yapıldığı Ede Demir’e getirilerek çalıştırılıyor. Buna nasıl göz yumulduğunu anlamadıklarını söyleyen Ede Demir işçileri, patron ve sendikanın işçileri karşı karşıya getirmeye çalıştığını, bu tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca fabrikada emekli olup da ihtiyacından dolayı kayıt dışı çalıştırılan arkadaşlarının da, “Zaten maaşlarınız var size paranızın bir kısmını vereceğiz, içeride paranız da birikecek” gibi söylemlerle ikna edilmeye ve işçilerin bölünmeye çalışıldığını söyleyen işçiler, birlik vurgusunu yinelediler. 

ÖNCEKİ HABER

İşçi olmak zor

SONRAKİ HABER

Munzur’da detaylı inceleme yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...