17 Temmuz 2011 06:29

Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi

Avusturya’da dini dogmaları eleştirenler tarafından kurulan Uçan Spagetti Canavarı Kilisesine üye bir Avusturya vatandaşı inanç özgürlüğü mücadelesini kazandı. Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi’ne (The Church of the Flying Spaghetti Monster) mensup olduğunu söyleyen ve inancı gereği başına makarna süzgeci takt

Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi
Paylaş

Avusturya’da dini dogmaları eleştirenler tarafından kurulan Uçan Spagetti Canavarı Kilisesine üye bir Avusturya vatandaşı inanç özgürlüğü mücadelesini kazandı. Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi’ne (The Church of the Flying Spaghetti Monster) mensup olduğunu söyleyen ve inancı gereği başına makarna süzgeci taktığını belirten Avusturya vatandaşı Niko Alm, bu şekilde çekilen fotoğrafını ehliyetinde kullanabilmek için başvurdu. Niko Alm, talebi doğrultusunda resmi makamlardan onay almasının ardından kendisinden otomobil kullanmaya psikolojik açıdan yeterli olduğunu ispatlaması istendi. Bu belgeyi de elde eden Alm’a, Avusturya polisi tarafından istediği biçimde ehliyeti verildi.

AKILLI TASARIMA ALTERNATİF

Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi, ‘Akıllı Tasarım Teorisi’nin Amerika’daki okullarda “bilimsel” olarak okutulması amacıyla müfredata girmesini eleştiren Bobby Henderson tarafından 2005’te kuruldu. Yeni bir akım yaratan Henderson, düşüncelerini ‘pastafaryanizm’ olarak adlandırıyor. Bu sözcük İngilizce ‘pasta’ (makarna) ve ‘Rastafarianizm’ (Bob Marley’in öncülük ettiği inanç sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor.

‘DÜNYAYI UÇAN SPAGETTİ YARATTI’

Pastafaryanizm akımı, kanıtlanamayan bir şeyin insanlara öğretilmesinin eleştirisi üzerine kuruldu. Henderson kendi yazdığı bir ‘kutsal kitap’la kanıtlanamayan inançları eleştirdi ve bu düşünceleri yermek için kendi ‘inancı’nı ortaya koydu. Buna göre, dünya ‘Uçan Spagetti’ adı verilen bir ‘yaratıcı’ tarafından oluşturuldu. Buna göre de ‘Uçan Spagetti’ en yüce varlık kabul ediliyor.  Michelangelo’nun ünlü ‘Yaratılış’ tablosunun bir parodisi olan bu tablo Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi’nin sembollerinden biri.

CENNETTEKİ BİRA FABRİKALARI

Henderson’ın temel savları arasında Cennet’te bira volkanları ve striptizci fabrikaları olduğu yönünde. Bobby Henderson, 2005’te Kansas eğitim kuruluna bir eleştiri mektubu yazarak kendi inancının doğruluğunu kanıtlamaya çalıştı. İnanç parodileri bloglarda ve mizah kültüründe önem kazanmaya başladı. Uçan Spagetti Canavarı, kısa zamanda okullarda öğretilen Akıllı Tasarım ‘a karşı kullanılan bir sembol haline geldi. Pastafaryanizm, zamanımızın ünlü ateistlerinden Richard Dawkins tarafından da bolca örnek olarak kullanılır. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Süryanilerden demokratik özerkliğe destek

SONRAKİ HABER

Arjantin aracılığıyla İran’a kıskaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...