HDP: Hakim ve savcılara 'toplumsal cinsiyet dersi' verilmeli
Hakim ve savcıların mesleki eğitimlerinde "toplumsal cinsiyet dersi" verilmesini gerektiğini belirten HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, konuya ilişkin kanun teklifi verdi.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hakim ve savcıların mesleki eğitimlerinde "toplumsal cinsiyet dersi"nin verilmesi için Meclis Başkanlığı'na "2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu" ve "4954 Sayılı Adalet Akademisi Kanunu"nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.
Buldan kanun teklifinin gerekçesinde, 1987'de Çankırı'da görülen bir davada eşinden şiddet gören bir kadının açtığı boşanma davasını hakimin, "kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin" gerekçesiyle, boşanma davasının reddetmesini hatırlattı. Kadınların her alanda verdikleri mücadele ile birçok şeyin değiştiğini belirten Buldan, "Artık yargıçlar kadını aşağılayan bu tür vecibelere atıf yapmamışlardır" dedi.
'KADINA YÖNELİK ŞİDDET KURUMSALLAŞTIRILMIŞ'
Türkiye'de kadına yönelik şiddetin aile içi şiddet olmaktan çıktığını ve kurumsal bir yapıya büründüğüne işaret eden Buldan, "Kadına yönelik şiddetin kurumlaşmasına öncülük eden ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini üreten kurumların başında yargı kurumu gelmektedir" diye belirtti.
Buldan, yargının erkeklerin lehine verdiği kararlarla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiğini ve toplumsal adaleti ciddi anlamda zedeleyerek meşruiyetinin sorgulanır hale getirdiğini kaydetti. Buldan, gerekçede, "Örneğin kadına yönelik her türlü cinsel ve fiziksel şiddet davalarında, kadının giydiği etek boyunun yapılan ceza indirimlerine gerekçe gösterilmesi, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, artıran ve eşitsizliği derinleştiren en önemli örneklerden biridir" ifadelerine yer verdi. Buldan, ayrıca LGBTİ bireylere yönelik şiddet davalarında sanıklara benzer gerekçelerle ceza indirimi yapılması da aynı bağlamda ele alınması gerektiğini söyledi.
'KADINA YÖNELİK EŞİTSİZLİKTE YASAL DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLMELİ'
Türkiye'nin kadına yönelik eşitsizliği ciddi anlamda ele alması ve bu yönlü bazı yasal değişikliklere gitmesi gerektiğini belirten Buldan, şunları kaydetti: "Bu amaçla yasa uygulayıcıları başta olmak üzere, hukuk alanında hizmet yürüten kurumlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek ve bu yönlü bir bakış açısı oluşturmak amacıyla meslek yasalarında 'Toplumsal Cinsiyet Eğitimi'nin hizmet içi ve meslek eğitiminin bir parçası olarak verilmesine dair iş bu kanun teklifi hazırlanmıştır." (DİHA)
Evrensel'i Takip Et