06 Aralık 2014 13:33

Gülsuyu’ndan dayanışmayı ilmek ilmek örüyoruz

Kobanêli kadınlarla dayanışmak için bir Kızkardeşlik Köprüsü de Maltepe-Gülsuyulu kadınların örgü kampanyasıyla kuruldu. Gülsuyu Kadın Dayanışma Evinden kadınlar, kış mevsimini bir nebze olsun daha kolay atlatabilmeleri için Kobanêli kızkardeşlerine ve çocuklarına kazak, bere, patik örüyor.

Paylaş

Ebru ÜNAL
Toplumsal yapının her gün üzerimize bir karabasan gibi çöktüğü, her gün medyadan kadın cinayetlerine alıştırıldığımız, işyerinde köle muamelesi gördüğümüz, evde baskı ve şiddete uğradığımız, sosyal hayatta dört duvar arasında televizyona mahkum olduğumuz bir dönemde Gülsuyu’nda yeni bir ışık huzmesinin adımlarını attık.
‘Kadın Dayanışma Evi”mizi kurduğumuz, ilk temellerini attığımız günlerde, kapısını çaldığımız, konuştuğumuz her kadından faaliyetlerimiz ile ilgili farklı istek ve taleplerini öğrenip bunların hangilerini yapabileceğimizi tartışıyorduk. Kuruluştan önce başlattığımız kadın korosu ve çocuklar için tiyatro çalışmamız devam ediyor. Bunların yanına Takı Kursu ve Halk oyunları kursunu ekledik. Bu çalışmalarla hem hep birlikte iyi vakit geçirmenin, farklı insanlarla arkadaşlık etmenin tadına varacak hem de dayanışma ve birlikteliğin gücünü görebilecektik.

KADINLARA AÇILMIŞ BİR SAVAŞ
Tam da bu dönemde dünyanın gözleri önünde ve bizim yanı başımızda dehşet saçan bir savaş ve aslında “Kadınlara karşı açılmış bir savaş”ın ortaya çıkması her yerde olduğu gibi Dayanışma Evimizdeki kadınlar arasında da büyük tepkilere yol açtı.
Daha Dayanışma Evi’mizin kuruluşu sırasında Şengalli Ezîdî kadınların barbar IŞİD çetesinin tecavüz, katliam ve saldırılarına uğramalarına, köle pazarlarında çok küçük yaşlardaki kız çocuklarının satılmasına karşı bir dayanışma ve destek çalışması yürütmüştük.
Hemen ardından savaş yayıldı ve Kobanê’de henüz yeni, özgür bir yaşam kurmuş kadın ve erkekler vatanlarını, topraklarını, değerlerini korumak için IŞİD çetesine karşı büyük bir direniş başlattı. Bizlerin böyle bir direnişe hele de bir “Kadın Direnişi”ne kayıtsız kalmamız mümkün değildi.

KIZKARDEŞLİK KÖPRÜSÜ
Gülsuyu’ndan Kobanê’ye nasıl köprü olabilir, nasıl bir destek sunabiliriz, dayanışmayı nasıl büyütürüz diye tartıştığımızda, desteğimizi en iyi kızkardeşlik duygusuyla ifade edebileceğimizi düşündük. Malum kış geldi ve oradaki kızkardeşlerimizin cephede veya sığınmak zorunda kaldıkları kamplarda bu soğuk günlerde giyebilecekleri kazaklar, patikler, atkılar, bereler örmek istedik. Kobanê’deki çocuklarımıza, içlerini ısıtacak Gülsuyu’lu kadınların sıcaklığını, anne şefkatimizi gösterecek kazaklar örmek istedik.
Çıktık mahalleye, gittiğimiz her kadından örgü kampanyamıza destek istedik. Kimi yünlerini bizden aldı, kimisi “bende yün var” dedi. Kimisi de “ben örgü öremiyorum, ben ne yapabilir, nasıl destek olabilirim, nelere ihtiyaç var?” diye sordu. Fakat en güzeli, gittiğimiz kadınların çoğunun yanından elimiz dolu dönmek oldu. Bu arada derneğimizi, çalışmamızı anlatmak ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününü de tartışmak üzere yapacağımız panelin çağrısın da yaptık mahalleye.
Her çalışmada yeni kadınlara ulaştığımız, her etkinlikte daha çok heyecanlandığımız ve büyüdüğümüz Kadın Dayanışma Evimizi ilmek ilmek örüyoruz Gülsuyu’nda.

ÖNCEKİ HABER

Esenyali’dan Kobanê’ye Kiz Kardeşlik köprüsü büyüyor

SONRAKİ HABER

Fergusonlu kadınlar kendi seslerini buluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...