06 Aralık 2014 12:42

Asıl kavga şimdi başlıyor

Tersini hiç düşünmedik, artık kazanmalıydık. Adliye önünde birleştik, Gönül’e destek olmak isteyen Maltepe Gülsuyu’ndaki kadınlarla. Pankartımızı açtık, bağıra çağıra girdik adliyeye. Sanılanın aksine “taşkınlık” yapmadık elbette.

Paylaş

Özlem ERDOĞAN

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar olarak, mahallemizde bir kadının boşanmak istediği kocası tarafından öldürülmek istendiğine şahit olduk. O adam şimdi tutuklu yargılanıyor yargılanmasına ama hepimizde soru işaretleri kaldı.

Diğerleri gibi birkaç yıl ceza alıp çıkacak mıydı? Bundan sonra psikolojisi alt üst olmuş bir kadın nasıl ayakta duracaktı? Ona ne söylersek toparlanacaktı? Zordu hem de çok zordu. Ben o gün yoktum yanında belki ama dernekte mahalleli kadınlarla bir araya geldiğimizde pes etmememiz gerektiğini ve örgütlenerek bir kadının hayatını kurtarabileceğimizi tartıştık. Başardık da aslında. Dava günü geldiğinde her kadın çocuğunu okula bırakıp koştu derneğe. 30-35 kadın düştük yollara. Mutlu şekilde döneceğimize inanmıştık çünkü. Tersini hiç düşünmedik, artık kazanmalıydık. Adliye önünde birleştik, Gönül’e destek olmak isteyen Maltepe Gülsuyu’ndaki kadınlarla. Pankartımızı açtık, bağıra çağıra girdik adliyeye. Sanılanın aksine “taşkınlık” yapmadık elbette. Akşama kadar davanın olmasını ve sonucun karara bağlanmasını beklerken, bir çocuk istismarı davası görüldüğünü öğrenince izleyici olarak o duruşmaya katıldık. Bir öğretmen 3 tane lise öğrencisine tacizde bulunmuş. Hakim okuyup sordukça tüylerimiz diken diken oldu. Hakim davayı ertelediğini açıkladı ve biz bu davayı da takip edeceğimize karar vererek çıktık salondan.

Çok sonra başladı Gönül’ün davası. İçeri girdiğimizde suçlu ayakta bekliyordu. Hakim sordu, o cevap verdi. Cevap verdikçe de battı. Yaptığı şeyin arkasında bile duramadı. “Ben ona zarar vermeye gitmedim”, “O beni tahrik etti.” Hakim sordu tabi: “O zaman benzinin ne işi vardı?” diye. Verecek yanıt bulamadı. Beş dakika ara verildi, salondan çıkarıldık. Aranın ardından Gönül’ün maskeli olan yüzünden sadece gülümseyen gözlerini görünce hepimiz sevinç çığlığı attık. Oh nihayet bitti. 16 yıl 8 ay ceza yetmedi belki ne Gönül’e ne de bize, gitmeyecekti izler ama az da olsa merhem oldu, adalet yerini buldu.

Gönül, pırlanta gibi 3 kızıyla yeni bir hayata başladı. Evine gittik. Eldivenli elleriyle çay ikram etti bize. Oturduk, konuştuk. Evden çıkacakken kapı zili çaldı. Birbirinden güzel iki kızı girdi içeri. Gönül’ün gözleri parladı. Neden ayakta dimdik durduğunu o anda anlamıştım. Asıl kavga bundan sonra başlıyor.

ÖNCEKİ HABER

Bir Kadın Hayatını Kaybediyor Bir Kadın Mücadeleye Katılıyor

SONRAKİ HABER

Niyet şiddeti önlemekse bütçeyi ona göre dengele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...