Engelliler lütuf değil haklarını istiyor
Dünya Engelliler Günü’nde taleplerini bir kez daha aktaran engelliler, “Herkesle eşit koşullarda yaşamak istiyoruz” diyor.

Uğur ZENGİN
İstanbul
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Engelliler sadece bireyin engeli üzerinden tanımlanıyor ancak hayatın birçok alanında yaşadıkları zorluklar, aşmak zorunda oldukları engeller göz ardı ediliyor. Dünya Engelliler Günü’nde gazetemize konuşan engelliler, sorunlarına çözüm istiyor.
Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Av. Turan Hançerli somut örnek üzerinden anlatıyor: “Tekerlekli sandalye ile sokağa çıkan engelli birey eğer kaldırım, yokuş gibi bir problem yoksa istediği sosyal yaşama ya da iş yaşamına erişebilir.” Talep ettiklerinin de birer nimetmiş gibi verilmesini istemeyen Hançerli, “Engelli birey, bunun hakkı olduğunu hissetmeli” diyor.
Evde bakım uygulamasına da değinen Hançerli, “10 yıldır uygulanan aileden birinin engelli bireye bakması karşılığında 700 lira kadar ücret almasına dayanıyor. Ücreti alabilmek için ise evde kişi başına düşen gelirin, asgari ücretin 2/3’ünü geçmemesi gerekiyor” dedi.
ÖRNEK OLUR DİYE ARAÇ VERMEDİLER!
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Gülizar Resuloğlu ise İstanbul’un merkezi olan Taksim’de dahi engelli tuvaleti bulunmadığını, bir kitapçıya giremediğini söylüyor. Resuloğlu hatta kas hastalarının sokağa bile çıkmadığını söylüyor: “Türkiye’de 100 bin kas hastası var, 2 bin kişiye ulaştık ancak sokağa çıkabilen 100 kas hastası var.”
Hükümet politikalarını da eleştiren Resuloğlu şu örneği veriyor: Yürüme engelli bireyler için rampalı minibüs ihtiyacı var. Meclis’e giderek yeni bir minibüs talep ettiğimizde ‘Diğer derneklere örnek olur’ denilerek reddedildi.”
Resuloğlu önemli bir noktaya daha dikkat çekiyor: “Sosyalleşme alanımız olan derneğimiz ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından boşaltılmak isteniyor. ‘Sizin derneğe ne ihtiyaç var, hastaları tedavi edemiyorsunuz’ diyorlar. Engellilere bakış açıları bu.”
Türkiye’de Engelli Veri Bankası ve Engelli Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini söyleyen Resuloğlu, “Veri bankasıyla kimin neye ihtiyacı varsa anında görülüp karşılanabilir” diyor.
‘ENGELLİ HAKLARI YILLARDIR GASBEDİLDİ’
Zihinsel engelliler üzerine çalışma yapan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kızartıcı: “Normal çocuklar haftada 24-30 saat ders alırken zihinsel engelli çocuklar haftada 2 saat ders alıyor. Devletin rehabilitasyon parası olarak verdiği 550 lira ile haftada sadece 2 saat eğitim alınabiliyor. Mesela çocuğum için ek olarak 500 lira veriyorum. Veremeyenler haftada sadece 2 saat rehabilitasyon hizmeti alabiliyor. Aileler ‘ölürsem çocuğuma kim bakacak’ kaygısı taşıyor. 2011-2012 eylem planı yasal sisteme dönüştürülmedi. Bir bakım güvence yasası çıkarılırsa bu kaygı giderilir. İş ve istihdam, bakım, engelsiz okul kurumları gibi pek çok kurum oluşturması gerekiyor.
Evrensel'i Takip Et