01 Aralık 2014 14:35

Milli Eğitim Şurası yarın başlıyor

19. Milli Eğitim Şurası yarın Antalya’da başlıyor. Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen'in karma eğitimi tartışmaya açması beklenen şurada, KESK'e bağlı Eğitim Sen alternatif bir rapor sunacak.

Paylaş

Bir önceki şurada Eğitim Bir-Sen'in gündeme getirdiği 4+4+4 modeli, tüm itirazlara rağmen AKP hükümeti tarafından Meclis'ten geçirilmişti. 

Şura öncesinde Türkiye’nin çeşitli illerinde 25-26 Ekim 2014 tarihlerinde hazırlık toplantıları yapıldı. Ancak geçmiş yılların aksine, KESK'e bağlı Eğitim Sen üyelerinin şura çalışmalarına katılması Milli Eğitim Müdürlüklerince olumsuz görüş bildirilerek engellenmiş, bunun üzerine sendika Milli Eğitim Bakanlığı düzeyinde girişimlerde bulunmuştu. Girişimler sonuç verdi ve Eğitim Sen şuraya davet edildi. 
Şurada tartışılacak dört konu başlığı “öğretim programları”, “öğretmen niteliğinin arttırılması”, “eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması” ve “okul güvenliği” olacak. 

HAREMLİK-SELAMLIK MODEL Mİ ÖNERİLECEK?
Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun genel başkanlığını yürüttüğü Eğitim Bir-Sen'in “Okul güvenliği” başlığı altında karma eğitimi tartışmaya açacağı iddia ediliyor. 18. Eğitim Şurası'nda da Eğitim Bir-Sen, gündemde yer almamasına rağmen tartışmaya açtığı 4+4+4 eğitim modeli daha sonra AKP hükümeti tarafından tüm itirazlara rağmen hayata geçirilmişti. 
Daha önce kız ve erkek öğrencilerin ayrı okul/sınıflarda eğitim görmesinin başarıyı arttırdığını iddia eden Eğitim Bir-Sen'in şurada konuyu gündeme getireceği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da şuradaki tartışmaları “konu taraflarca tartışıldı” diyerek yasalaştırma çalışmalarına başlayacağı belirtiliyor. 

EĞİTİM SEN: ONAYLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Eğitim Sen, hazırlık çalışmalarından dışlandığı şuraya, hazırladığı 67 sayfalık alternatif raporla katılacak. Yarın başlayacak şuraya ilişkin yazılı açıklama yapan Eğitim Sen, şura hazırlık çalışmalarından dışlanmalarına yönelik eleştirilerini sürdürdü. Eğitim Sen'in, eğitim biliminin en temel ilkelerini savunduğu için iktidarın baskılarının hedefi haline getirildiği kaydedilen açıklamada, Şurası hazırlık çalışmalarından dışlanmalarının da bunun bir yansıması olduğu dile getirildi. 
Açıklamada, “Eğitim ve bilim emekçilerinin eğitim süreçlerinde özne olmaktan çıkarılıp, edilgenleştirildiği, eğitimcilere esnekliğin, güvencesizliğin ve angarya çalışmanın dayatıldığı,  okul yöneticilerinin siyasal kadrolardan oluşturulduğu, eğitim programlarının bilimsellikten uzaklaştırıldığı, karma eğitimin hedef haline getirildiği bir sürecin sendikamız tarafından onaylanması mümkün değildir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'O saray başına yıkılacak'

SONRAKİ HABER

Cezaevi firarisi evinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...