30 Kasım 2014 12:53

Ya hepimiz engelliyiz ya hiçbirimiz...

İstanbul’da 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla sokağa çıkan engelli yurttaşlar “Engelsiz yaşam, eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz” dedi. Taksim Meydanında bir araya gelen yüzlerce engelli vatandaş “Ya hepimiz engelliyiz ya hiçbirimiz”, “Engelsiz bir yaşam istiyoruz” sloganıyla Galatasaray Lisesi önüne yürüdü.

Paylaş

“Sokakta olmak istiyoruz”, “Engelsiz insanca yaşam”, “Engelli istihdamı arttırılsın” dövizlerinin taşındığı yürüyüşe CHP Milletvekillerinden Mahmut Tanal ve kendisi de engelli olan Şavak Pavey de katıldı.

‘BİZİM İÇİN ASIL ENGEL YOK SAYILMAK’

Yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamada konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli, “Bizleri engelleyen fiziksel ya da ruhsal yoksunluklarımız değil bizleri yok sayan uygulama ve tutumlardır” dedi. Ayrıcalık istemediklerini sadece  temel insan hakları sözleşmesi kapsamında olan ve Anayasa ile korunan adalet ve eşitlik haklarını talep ettiklerini söyleyen Hançerli, bağımsız yaşam hakkının en temel hak olduğunu belirterek, “Ancak engelliler yararına iddia edilen tüm ulusal mevzuat BM engelli hakları sözleşmelerine aykırı olarak bağımsız yaşam hakkını tanımıyor” dedi.

‘7 YIL BOYUNCA UYUDULAR’

2022 sayılı yasa ile engelli ve yaşlıya verilen maaş hakkının 2013 yılında sosyal yardıma havale edildiğini  ve bu gelirin alınabilmesi için sadece engellinin değil akrabalarının da açlık sınırının altında yaşaması şartı getirildiğine dikkat çeken Hançerli, “Yine öz bakım konusunda desteğe ihtiyacı olan engellilerin evde bakımı için de engelli bireyin akrabalarının da açlık sınırının altında yaşaması koşulu aranmaktadır” diye konuştu. Eğitim, sağlık ve ulaşım alanında çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Hançerli, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler yasasıyla birlikte toplu taşıma araçları ve sokakların engelli bireyler için erişebilir hale getirilmesi için 7 yıllık bir süre tanındığını ifade ederek, “Ancak yetkililer 7 yıl adeta uyudu ve sürenin dolmasına günler kala AKP milletvekillerinin öneri ve oyuyla uyuyanlar affedildi ve erişim sorunu çözümsüzlüğe bırakıldı” dedi. Açıklamada Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır, Türkiye Engelliler Derneği Üyesi Bilal Kızartıcı, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz,  Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Ziya Öden ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal da söz aldı.

ENGELLİLERE AÇLIĞI REVA GÖRÜYORLAR

Kendisi de engelli olan CHP Milletvekili Şavak Pavey, mecliste engellilerin sorunlarını dile getirdiklerini ancak hükümetin umursamadığını söyledi. Kaşıkla verilen hakların hükümet tarafından kepçeyle alındığını belirten Pavey, “Hükümet engellilere açlığı reva görüyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Hamas’ın yeni merkezi İstanbul mu?

SONRAKİ HABER

Madenden çıkarılan iki işçinin kimlikleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa