Kasım ayı ‘D vitamini farkındalık ayı’ ilan edildi
Dünya D Vitamini Komitesinin kasım ayını “Vitamin D Farkındalık Ayı” ilan ettiğini belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, D vitamini eksikliğinin zararlarına değindi. D vitamini eksikliğinin kansere ve birçok hastalığa neden olduğunu belirterek, D vitamini eksikliğinin nasıl giderileceğine dair açıklamalarda bulundu.

D vitamini eksikliğinin çağımızın belası kanser hastalığının da sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken, Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, D vitamini eksikliğinde ilk sırada, yüzde 90 gibi büyük bir rakamla, yaz güneşi görmeyen ülkelerin başında gelen Kanada geliyor. Kanada’yı, yüzde 60’la Amerika ve yüzde 55 ile Avrupa ortalaması takip ediyor. Bu araştırmaya göre, Türkiye’nin yüzde 70’i de D vitamini eksikliği yaşıyor. Her 10 kişiden 7’sinde D vitamini eksikliği var” dedi.
KANSER VE METABOLİZMA HASTALIKLARININ SIRRI
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Yaz aylarında D vitamini ihtiyacımızın yüzde 95’ini güneşten karşılayabiliyoruz. Sonbahar ve kış aylarında evden çıkma sıklığı azaldıkça D vitamini eksikliği baş gösteriyor. Son yapılan araştırmalar gösteriyor ki, D vitamini eksikliği sadece kemikleri etkilemiyor, Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayarak kemik erimesini önleyen D vitamini eksikliğinde kemik erimesini tetikler. Alerjik hastalıklar, kanser, metabolizma ile ilgili rahatsızlıklar ve kalp hastalıklarının D vitamini eksikliğiyle olan ilişkisi araştırmalarla kanıtlandı” diye konuştu.
NE YAPMALI?
1. Yaz mevsiminde mümkün olduğunca D vitamini depolamak,
2. Deride D vitamini sentezleyen ışınların en dik saatlerinde direkt deriye temas etmesini sağlamak,
3. Her gün saat 11:00 ile 15:00 arasında, 20 -25 dakika dışarıda kremsiz yüz ve ellerin güneş görmesini sağlayarak geçirmek,
4. Vitamin D açısından zengin, somon, sardalya, uskumru, ringo, lüfer, ton balığı gibi yağlı balıklar tüketmek,
5. Vitamin D takviyeleri almak
VİTAMİNİ TAKVİYESİ ALMASI GEREKENLER
* Küçük çocuklar
* Alerjisi olan çocuklar ve erişkinler
* Astımı olan çocuklar ve erişkinler
* Sürekli kemik ağrısı olan kişiler
* Güneş görmeyen alanda yaşayanlar
* Bağırsaklarında yağ emilimi sıkıntılı olanlar
* Karaciğer hastalığı olan kişiler
* Böbrek hastalığı olan kişiler
* Kemik erimesi olan kişiler
* 50 yaşın üzerindeki kişiler
* Gebeler ve emziren anneler (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et