21 Kasım 2014 10:12

Kaplan: Kendi çocuklarınızı gönderin

TSK’nin, AB’nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’deki harekat ve misyonları kapsamında yurt dışına gönderilmesine 1 yıl süreyle izin veren tezkerenin kabul edilmesine HDP tepki gösterdi. Tezkereye karşı çıkan HDP adına gazetemize konuşan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tezkereye onay verenler için “Kendi çocuklarınızı gönderin” dedi.

Paylaş

Tuba GÜNGÖR
İstanbul

 

TBMM Genel Kurulunda önceki gün bir hükümet tezkeresi oylandı ve kabul edildi. Tezkere ile Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen harekatlara Türk Silahlı Kuvvetlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’ye gitmesinin önü açıldı. Tezkere, 1 yıllık bir süreyi kapsıyor

SADECE HDP KARŞI ÇIKTI

Tezkereye AKP, CHP ve MHP destek verirken, HDP ise tezkereye karşı çıktı.

Gazetemize konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan tezkerenin geçmiş olmasına tepki gösterdi. Afrika’da da Ortadoğu’ya benzer şeylerin yaşandığını belirten Kaplan, dış politikada küresel egemen güçler için TSK’nin yurt dışına gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Kaplan, Hükümetin bedelli askerlikle uğraşmak yerine AB ve NATO için asker göndermeyi bırakması gerektiğini vurguladı.

AKP, CHP ve MHP’nin tezkereye destek vermesine tepki gösteren Kaplan, “Oraya TSK gidecekse önce çocuklarınızı gönderin, bedelinin peşinde kimse koşmasın. Bu tezkereyi kabul eden generallerin, siyasilerin, zenginlerin çocukları gitsin” dedi. CHP’nin daha önce Suriye tezkeresi dışında bütün tezkerelere evet dediğini de hatırlatan Kaplan, “CHP’nin aynı anlayışı devam ediyor” diye konuştu.

İÇ SAVAŞ BİTMİYOR
 

5 milyon nüfuslu dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti bağımsızlığı 1960’da kazandığından bu yana sürekli olarak darbelerle uğraşıyor. Müslüman ve Hristiyan gruplar, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde sürekli karşı darbelerle birbirlerini yönetimden indirmeye çalışıyorlar. Ülkede Hristiyan ve Müslüman silahlı gruplar arasında çatışmalar, iç savaşa dönüşmüş durumda. Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki çatışmaları sona erdirmek amacıyla BM şemsiyesi altında, Fransa ve Afrika Birliği ülkeye asker göndermişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti gibi Fransız kolonisi olan ve 1960 yılında bağımsızlığına kavuşan Mali’de etnik ve dinsel çatışmalar bağımsızlıktan bu yana devam ediyor. Ülke, iç savaş nedeniyle parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da taşeron işçiler eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...