17 Kasım 2014 19:09

Yunan gençliğinin Politeknik direnişi

“Burası Politeknik, mücadeleci öğrencilerin radyosu, her yönden saldırıyorlar, tüm halkımızı sokaklara dökülmeye çağırıyoruz. Çok sayıda ölü ve yaralı var, halkımızı genel direnişe çağırıyoruz. Ekmek, Eğitim, Özgürlük...”

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

“Burası Politeknik, mücadeleci öğrencilerin radyosu, her yönden saldırıyorlar, tüm halkımızı sokaklara dökülmeye çağırıyoruz. Çok sayıda ölü ve yaralı var, halkımızı genel direnişe çağırıyoruz. Ekmek, Eğitim, Özgürlük...”

Bundan tam 41 yıl önce 1973 yılında albaylar cuntasına karşı Atina Teknik Üniversitesini işgal eden öğrenciler üniversite içinde kurdukları radyo istasyonu aracılığıyla böyle çağrı yapmışlardı Yunan halkına. Cuntanın tehditleri ve kurşunlarına aldırmayan öğrencilerin direnişini kırmak için tanklarla Politeknik’e girilmiş ve kırkın üzerinde öğrenci ya kurşunlanarak ya da tankların altında ezilerek katledilmişti. Politeknikle başlayan direnişlerin tüm ülkeye yayılması ile cunta devri bitmişti.

O günden bu güne Politeknik anmaları gelenekselleşmiş bulunuyor. Her yıl 15-­17 kasım arasında yapılan anmalar son gün ABD Konsolosluğuna yapılan kitlesel yürüyüşlerle son bulmaktadır.

Bir halkın, işçilerin­ emekçilerin, gençlerin, aydınların kısacası tüm ezilen toplumsal kesimlerin demokrasi mücadelesi ve kazanımlarına nasıl sahip çıktıklarını ve mücadeleyi nasıl yaşattıklarını görmek ve bu ruhu yaşamak için Politeknik etkinliklerini görmek yaşamak gerekiyor. Her yaştan emekçiler, işçiler, gençler, kadınlar Politeknik anmalarını bir gençlik etkinliğinden çıkarmış ve genel bir toplumsal tepkiyi dile getiren etkinliğe dönüştürmüş durumda...

Politeknik günlerini bu atmosfer içinde yaşamak gerekiyor....

Bu yıl Politeknik anmaları yüzlerce orta dereceli okulda gerçekleştirilen işgallere ve üniversitelerde hükümetin özerkliği ortadan kaldıran yasalarına karşı verilen mücadelelere de sözcülük yaptı. AB Merkez Bankası, İMF ve uluslararası sermaye kuruluşlarının Orta Çağı aratmayan sömürü politikalarını halka ve emekçilere dayatan hükümete mesajlar gönderen bir kitlesellik içinde yapıldı anmalar. Üç gün boyunca yüz binlere kapısını açan ve taleplerine ev sahipliği yapan Politeknik anmalarının bu yıl, son yılların en kitlesel ve en görkemli gösterisiyle tamamlandı... Her yıl olduğu gibi yürüyüş Politeknikte başladı ve cuntayı planlayıp yürürlüğe koyan ABD Konsolosluğunun önünde son buldu.

Başta başkent Atina olmak üzere Yunanistan kentlerindeki eylemlerde IMF, Avrupa Birliği, hükümet ve emperyalizm karşıtı sloganlar öne çıktı

ÖNCEKİ HABER

ABD'de her 30 çocuktan biri evsiz

SONRAKİ HABER

Katliam videosundaki IŞİD'lilerin kimliği aranıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...