14 Kasım 2014 00:58

AKP kendi hukukunu kurmak istiyor

Hükümetin hazırladığı ‘İç Güvenlik Paketi’ Meclis Adalet Komisyonundan geçti. Buna göre “Somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi” yerine “Makul şüphe” yeterli olacak. Yapılan bu düzenlemeye ilişkin gazetemize konuşan siyasetçiler ve hukukçular, hükümetin hukuku ortadan kaldırdığı ve yerine kendi hukukunu kurmak istediğine dikkat çekti. Düzenlemenin kabul edilmez olduğu görüşü öne çıkarken, düzenlemeye karşı çıkılması gerektiği kaydedildi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

CHP Grup Başkan Vekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, AKP’nin Türkiye Cumhuriyeti hukuk sistemini altüst ettiğini vurguladı. Gök,  7-8 ay önce ‘makul şüphe’ içinde yine bir düzenlenmenin yapıldığını hatırlattı. Değişikliklerle AKP’nin kendi hukukunu yaratma çabası içinde olduğunu belirten Gök, yapılan yasal düzenlemelerin başta yolsuzluk operasyonu olmak üzere iktidarın sorgulanmasının önüne geçilmek için yapıldığına dikkat çekti. Hükümetin hakimler ve savcılar üzerine vesayet getirdiğine de işaret eden Gök, yargı bağımsızlığının ortadan kaldırıldığını ifade etti. Türkiye’nin ihtiyacı olanın bağımsız yargı olduğuna vurgu yapan Gök, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın adalete güvenin azalmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini hatırlatarak, “Bir yerde adalete güven sıfıra düştüğünde adalet bakanının istifa etmesi gerekiyor” dedi. Gök ayrıca yargı yılı açılışının kaldırılmasını da AKP’nin gerçeklerinin yüzüne vurulmasından korktuğunun ifadesi olduğunu kaydetti.

HDP’Lİ BEŞTAŞ: HALKIN KAZANIMLARI GERİ ALINDI

HDP EŞ Genel Başkan Yardımcı Meral Danış Beştaş, güvenlik paketiyle hak ve özgürlüklerin geri alındığını kaydetti. Halkın hukuki, siyasi mücadelesiyle elde ettiği kazanımların geri alınmasını kabul etmediklerini söyleyen Beştaş, Hükümetin Kobanê’yi bahane edip, yapmak istediği düzenlemeyle hukuk devleti ilkelerinin yok edildiğini ifade etti. ‘Makul şüpheli’nin hukuktaki karşılığının herkesin şüpheli olarak görülmesi olduğunu belirten Beştaş, “Bununla da kolluk gücüne istediği kişiyi gözaltına alma yetkisi veriyor. Kişinin özgürlüğü ve güvenliğini ortadan kaldırıyor” dedi. Düzenlemenin Mecliste geçmemesi için önerge vereceklerini söyleyen Beştaş, hem Mecliste hem de demokrasi güçleriyle birlikte tepkilerini göstereceğini kaydetti

BARO BAŞKANI ELÇİ: YANLIŞ KABUL EDİLEMEZ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise geçmişte kolluk güçlerin soruşturmalarda geniş vazifelerini kötüyü kullandıklarını yaşanan uygulamalarda görüldüğünü kaydetti. Yapılan düzenlemeyi işin kolayına kaçmak olarak değerlendiren Elçi şunları söyledi: “KCK soruşturmalarında olduğu gibi özel yaşamların, mahremiyetine yol açtı. Demokratikleşme ve  Kürt sorununu çözme iddiasında olan Türkiye’de bu yanlış kabul edilemez. Burada yapılması gereken, siyasettin önünü açmak,  ifade ve düşünce özgürlüğünü güçlendirmek gerekir. Bunlar olursa sosyal barış olur.”

DÜZENLEMEDE NELER VAR?

Kamuoyunda ‘güvenlik paketi’ olarak bilinen yargı paketi Meclis Adalet Komisyonunda kabul edildi.

* Yeni düzenlemeye göre; şüphelilerin ve sanıkların üstünün, eşyasının, konutunun, işyerinin aranabilmesi için “Somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi” yerine “makul şüphe”  yeterli olacak. Şubat ayında yapılan düzenlemede üst aramalarında “makul şüphe” kaldırılarak “Somut delile dayalı kuvvetli suç şüphesi” getirilmişti.  

* Yeni düzenlemede dikkat çeken diğer bir konu ise Yargıtay Kanununun adli yıl açılış törenlerini düzenleyen 59. maddesinin kaldırılması oldu. Hükümet yaptığı düzenlemeyle geçen yıl hükümet ile yargı mensupları arasında tartışmaya neden olan konuşmaların da yapıldığı Yargıtay adli yıl açılış töreni, yasal olarak zorunlu olmayacak. Bu yıl yapılan Yargıtay adli yıl açılışına  Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun törene katılması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmamıştı.

* Yine öne çıkan bir başka konu da 14 Şubat 2005 ila 1 Eylül 2013 tarihleri arasında disiplin, uyarı ve kınama cezası alan, kademe ilerlemesi durdurulan ve aylığı kesilen hakim ve savcıların affedilmesi de yine düzenlemede yerini aldı. Bu düzenlemede 17 ve 25 Aralık operasyonlarını yapan hakim ve savcılar sicil affından yararlanamayacak.Düzenlemenin yasallaşması durumunda 1300 hakim ve savcı aftan yararlanabilecek. Avukatların hakim ve savcı olmaları için 2 yıl şartı yerine 3 yıl şartı getirildi.

ÖNCEKİ HABER

Ebola tedavi merkezinde bir gün

SONRAKİ HABER

Petrol anlaşması sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...