13 Kasım 2014 15:38

180 bin Kobanêli için acil yardım çağrısı

Kobanê Kriz Koordinasyonu tarafından hazırlanan raporda, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ortaya çıkan acil ihtiyaçlara dikkat çekilerek, Kobanêlilerin ihtiyaçlarının karşılanması için seferberlik çağrısı yinelendi.

Paylaş

IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarının ardından göç eden 180 bine yakın Kobanêlinin 48 bini halkın ve belediyelerin yardımıyla zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Büyük çoğunluğu Suruç’taki çadır kentlerde kalırken, hükümetin ‘kucak açtık’ dediği Kobanêlilerin sadece 6 bini AFAD çadırlarında kalıyor.

Kobanê Kriz Koordinasyonu tarafından hazırlanan raporda, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ortaya çıkan acil ihtiyaçlara dikkat çekilerek, Kobanêlilerin ihtiyaçlarının karşılanması için seferberlik çağrısı yinelendi.
Kobanêlilerin durumuna ilişkin hazırlanan raporda acil olarak yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:

* Rojava Devrimi’ni kan ile boğmaya çalışan DAİŞ’in durdurulması için uluslararası camia başta olmak üzere bütün demokrasi güçleri acilen sonuç alıcı girişimlerde bulunmalı.

* Kürdistan ve Türkiye halkları, savaştan kaçan Kobanêlilerin yaşadığı açlık ve barınma sorununu gidermek için seferber olmalı. İlk dönemlerde üst seviyede olan yardım seferberliğinde bir düşüş yaşanmaktadır. Yaklaşan kış mevsimi nedeni ile kışlık giysi ve battaniyeler başta olmak üzere diğer ihtiyaçların giderilmesi için yardım kampanyalarına daha fazla destek sunulmalı.

* Kobane’ye insani ve askeri yardımların ulaştırılması için gerekli tüm kolaylıklar sağlanmalı ve DAİŞ tehlikesi bertaraf edilene kadar güvenli geçiş koridoru açık tutulmalı.

* Hükümet, Kürtleri bir tehdit olarak gören tarihsel kodlarını bir yana bırakıp Cizîr, Kobanê ve Efrîn kantonlarını tanımalı ve ilişki geliştirmeli.

* Derhal ulusal kongrenin gerçekleştirilmesi için adımlar atılmalı, ortak savunma stratejisi etrafında bir araya gelinmeli.

* Kobanê’de yıkılan ve tahrip edilen yerleşim alanlarının yeniden yaşanabilir bir hal alması için uluslararası düzeyde yardım eli uzatılmalı.

* Devlet, BM ve UNİCEF bir an önce Kobanê Koordinasyon ile diyaloga geçip gerekli desteği sunmalı.

* Hükümet, yaralılar üzerinden şantaj yapma politikasından derhal vazgeçmelidir. Hastanelerde yaralılara dönük keyfi baskı, saldırı ve gözaltılara derhal son verilmelidir.

* Bir an önce tüm Kobanê’lilerin AFAD kayıtları tamamlanmalı, sağlık hizmetleri AFAD’ın tanımladığı kamp içi/kamp dışı ayrımı yapılmaksızın verilmeli.

* Kobanêlilerden ilaç katkı payı ve reçete katılım payı alınması uygulaması sonlandırılmalı.

* Sağlık örgütlerinin önerdiği; yaralıların çevre illerdeki hastanelere sevki için hava ambulansı hizmetinin geliştirilmesi ve Sahra Hastanesi projesi acilen devreye sokulmalı.

* Sağlık Bakanlığı bütün Kobanêlilere yönelik Türkiye’de uygulanan normal aşı programını uygulamalı, bunun için de kampanya başlatmalı.

* Göç dalgası nedeni ile hızlı bir şekilde yapılan çadır kentlerin alt yapısı kış koşullarına hazır değildir. Mevsim şartları kötüleşmeden derhal çadır kentlerin alt yapısı tamamlanmalı ve çadırlarda ısınma problemini giderecek donanım hazır hale getirilmelidir.

* Çadır kentlerde acil olarak çocukların eğitimi için prefabrik okullar kurulmalı.

* Çadır kentlerde çamaşırhane projesi hayata geçirilmeli. (URFA)

ÖNCEKİ HABER

Petka Kalıp’ta TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Sınırda ateşkes tehlikede mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...