13 Kasım 2014 14:14

Kobanê 21'inci yüzyılın direniş kalesi oldu

IŞİD’e karşı 2 aydır direnen YPG/YPJ direnişçilerinin insanlığın ortak değeri ve sembolü olduğunu söyleyen Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim, "Kobanê'de insanlık, direniş, vatan sevgisi kazandı. Kobanê 21'inci yüzyılın direniş kalesi oldu" dedi.

Paylaş

IŞİD’in Kobanê Kantonu'na yönelik 15 Eylül'de başlattığı saldırı ikinci ayını tamamlarken, IŞİD’e karşı YPG/YPJ öncülüğünde direniş de devam ediyor. Hewler'de (Erbil) düzenlenen bir konferansa katılan Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim Kobanê'ye dönmek için geldiği Urfa'nın Suruç ilçesinde DİHA'ya konuştu. Müslim, ikinci ayını tamamlayan direnişin insanlığa mal olduğunu ve gelecek için insanlıkta demokrasi, özgürlükler ve eşitlik adına umut yarattığına dikkat çekti.

'KOBANÊ 21'İNCİ YÜZYILIN DİRENİŞ KALESİ OLDU'

Kobanê'nin direnişin sembolü olduğunu söyleyen Müslim, IŞİD’in ağır silahlar ile her taraftan Kobanê'ye yönelik işgal girişimi başlattığını, ancak bu girişimin Kobanê'de büyük bir direniş ve kahramanlıkla karşılaştığını ifade etti. 18-19 yaşlarında kadın, erkek gençlerin hafif silahlar ile tanklara karşı koyduğuna işaret eden Müslim, "Direnişimiz dünya insanlığı için sembol oldu. Bu insanlık direnişinde pay sahibi olmak isteyen herkes Kobanê'de kendisini buldu. Sembolleşen bu direniş DAİŞ'in kentin merkezine ulaşmasını engelledi. Yaklaşık 20 bombalı araç ile düzenlemek istedikleri intihar saldırılarında başarılı olamadılar. Sivilleri korkutup kaçırmak için düzenledikleri havan saldırılarından sonuç alamadılar. Kobanê'de insanlık, direniş, vatan sevgisi kazandı. Kobanê 21'inci yüzyılın direniş kalesi oldu" diye konuştu.

'KIRILMAK İSTENEN İNSANLIĞIN ÖZGÜR, BİRLİKTE YAŞAM İRADESİDİR'

Kobanê'nin Suriye'de halklar için korunaklı, eşit, özgür, birlikte yaşamın kurulduğu, umut yaratan bir kanton olduğunu söyleyen Müslim, IŞİD’in Kobanê'yi hedefe koymasının nedenini şöyle açıkladı: "Suriye'nin geleceği için örnek teşkil ediyorduk. Her halk, her anlayış her renk demokratik bir şekilde kendisini yönetimde görebiliyor, esaslarına göre yaşayabiliyordu. Bu demokrasi, eşitlik ve birlikte yaşam istemeyen karanlık odakların, Kobanê'yi hedef almasına yol açtı. Demokratik Suriye istemeyenler DAİŞ'i destekledi. 19 Temmuz Devrimi ile attığımız adım demokratik Suriye için öncü oldu. Bu yüzden devrimin doğduğu yer olan Kobanê hedefe kondu. Amaç Kobanê'de yeşeren demokratik, eşit, özgür, birlikte yaşamı ortadan kaldırmaktı. Kobanê'de hem askeri hem psikolojik savaş yürütüldü. Düşmesi beklendi, programlandı. Bu yüzden Kobanê'de kırılmak istenen insanlığın özgür, birlikte yaşam iradesidir." Kurdukları sistemin insanlığın geleceğinin yaşam projesi olduğunu ve toplum esaslı olduğunu söyleyen Müslim, IŞİD'i destekleyen güçlere kendilerini ve insanlığa mal olacak sitemlerini tanımaya davet etti.

'İNSANLIĞI ESAS ALIYORUZ'

BAAS rejiminin Arap halkı hariç diğer tüm Suriye halklarını inkar ettiğini ifade eden Müslim, "Bizim halkların özgürlük ve eşitlik mücadelesine devrimden önce başlamıştık. Bizim için rejim ile ilişkide olduğumuz iddia ediliyor. Bu bir iftiradır. Biz çetelerden bize sığınan rejim askerlerine de, rejim askerlerinden kaçıp bize sığınan ÖSO savaşçılarına da kucak açtık. Çünkü biz insanlığı esas alıyoruz. Bizim mücadelemiz halkların demokratik bir sistemde birlikte özgür, eşit yaşamıdır. Bu yüzden bir halkları inkar eden bir sistemle nasıl ilişkileniriz. Biz savaşan değil kendini koruyan ve barıştan yana bir gücüz. Silahı kendimizi korumak için kullanıyoruz. Biz halkları ve Suriye'deki tüm farklılıkları kapsamayan bir rejim ile asla ortaklık kurmaz, ilişkilenmeyiz. Demokratik Suriye'de hep birlikte yaşayacağız" şeklinde konuştu.

'HERKESTE SAYGI UYANDIRDILAR'

Kobanê'de direneler ile zaman zaman aynı cephede yer alan Müslim, Kobanê'de yürütülen direnişi ise "Şehitlerimizin sayesinde bu noktaya geldik. Kahramanlarımızın direnişi dünya insanlığına mal oldu. 18-19 yaşlarında gençlerimiz, özgürlüklerini, topraklarını savunmaya ant içti. Yaşama ve yaşatma iradesi sergilediler. Her direnişçimiz bir destandır. Demokratik Suriye'nin geleceği oldular. Özgürlüğün, eşitliğin, toprak sevgisinin kahramanı oldular. DAİŞ'in beklemediği eylemleri sergilediler. Amerikalılar gördükleri direnişe saygı duymak ve desteklem zorunda kaldıklarını anlattılar. Tüm insanlıkta saygı uyandıran şehitlerimiz ve kahramanlarımıza borçluyuz. Onlar bizim başı dik durmamızı sağladı" ifadeleriyle anlattı.

'TÜRKİYE İÇİN TEHDİT DEĞİLİZ'

Kobanê'de binlerce sivilin topraklarını terk etmediğini, YPG ve YPJ'nin ilerlemesi üzerine de binlerce sivilin geri döndüğüne işaret eden Müslim, "Sınırın üzerinde bekleyen binlerce sivil var. DAİŞ bir katliam gerçekleştirmek istedi. Türk devletinin bize karşı duruşuna eleştirilerimiz var. Biz resmi olarak sivil halk ve YPG, YPJ için destek talebinde bulunduk. Çünkü DAİŞ Kobanê'yi işgal ederse Türkiye içinde tehdit oluşturur dedik. Rojava Kürtleri Türkiye için tehdit değildir. Türkiye'de ki barış ve huzur ortamı bizimde faydamızadır. Tür devleti DAİŞ ile komşu olduğu Tıl-Ebyad, Ezaz bölgelerinde askerlerini, polislerini yitirdi. Ama bizim komşu olduğumuz hiçbir alanda bir sıkıntı yaşanmadı. Kobanê'de yaşayan sivilleri görmeli ve destek sunmalıdırlar" dedi.

'PEŞMERGEYİ BİZ İSTEDİK'

Kobanê de direnişe dahil olan Burkan El Fırat güçlerinin Kobanê'de yaşamını yitiren direnişçilerine de değinen Müslim, demokratik Suriye'den yana olan tüm güçler ile birlikte hareket edeceklerini belirtti. Uluslararası Koalisyon güçlerinin bombardımanına ilişkin de konuşan Müslim, "YPG, YPJ direnişi olmadan koalisyonun bombardımanı sonuç vermezdi. Irak'ta ki Hit kentine aralıksız bombardıman düzenleyen koalisyon uçakları, sonuç alamadı ve Hit düştü. Çünkü karada yürütülen güçlü bir direniş yoktu. Bu yüzden koalisyon güçlerinin bombardımanı YPG, YPJ direniş ile birleşince sonuç veriyor" dedi. Güney Kürdistan'ın Peşmerge gücünün Kobanê'ye gelişine de değinen Müslim, "Biz istedik güney hükümeti onayladı ve peşmerge geldi. Gücümüze güç kattı. Bu yüzden istemediğimiz söylemi Kürtlerin birlikteliğini manipüle etme amaçlıdır" diyerek hem koalisyon güçleri hem de peşmergeye teşekkür etti.

'KOBANÊ'DE İNSANLIK KAZANDI'

Hewler temaslarının olumlu geçtiğini ve bir çok görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Müslim, şunları aktardı: "Uluslararası bir konferansa katıldık. Kürtlerin Ortadoğu'da ki rolü, Kobane direnişi ve DAİŞ başlıklarında bir konferans gerçekleşti. Tüm Kürdistani ve uluslararası heyetler ile görüşmelerimiz oldu. Hepsi olumlu geçti. Kobanê'ye destek sözü verdiler. Yine Kürdistani güçler ulusal kongre ve askeri ortak komutanlık konularında fikir birliği vardı." Kobanê direnişinde insanlığın kazandığını söyleyen Müslim, "4 parça Kürtlerin kanı Kobanê'de aktı. Kürtlerde birliktelik ruhu gelişti ve sorunlarını uluslararası bir boyuta taşıdı. İnsanlık adına ne varsa Kobanê'de kazandı" dedi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay Başsavcısı da ‘Şemdinli’de örgüt var’ dedi

SONRAKİ HABER

Hakkari'de asker intiharı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa