13 Kasım 2014 12:16

Biz geleceği kazanmak istiyoruz

Apollon Kültür Sanat Merkezi pek de uğrak sayılamayacak bir kafenin depo halindeki bodrum katına onlarca gencin hayalleri ve emeği ile inşa edildi

Paylaş

Burak YILMAZ
Hilmi MIYNAT
Denizli

Apollon Kültür Sanat Merkezi, 1 Kasım’da ‘dünya aydınlık olsaydı sanat olmazdı’ sloganıyla açıldı. Buranın kurucularından Ömer Eminoğlu “Apollon’da din, dil, ırk, cinsiyet ayrımına yer yok. Politize edilmiş sanattan ziyade politik sanat yapma kaygımız var. Yaratma ve dünyayı yeniden yorumlama, geleceği kazanma iddiasındayız” sözleriyle Apollon Kültür Sanat Merkezi’nin açılışını yaptı. Apollon Kültür Sanat Merkezi pek de uğrak sayılamayacak bir kafenin depo halindeki bodrum katına onlarca gencin hayalleri ve emeği ile inşa edildi. Peki, bu hayallerin sahipleri nasıl bir araya geldiler, neler yaptılar ve boş bir depodan Apollon Kültür Sanat Merkezi’ni nasıl ortaya çıkardılar? Biz de Genç Hayat ekibi olarak Apollon’ un geleceği kazanma iddiasını, kültür sanat merkezinin kurucuları ve atölye yürütücüleriyle konuştuk. 

“BURASI PADİŞAH SOFRASI MI?”

Ömer Eminoğlu (PDR 2. Sınıf öğrencisi): İnsanlar yaşamlarında kendilerini var edecek çok az şeyle uğraşıyor. 5 kuruşluk çaya 50 kuruş vermenin sosyal bir faaliyet olduğunu sanıyoruz. İlk adım olarak amatör sayılabilecek iki arkadaşla sokak müziğine başladık. Bu adımla birlikte sokak müziğinin Denizli’de büyük bir eksik olduğunu fark ettik. Zamanla profesyonel arkadaşlar da katıldı aramıza. 

Farklı enstrümanlar eklendi. Sokak müziği yapan hiçbir grubun dekoru yoktu. Biz halı ile dekor yaptık. Sokak sanatına dekor ekledik. Ancak bunu yaparken gri bir zihniyet dikildi karşımıza. Her hafta cumartesi günleri Candoğan Parkı’nda bizi bekleyen bir kitlemiz vardı. Zabıta, izin almamıza rağmen, “Burası padişah sofrası mı? Siz burada müzik yaparsanız yarın bir gün çingeneler de gelir” diyerek bizi engellemeye çalıştı. Biz bu tutuma karşı o gün oturma eylemi yaptık ve bizi dinleyenlerin desteğiyle de bu engeli aştık. O günkü eylem bizi Apollon’a getiren süreçte büyük bir etki yarattı.O günden sonra Denizli’de sokak müzisyenlerinin sayısı da arttı. Ben de bütün bu ekibi bir araya getirmek işiyle meşgulüm. Sokak müziği grubumuz, sokağa gelemeyenlere de ulaşmak adına Pamukkale Üniversitesi Psikiyatri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Onkoloji kliniklerinde moral etkinlikleri düzenledi. Özellikle manik depresif hastalarda etkinliklerimiz olumlu etkiler yarattı. Sokak müziğinden elde ettiğimiz gelirle bir çocuk yuvasına oyuncak aldık. 

Sokak müziğinden elde ettiğimiz gelirle bir okula kütüphane kurmak gibi fikirler de oluştu aramızda. Bütün bu faaliyetlerin yoğunluğu sanat merkezi ihtiyacını doğurdu. Mesela  Semih’le (Semih Beder) iki senedir dergi çıkarma fikrimiz vardı. Ancak bunu bir atölye faaliyetine dönüştüremediğimizden gerçekleştirememiştik. Öte yandan tiyatro için de bir heyecan yaşıyoruz. Şimdi ise Bab-ı Tahayyül Tiyatro Topluluğumuzun Uluslararası Amatör Tiyatrolar Festivaline başvurusu kabul edildi.

“DÜNYA AYDINLIK OLSAYDI SANAT OLMAZDI”

Peki Apollon ne demek, burada hangi atölyeler nasıl yürütülüyor?

Ömer Eminoğlu: Apollon, mitolojide sanat tanrıçasının ismi. Bu ismin estetik olabileceğini düşündük ve herkes de bu ismi benimsemiş gibi görünüyor. Apollon Kültür Sanat Merkezi’nde tiyatro, resim, edebiyat ve müzik atölyeleri var. Tiyatro atölyemizin yürütücüsü Poyraz Sarıgül. Atölyemiz seçmelerini yaptı ve oyuncu kadrosunu oluşturdu.  Katılımcıların sahne heyecanını aşmak için bir de sahnemiz var. 

Edebiyat atölyemizin yürütücüsü Semih Beder. Semih’in öncülüğünde Kenar isimli bir dergi çıkarıyoruz. Edebiyat atölyemiz Serkan Baran ve Serhat Ayyıldız’la her hafta şiir dinletileri gerçekleştiriyor. Şimdiye kadar çeşitli şiir dinletileri gerçekleştirdik. Fırat Zeydan müzik atölyemizin yürütücüsü. Aynı zamanda grubumuz “4-1 Yan” ın da üyelerinden. Resim atölyemizin yürütücüsü Adnan Taş.  Atölyemizde resim kursuna gidecek durumu olmayanlara ücretsiz eğitim verilecek. Bu atölyede resmin yanı sıra ebru ve heykel çalışmaları yapma fikrimiz de var


KABULLENMEK YA DA KABULLENMEMEK!

Semih Beder (Edebiyat Atölyesi Yürütücüsü-PDR 2. Sınıf öğrencisi): Ömer’le aynı sınıftayız ve Denizli’ye geldiğimden beri tanışıyoruz. Ömer’in başta sokak müziği olmak üzere birçok projesinden haberdardım. Dergi fikrini ise yaklaşık iki senedir konuşuyorduk. Ancak hayata geçirememiştik. Lisedeyken ‘Gölgeler’ isimli bir dergi çıkarıyorduk. Üniversiteden bu anlamda daha yoğun daha pratik bir çalışma imkanı beklentim vardı. Ancak karşılaştığım manzara beklentilerimin çok uzağındaydı. Böyle planları ve hayalleri olan arkadaşlarla toplanma ihtiyacı hissettik. İlk sene henüz bir ekibimiz yoktu. Ama sürekli bununla alakalı görüşmelerimiz oluyordu. Bu sene doğrudan dergi fikriyle başladık. Bu fikir etrafında da kadromuzu oluşturduk. Dergimiz ‘Kenar’ şimdi basım aşamasında ve edebiyat atölyemizin sürekli bir ürünü olacak. Bu çağda üniversite öğrencisi olmak insana çok kan kaybettiriyor! Biz bu gidişatı kabullenmiyoruz ve kendimizi yazıyla anlatmaya devam edeceğiz. Edebiyat atölyemizin güzel bir kitaplığı var ancak kitaplığı dolduracak kitap bağışlarını da geri çevirmiyoruz.


OLMAZSA OLMAZ

Adnan Taş ( Resim Atölyesi Yürütücüsü- Resim Bölümü 3. Sınıf öğrencisi): Resim olmazsa olmazdır diye düşünüyorum. Aynı zamanda üniversitede Görsel Sanatlar Topluluğu Başkanıyım. Özellikle resim bölümü okuyan arkadaşların okul dışında resim yapabilecekleri hiçbir yer yok. Örneğin üniversite gece de kullanılamıyor. Burada resme ilgi duyanlara çalışma alanı yaratmak için yer aldım ve resim atölyesinin yürütücülüğünü üstlendim. Sanata yönelik en ufak eğilim bile bizi çok mutlu edecektir. Biz geleceği kazanmak istiyoruz. 


SOKAKTAN ATÖLYEYE

Fırat Zeydan( Müzik Atölyesi Yürütücüsü-Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. Sınıf öğrencisi): 10 yıldır müzikle ilgileniyorum ve bağlama çalıyorum. 4 yıldan beri kafelerde ve arkadaş çevrem içinde eğitim ve deneyimimi sunmaya çalışıyorum. Ben daha çok protest ve etnik müzik üzerine çalışıyorum. Ancak benim tarzım Denizli’de azınlıkta kalıyor denilebilir. Müzik atölyemizde ücretsiz kurslar verilecek. Müziğe veya enstrüman çalmaya ilgisi olanları bekliyoruz. Müzik atölyemizdeki arkadaşlarımız birçok müzik türünün ve enstrümanın bilgisine sahip. Ben aynı zamanda dergimiz ‘Kenar’a da yazıyorum ve edebiyat atölyesinin faaliyetlerine de katılıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Görül’ü vuran asker tutuklandı

SONRAKİ HABER

Tutuklanan askerin ifadesi infaz iddiasını güçlendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...