08 Kasım 2014 03:35

Resmin baş yapıtlarına yolculuk

Tevfik Taş’ın hazırladığı dizi, 12 ünlü ressamın dünyaca tanınan 12 tablosundan yola çıkarak kurgulanan öykülerden oluşuyor.

Paylaş

Gülsüm CENGİZ

Çocukların ve gençlerin görsel sanat eğitimi, ilk ve ortaokullardaki, yetersiz zaman tanınan ve seçmeli hale getirilen resim dersleriyle sınırlı... Ülkemizde resim sanatının ürünlerinin kitlelere ulaşımı yok denecek kadar az. Ancak büyük galerilerdeki çok ünlü ressamların yapıtlarının yer aldığı sergiler geniş çaplı tanıtılıyor. Ülkemizde resim sergisi gezme, çocukları ve gençleri bu doğrultuda yönlendirme davranışı yaygın değil.
Peki, çocuklar ve gençler resim sanatıyla, bu sanatın yetkin ürünleriyle nasıl tanışacak? Renklerin ve resimlerin ilham veren gücünden yararlanarak düş güçlerini, estetik beğenilerini nasıl geliştirecekler?
Şair Yazar Tevfik Taş, bu soruya yanıt vermek üzere bir dizi hazırladı. “Resmin Baş Yapıtlarına Yolculuk” adını taşıyan bu dizi, dünya resim tarihindeki 12 ünlü ressamın dünyaca tanınan 12 tablosundan yola çıkarak kurgulanan öykülerden oluşuyor. Kitaplardaki öykü kahramanları, Azteklerin Sanat Tanrısı Hoşipilli eşliğinde değişik, eğlenceli serüvenler yaşıyorlar. Tevfik Taş, öykülerini şiirsel bir dille ve çocuğa görelik ilkesine uyarak anlatıyor. Okur, serüven duygusu ve yazınsal tat almanın yanı sıra tablolar ve ressamlar hakkında da bilgi edinebiliyor. İlkokul 3. sınıftan başlayarak 9 yaş ve üstü çocuklara ve gençlere resim sanatını sevdirme ve tanıtma işlevi de olan kitapların özellikle Görsel Sanatlar Dersleri için önemli başvuru kaynakları ve araçları olduğuna inanıyoruz.  
Tevfik Taş’ın meraklı öykülerine Sahar Bardaie’nin ilginç ve ustalıklı çizimleri eşlik ediyor. Evrensel Basım Yayın tarafından “Evrensel Çocuk Kitaplığı” dizisinde, renkli-resimli 16 sayfalık kitaplar halinde tasarlanan dizide şu kitaplar yer alıyor: Gizemli Mona Lisa Tablodaki Prenses, Konuşan Ayçiçekleri, Dünyanın En İlginç Yüzleri, İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği, Kandırıkçı Resimler, Komik ve Muhteşem Tablolar, Düğününde Saklanan Damat, Allı Turnam Ne Gezersin Burada, Renklerin Müziği, Esrarengiz Resim, Balerinlerin Büyüsü...

ÖNCEKİ HABER

Kürt edebiyatının dil deryasındaki seyahati

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal’de insan sevgisi ve kardeşlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...