06 Kasım 2014 08:22

Ardanuç'ta HES yapımı Danıştay'dan döndü

Artvin'in Ardanuç ilçesinde yapımı planlanan ‘Ardanuç-5 Hidroelektrik Santral projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için açılan davayı reddeden Rize İdare Mahkemesi'nin kararı, Danıştay'dan döndü.

Paylaş

Artvin'in Ardanuç ilçesinde yapımı planlanan ‘Ardanuç-5 Hidroelektrik Santral projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için açılan davayı reddeden Rize İdare Mahkemesi'nin kararı, Danıştay'dan döndü. Bilirkişi raporunun eksik değerlendirildiğine işaret eden Danıştay, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Artvin’in Ardanuç ilçesinde, Suat ve Polat dereleri üzerinde yapımı planlanan 12.93 megavat gücündeki Ardanuç-5 Hidroelektrik Santral projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Bunun üzerine ilçe halkı, 2013 yılının Mart ayında kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Ancak mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak ‘ÇED olumlu’ kararının yeterli olduğuna vurgu yaptı ve 7 Mart 2014 tarihinde iptal istemini reddetti.

Bunun üzerine Avukat Halis Yıldırım, Ardanuçlular adına, Rize İdare Mahkemesi'nin ret kararı için Danıştay 14’ üncü Dairesine temyiz başvurusunda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Danıştay 14’üncü Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu, yerel mahkemenin davayı iptal kararına esas oluşturan bilirkişi raporunun eksik değerlendirmeyle hazırlandığına vurgu yaptı.

HAVZA PLANI YAPILMADI

Avukatı Halis Yıldırım, doğal ve koruma öncelikli güzellikleriyle bilinen ve birçok endemik türe ev sahipli yapan Ardanuç havzasında 5 HES projesinin planlandığını belirterek,  “HES projelerinin Ardanuç havzasına yapacağı toplam etkinin saptanmasına yönelik herhangi bir bütüncül inceleme ve havza planı yapılmadı. Bu yapılmadan ÇED raporu hazırlandı. Bu karar haliyle Danıştay’dan döndü” dedi.

Bu arada, Derelerin Kardeşliği Platformundan yapılan açıklamada, bölge halkının HES’lere karşı hukuk mücadelesini sürdürdüğü belirtilerek, Danıştay kararının 9 Kasım'da  Trabzon’da yapacakları çevre mitingi öncesi kendilerine güç verdiği ifade edildi. (Rize/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da lise öğrencilerine YÖK ve Berkin Elvan gözaltısı

SONRAKİ HABER

Çöp kutusunda patlama: 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...