04 Kasım 2014 10:31

Oruç Baba Türbesi’nde yürütmeyi durdurma

İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Oruç Baba Türbesi’nin Geylani İlim Kültür Eğitim Vakfı’na tahsis edilmesi ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Fatih’te bulunan araziyi 10 yıllığına Geylani Vakfı'na tahsis etmişti.

Paylaş

Ezgi ÇAPA

Ramazan ayının ilk gününde sirke ve ekmekle oruç açanların uğrak yeri olan Oruçbaba Türbesi’nin bulunduğu Ümmi Sinan Tekke arazisi için İstanbul 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahalleliler ise, 2 bin 384 metrekarelik araziyi Külliye yapılmak üzere 10 yıllığına Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı'na tahsis eden Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne dava açtı. İstanbul 3. İdare Mahkemesi de yeni bir karar verilinceye kadar, Oruç Baba Türbesi'nin Geylani İlim Kültür Eğitim Vakfı'na tahsis edilmesi ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme oybirliği ile verdiği kararda, savunma için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne 30 gün süre tanıdı.

VAKIFLAR VE FATİH BELEDİYESİ'NDEN EVRAK İSTENDİ

Yürütmeyi durdurma kararında Arpa Emini Mahallesi, 1851 ada 5 parselde bulunan Oruç Baba Türbesi’nin bulunduğu arazi için, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Fatih Belediyesi'nden eksik evrakların tamamlanmasını istedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Fatih Belediyesi’ne arazinin durumunu gösteren, Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Kurulu tarafından onaylı proje, imar planı, yapı ruhsatı gibi sorular yöneltildi.

İBB PARKA ÇEVRİLMESİNE KARAR VERMİŞTİ

Oruçbaba Türbesi’nin bulunduğu 2348 metrekarelik arazi, “yeniden ihya, inşa ve restore edilmesi kaydıyla; dini, ilmi ve eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere” 10 Temmuz 2013 tarihinde Geylani ilim Kültür ve Eğitim Vakfı'na tahsis edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ise, 3 kat yüksekliğe kadar sosyo-kültürel tesis alanı temel kazısı için izin verdi. Kazı çalışmaları nedeniyle Vakıf çalışanları tarafından çevresi demir perdelerle çevrelenen arazi mahallelinin kullanımına kapatılmış, bu duruma mahalleli tepki göstermişti. Protestoların ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Ekim ayındaki oturumunda, imar değişikliği ile parkın büyük bir kısmının korunmasına, parkın kuzeyinde bulunan küçük bir alanda eskiden var olan Yavaşça Mehmet Ağa Cami’nin yerine yeni bir caminin yapılmasına oybirliği ile karar vermişti. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Burkina Faso ordusu: İktidarı sivillere devredeceğiz

SONRAKİ HABER

Nasrallah: Savaşımız Sünnilerle değil tekfirciler ve İsrail'le

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...