02 Kasım 2014 12:37

YPG'li Şık ve Ayaz'ı on binler uğurladı

Kobanê'de yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren YPG'liler Muhammed Şık ve İlyas Ayaz, memleketlerinde on binler tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Paylaş

Kobanê'de yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren YPG'liler Muhammed Şık ve İlyas Ayaz, memleketlerinde on binler tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu yaşamını yitiren Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut'un kardeşi YPG'li Muhammed Şık (RenasKaraz) ile YPG'li İlyas Ayaz'ın (Aram Tigran) cenazeleri dün gece Urfa Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemlerinin ardından Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'na getirildi. Sabah saatlerinde aralarında Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, DBP ilçe belediye eş başkanları, MEYA-DER, kitle örgütü temsilcilerinin de bulunduğu binlerce yurttaş tarafından Yeniköy Mezarlığı'ndan alınan YPG'lilerin cenazeleri toprağa verilmek üzere memleketlerine doğru yola çıkarıldı.

Yüzlerce araçlık konvoyla yola çıkarılan cenazelerden YPG'li Ayaz'ın cenazesi Silvan-Lice yol ayrımında memleketi Silvan'a gönderilirken YPG'li Şık'ın cenazesi ise Kocaköy ilçesine getirildi. İlçe girişinde "Şehit namirin" sloganları ile karşılanan YPG'li Şık'ın PKK bayrağı ve karanfillerle sarılı tabutu yurttaşlar tarafından omuzlara alındı. İlçe girişinden mezarlığa kadar gerçekleştirilen yürüyüşe katılan on binlerce kişi sık sık, "Kürdistan IŞİD'e mezar olacak", "Ey şehit çeka te erdê namîne" sloganlarını attı.

Mezarlıkta yapılan saygı duruşunun ardından on binler hep bir ağızdan "Çarxa şoreşê" marşı okuyarak YPG'li Şık'ın cenazesini toprağa verdi. Bu sırada, YPG'li Şık'ın silahını devralan arkadaşı Kobanê'den aileyi telefonla arayarak tören esnasında silahını ateşleyip YPG'li Şık'ı selamladı. Selamlamanın ardından kitlenin zılgıtlar eşliğinde "Şehid namirin" sloganı attığı sırada duygulu anlar yaşandı.

Daha sonra cenaze töreninde konuşan YPG'li Şık'ın babası Hafız Şık, çocuğunun 22 yaşında halkı için canını vermesinden dolayı başlarının dik olduğunu dile getirdi. Çocuğunun büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Şık, iki yıl içerisinde Serêkanîyê, Şengal ve Kobanê'de mücadele ettiğini söyledi. Arkadaşlarının çocuğunun silahını devraldığını kaydeden baba Şık, mücadelesinin yarıda kalmayacağının altını çizdi. Yapılan konuşmaların ardından kitle sloganlar eşliğinde mezarlıktan ayrıldı.

YPG'li Şık'ın için kurulan taziye 3 gün boyunca Kocaköy Merkez Camii'nde kabul edilecek.

AYAZ'IN CENAZESİ SİLVAN'DA TOPRAĞA VERİLDİ

Kobanê Kantonu'na yönelik saldırılarına devam eden IŞİD'e karşı verilen direniş sırasında yaşamını yitiren YPG savaşçısı İlyas Ayaz'ın (Aram Tigran) cenazesi memleketi Silvan'da toprağa verildi. Silvan ilçesine bağlı Akçayır (Mêrgavehşê) köyünde yapılan cenaze törenine aralarında MEYA-DER Diyarbakır Başkanı Leyla Ayaz, Diyarbakır Büyükşehir Beleyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Silvan Belediyesi eş başkanları Melikşah Teke, Yüksel Bodakçı, DBP il ve ilçe yöneticileri ve Kobanêli ailelerin de bulunduğu binlerce kişi katıldı.

Silvan ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Yolarası (Qurtê) köyünde karşılanan YPG'li Ayaz'ın cenazesi yüzlerce araçlık konvoy halinde doğduğu köye doğru yola çıkarıldı. YPG'li Ayaz'ın cenazesi, Silvan ilçesi ve defnedileceği köy girişinde de yüzlerce yurttaş tarafından PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK, KCK ve YPG bayrakları ile karşılandı. Daha sonra köy girişinde PKK bayrağına sarılı ve çiçeklerle donatılan YPG'li Ayaz'ın tabutu omuzlara alınarak köyde bulunan ailesinin evine getirildi. "Şehit namirin", "Bijî berxwedana YPG/YPG", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP", "Kürdistan IŞİD'e mezar olacak", ve "Ey şehîd xwina te erdê namîne" sloganları atılan yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve YPG savaşçısı Ayaz'ın fotoğrafları taşındı.
YPG'li ayaz için kına yakıldı

Yürüyüşün ardından YPG'li Ayaz'ın tabutu doğduğu evin avlusuna getirildi. Burada aile bireyleri tarafından yakılan kına, tabutun etrafında gezdirildi. Daha sonra tekrardan omuzlara alınan tabut köy mezarlığına getirildi. Vasiyeti üzerine YPG'li Ayaz'ın cenazesi Aram Tigran'ın "Lo lo Pismamo" şarkısı eşliğinde defnedilmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Yapılan defin işleminin ardından aile adına konuşan kuzeni Beşir Aslan, "Şehit sizlerin şehididir. Kürdistan'ındır. Hepimizindir. Şehitlerimizle başımız diktir. Var oldukça şehitlerimizle iftihar duyacağız" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından kitle taziyelerin 3 gün boyunca kabul edileceği taziye evine geçti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Uludağ’da ağaç kesimine tepki

SONRAKİ HABER

Yetiştirme kurslarının nasıl olacağı belli değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...