01 Kasım 2014 10:28

'Kobanê için insanlık için'

Dünya Kobanê Günü eylemlerine, ülke içerisinde bölge kentlerinde olduğu gibi ülkenin batısındaki metropollerde de katılım yoğundu.

Paylaş

Dünya Kobanê Günü eylemlerine, ülke içerisinde bölge kentlerinde olduğu gibi ülkenin batısındaki metropollerde de  katılım yoğundu.

İSTANBUL

İstanbul Kobane Dayanışması’nın çağrısıyla binler ‘Kobanê’ için yürüdü. 48 gündür IŞİD saldırısı altındaki Kobanê ile dayanışmak için kitle, Taksim Tünel Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’ne sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme destek veren HDP İstanbul Milletvekilleri Abdullah Levent Tüzel ve Sebahat Tuncel açıklamalarda bulundu. İstanbul Kobanê Dayanışması adına basın açıklaması yapan, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, IŞİD’in yarattığı vahşet duygusuyla Kobanê’ye kadar neredeyse bir direnişle karşılaşmadıklarını ifade ederek, “Kobanê’de sert kayaya çarptılar, destansı direnişe takıldılar” diye konuştu. AKP’nin ise IŞİD’e desteğinin el altından sürdüğünü belirterek, taleplerini “Taleplerimiz nettir, IŞİD’e her türlü destek kesilsin. Kobanê’ye koridor açılsın. Rojava’nın statüsü tanınsın. Savaş ve işgal tezkeresi geri çekilsin” şeklinde sıraladı. HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘HDP’den bir kere bile barış sözü duymadık’ dediğini hatırlatarak, “Biz de ey Başbakan utan diyoruz. HDP’nin varlık sebebi Türkiye halklarının, Ortadoğu halklarının barışıdır” diye konuştu. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, AKP’nin Kobanê eylemlerini yasaklamaya çalıştığını belirterek, “Bu halk ne olursa olsun sokağa çıkıp hakkını arayacaktır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ANKARA

Kobanê'de yaşanan IŞİD saldırılarına karşı dayanışmak için Ankara'da emek, demokrasi ve barış güçleri 1 Kasım  Dünya Kobanê Günü'nde birleşti. Madenci Anıtı'ndan Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'na yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleşti. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve siyasi partilerin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte IŞİD saldırıları zılgıt ve alkışlarla protesto edildi. Açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, hükümeti Kobanê'ye yapılan IŞİD saldırılarına seyirci kalmama çağrısında bulundu. Özgen, IŞİD'e göz yummanın Türkiye'ye zarar vereceğini belirterek, hükümetin cihatçı çetelere silah ve lojistik desteği kesmesi gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

İZMİR

Aralarında Noam Chomsky ve Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu farklı coğrafyalarda yaşayan aydınların Dünya Kobanê günü çağrısı İzmir'de de bini aşkın duyarlı yurttaşın katılımıyla eyleme dönüştü. Emek ve demokrasi güçleri imzasıyla "Kobanê için, insanlık için" yazan pankart altında Alsancak Kıbrıs Şehitleri sonundaki Leman Kültür önünde buluşan yurttaşlar buradan "Bijî berxwedane Kobanê", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Diren Kobanê İzmir Seninle" sloganlarıyla Sevinç pastanesi önüne doğru yürüdü. Sonrasında düzenlenen basın açıklamasında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, Kobanê'nin halkların özerklik temelinde birliği ve çeşitliliğini kapsayan laik bir yaşam modeli önerdiğini belirtti. IŞİD'ın bu değerleri taşıdığı için Kobanê'ye yöneldiğini söyleyen Kılıç,"47 gündür Kobanê halkı varını yoğunu ortaya koyup IŞİD çetelerinin bu vahşetine kahramanca direnerek insanlık onurunu savunuyor" dedi. "Bu onurlu direnişin bütün Ortadoğu halkları ve dünya için bir umut" olduğunu vurdulayan Kılıç yaşam koridorunun hiçbir talep dayatması olmaksızın derhal açılması ve Rojava Kanton statüsünün tanınması gerekliliğini belirtti.

İzmir Savaşa Karşı Kadın İnsiyatifi adına konuşan Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Kadın Sekreteri Demet Dilenç ise bu zulme sessiz kalmanın suça ortak olmayı getirdiğini belirtti ve savaşa karşı, IŞİD vahşetine karşı, erkek egemenliğine karşı dayanışmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı.(İzmir/EVRENSEL)

ADANA

“Geziden Liceye Kobanê” direnişini selamlıyoruz” diyen emek ve meslek örgütleri ile siyasi partilerin oluşturduğu Türkiye Kobanê Dayanışması bileşenleri 5 Ocak meydanında bir araya gelenek yürüyüşle Kobane'ye yönelik saldırıları protesto etti.  İnönü Parkına yürüyüşte kitlenin coşkusu dikkat çekti. Yürüyüş boyunca Çakmak Caddesi’ndeki binalarda ve caddede bulunan vatandaşların alkışlarla destek verdiği kitle ”Her yer Kobané her yer direniş” sloganları ile İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Burada yapılan açıklamayı okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz IŞİD’i destekleyen AKP faşizminin Türkiye’de iş cinayetleri ile devam ettiğini vurgulayarak iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına baş sağlığı diledi. AKP torba yasalarının torbaladığının iş cinayetlerine kurban giden işçi bedenleri olduğunu dile getiren Karagöz, Kobané’de de halkın evlerini, toprağını canını IŞİD çetelerinden koruyan Kobané halkının yanında olduklarını dile getirdi.

Emek Partisi adına konuşan Av. Sevil Aracı, AKP hükümetinin YPG ve YPJ’yi terör örgütü ilan ederek IŞİD’e desteğini ortaya koyduğunu dile getirdi. AKP hükümetinin IŞİD’de olan desteğini çekmesi gerektiğini dile getiren Aracı, kantonları tanıyarak yardım göndermelidir” diye konuştu. Kürt, Türk, Arap halklara seslenen Aracı,  “Yaşanan vahşetin karşısında sessiz kalmayalım. Kobané direnişinin sesini her yerde duyuralım her yerde gücümüzü birleştirelim” şeklinde konuştu. PSAKD adına konuşan Yusuf Aydın, bugünlerde Alevilerin sessiz sedasız bir oruç tuttuğunu belirterek bin dört yüz önce IŞİD vahşetine benzer bir vahşete maruz kalan Hz. Hüseyin’in Kerbela’da bir ateş yaktığını dile getirdi. Dün Kerbela’da yanan ateşin bugün Kobané’de yandığını ifade eden Aydın, “Kürt, Türk, Hıristiyan, Yahudi…  Dün Kerbela için bu gün Kobané için atmayan yürek beş para etmez. Bugün tüm yürekler Kobané için atmalı” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ANTEP

Antep’te binlerce kişi Kobanê ile dayanışma gününü selamladı. Kırkayak Parkında toplanan binlerce kişi Yeşilsu Parkına yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık “Kobanê halkı yalnız değildir” sloganı atan kitle adına basın açıklamasını okuyan HDP Antep İl Eş Başkanı Mehmet Karayılan, Kobanê’nin artık bir coğrafyanın adının olmadığını, barışın, kardeşliğin, özgürlüğün adının olduğunu dile getirdi. Kobanê’nin insanlığının geleceği olduğunu söyleyen Karayılan, “Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Öte yandan Ermenek’te yaşanan maden faciasında hükümete tepki gösterildi. (Antep/EVRENSEL)

ELAZIĞ

Elazığ'da Eğitim Araştırma Hastanesi parkında toplanan yüzlerce kişi, Postane Meydanı'na yürüdü. Postane Meydanı'nda saygı duruşuyla başlanan açıklamayı, kitle adına KESK dönem sözcüsü ve Yapı-Yol Sen şube başkanı Kenan Korkmaz okudu. 

Korkmaz açıklamaya başlamadan önce Ermenek'te göçük altında kalan işçileri hatırlattı. Isparta'da hayatını kaybeden mevsimlik işçileri de andığını söyleyen Korkmaz, kapitalizmin fıtratında ölüm var dedi. 

Korkmaz ardından, IŞİD'e karşı direnen Kobanêlilerin yanlız olmadığını ve dünyanın her yerinde bu dayanışmanın örneğinin sergilendiğini belirtti. "Rojava gibi demokratik, özgürlükçü laik bir bölgenin yok edilip yerine IŞİD katillerinin yerleşmesine göz yumarsak bu yarın dönüp Türkiye'yi vuracaktır"  diyen Korkmaz bu durumun aynı zamanda Kürt halkında da büyük bir kırılma yaratacağını ve toplumsal çatışmaları derinleştireceğini söyledi.  "Kobanê'ye ilişkin hükümet politikalarını protesto eylemlerini bahane ederek zaten oldukça geri olan demokratik hak ve özgürlükleri  'kamu düzenini sağlama' adına daha da geriye götüren yasa tasarılarının gündeme getirilmesi kesinlikle kabul edilemez" diyerek hükümetin bu girişimlerden vazgeçmesi gerektiğini söyledi ve bu girişimlere karşı demokratik kitle örgütlerini, sendikaları ve demokrasi güçlerini de kazanılmış hakların gaspını amaçlayan bu tür girişimlere karşı uyanık olmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz diyerek açıklamayı sonlandırdı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık "Her yer Kobanê her yer direniş, Bijî berxwedana Kobanê, Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı. (Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri Dargeçit kayıplarına adalet istedi

SONRAKİ HABER

Bu festival Bozcaadaya çok yakıştı…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...