01 Kasım 2014 09:32

#OKULSENİN

Seçim için bir komite oluşturmuşlar ve bu komiteyi 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda ayrı çalışmalar yapmak için dörde bölmüşler. Ayrıca ÖM’lerini ve yapacaklarını anlatan bir bildiri ve afiş hazırlamışlar

Paylaş

Mehmet Ali KALKAN
Avcılar
İstanbul

Gençlik mücadelesi açısından öğrencilerin veya işçi işsiz gençlerin doğal üyesi oldukları örgütlenmeler her daim önemli olmuştur. Gençlik mücadelesinin kitleselleşmesi ve talepler etrafında geniş kesimlerin buluşması için öenmli mücadele araçlarından olmuştur bu örgütlenmeler.

Türkiye'de 70’li yıllarda ODTÜ'de büyük öğrenci direnişleri sonrası ÖTK’lar (Öğrenci Temsilcileri Konseyi) kuruldu. Daha sonra liselerde de ÖM’ler (Öğrenci Meclisleri) kuruldu. Bu örgütlenmelerin kuruluşunu engelleyemeyen egemenler, zamanla onları işlevsiz kılmak için elinden geleni yapmıştır.

SEÇİMLER İÇİN KOMİTE KURDUK

ÖTK’lar ve ÖM’ler de bu örgütlerin başında geliyor. ÖTK ve ÖM'ler her zaman denetim altında tutulmaya, seçimler de engellenmeye çalışıldı. ÖTK’lar ve ÖM’ler öğrencilerin taleplerinin karşılanması açısından çok önem arz etmektedir. ÖTK ve ÖM seçiml eri yaklaşırken Avcılar Mehmet Baydar Anadolu Lisesi öğrenci temsilciliğine aday olan 3. sınıf öğrencisi Onur Sayılkan ile seçime giderken nasıl çalışmalar yaptığını ve neler yapacakları hakkında konuştuk.

Onur okulda yaşanan haksızlık ve adaletsizliklere karşı  aday olmuş. Geçen dönem temsilci olan kişi yetersiz kalmış. Öğrencilerin okullarda daha çok söz sahibi olması gerektiğini düşünüyor Onur. Geçen seçimler şahibeliymiş, oy kullananlar birkaç kez oy kullanmış.

Seçim için bir komite oluşturmuşlar ve bu komiteyi 9, 10, 11 ve  12. sınıflarda ayrı çalışmalar yapmak için dörde bölmüşler. Ayrıca ÖM’lerini ve yapacaklarını anlatan bir bildiri ve afiş hazırlamışlar. Her lisede olduğu gibi kendi liselerinde de eğitimden kaynaklı sorunların olduğunu söylüyor. ÖM’lerinin öğrencilerin kendi talepleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini düşünüyor.

PARALAR NEREYE GİDİYOR

Kitaplarının yetersiz olmasından şikayetçi. Ezberci bir eğitim sisteminden öğrencilerin hoşnutsuz olduğunu ve eğitimin öğrenciler için bilimsel olması gerektiğini vurguluyor. Öğrencilerin haksızlıklara tepkilerini koyarlarsa hiçbir şeyin zorla yaptırılamayacağını, ÖM’lerin de buna göre hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.

Sürekli kendilerinden para toplandığını hatırlatıyor Onur. Beden eğitimi dersi için para toplandığını, buna rağmen bir voleybol topu bile olmadığını belirtiyor. ÖM’lerinin görevlerinden bir tanesinin, bu paraların niçin kullanıldığını öğrenmek olduğunu ekliyor. Yine kantin fiyatlarının yüksek olduğunu da belirtiyor.


KULÜPLER AKTİF OLMALI

Okullarda var olan kulüpler çalışmıyormuş, bu kulüpleri aktifleştirmek için çalışmalar yapacaklar. Mesela Tiyatro Kulübü'nün sadece topluca tiyatroya gitmeyi değil senaryo yazarak oynayabilmesini de hedefliyor. Geçen senelerde Fikir ve Düşünce Kulübü kurmak istemişler ama yönetim tarafından engellenmişler. Bu tür engellemelerle karşı karşıya kalmamak için de aday olduğunu söyleyerek bitiriyor.

ÖNCEKİ HABER

'Bu hükümetin ömrü bitmiştir'

SONRAKİ HABER

Benim memurum işini bilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...