01 Kasım 2014 09:25

Özgürlüğün AKP hali

Özel olarak konuştuğum bir Alevi arkadaşım ise, hükümetin Alevilere yaptığı suçlamalar ve tanımlar yüzünden mezhebini açıkça söyleyemediğini vurguluyor. “Lafta demokratik bir ülke olacağız. Allah’tan demokratız. Bir de olmasak...” diyerek noktalıyor sözlerini

Paylaş

Ulaş AKKAYA
Çorlu

AKP Hükümeti, “Çocuklarımız ata binecek zaman bulamıyor’’ diyerek yeni bir eğitim sistemi için yola koyuldu. Teokrasi’ye geçiş olan bu eğitim sistemi, birçok aksaklık ile başladı ve aynı şekilde devam ediyor. Yeni getirilen sistem ile birlikte muhafazakarlaştırma yolunda birçok önemli, öğrenciyi doğrudan etkileyen, sözde öğrenci adına uygulamalar yapıldı.
Örneğin başörtüsü serbestliği! AKP hükümetinin başörtüsü serbestliği ile başörtülünün veya kadının özgürlüğünden ziyade; dini otoriteyi öğrenciler arasında hissettirmek, gayrimüslim, başörtüsü takmayan veya onların istediği gibi olmayan öğrencilere bir baskı kurmak hedefinde olduğunu söylemek gerek. Bu hedefini hayata geçirmek için başörtüsü takan öğrencileri siyasi malzeme olarak kullanıyor. Belki şuan yaşadığımız bölgelerde öğrenciler özellikle de  kız öğrenciler üzerindeki baskıyı hissetmeyebiliriz fakat hedef budur ve anti laik uygulamalar bu gidişatı göstermektedir.

ÖĞRENCİNİN KENDİ İRADESİ Mİ?

AKP, özgürlük getirdik diyor başörtüsü serbestliği için. Özgürlük getirdik diyor ama okullarda öğrencinin en doğal seçimlerini bile reddediyor, yasaklıyor. Etek giyeni, piercing takanı ötekileştiriyor. İlkokullarda mescit yapılmasının amacı bellidir. 10-11 yaşındaki bir çocuk din için kararlarını nasıl verebilir? Tabi ki objektif koşullarda veremez. Zaten egemenler de bir kişinin bu konuda karar vermesini istemiyorlar. Onlar, “Bizim bir dinimiz var, bu dini herkes küçük yaştan kabul edecek ve buyruklarını yerine getirecek.” diye düşünüyor. Zorunlu din dersi ise bu düşüncenin en büyük araçlarından birtanesi. Din derslerinde subjektif, saptırılan din tarihi ve dinler anlatılıyor. Sünni İslam aşılanıyor, diğer inançlar veya inançsızlıklar aşağılanıp yok sayılıyor.

Son yıllarda özellikle bu sene imam hatipler daha yüksek puan alan öğrencilerin gönderildiği veya gönderilmek zorunda olduğu okullar haline geldi. Bilimsel eğitime verilmesi gereken önem, birikim; dinsel, baskıcı, İslamcı eğitime veriliyor ve öğrencilere bu eğitimi veren okullar teşvik ediliyor.

YOKSA ÖZGÜRLÜKLERE KARŞI MISINIZ?

Peki öğrenciler bu konular hakkında ne düşünüyor? Ne diyor? Ne istiyor? Bu konuda kendi okulum Çorlu Fen Lisesi’nde görüştüğüm kişilerle yaptığım tartışmalardan bilgiler vereceğim. Okulda eğitimin muhafazakarlaştırılması adına yapılan değişikliklerden en çok başörtüsü serbestliği konuşuluyor, tartışılıyor. Kimi, “Bence iyi oldu. İnsanların istediği gibi olmalı.” Derken; kimi de, “Laikliğe kesinlikle aykırı, okulda başörtüsü olmaz.” diyor. Bir başka kesim ise, “Başörtüsü takılabilir ama AKP’nin bu konudaki amacı farklı.” diyor.

AKP’nin kadına, inanca özgürlük diye yaptıkları açıkça bellidir. AKP eğitim politikaları ile beraber eğitimi muhafazakarlaştırmak amacındadır. Öğrencilerin istekleri, şikayetleri ve geleceğini yok eden, laikliği ayaklar altına alan politiklara karşı haykırışları bellidir.

Çözüma gençliğin örgütlenmesi, laik ve bilimsel eğitim için mücadele etmesidir!


ALLAH’TAN DEMOKRATIZ

Zorunlu din dersleriyle ilgili gayrimüslim arkadaşlarımla sohbet ettiğimde, üzerlerinde büyük bir baskı olduğunu, farklı inançlarından ve düşünce-felsefelerinden ötürü ders kitaplarında dışlandıklarını, yanlış tanıtıldıklarını söylüyorlar. Başörtüsü takan bir arkadaşım da, olayın esasının takıp takmamak değil, laikliğin elden gidiyor olması olduğunu belirtiyor. Diğer bir kız arkadaş ise, İstanbul’da bazı mahallelerde okullarda başörtülü kızları ayırdıklarını duyduğunu ifade ediyor. Bir ayrımcılık yapıldığından ve bunun ileride kendilerinin de başına gelebileceğinden bahsediyor. Özel olarak konuştuğum bir Alevi arkadaşım ise, hükümetin Alevilere yaptığı suçlamalar ve tanımlar yüzünden mezhebini açıkça söyleyemediğini vurguluyor. “Lafta demokratik bir ülke olacağız. Allah’tan demokratız. Bir de olmasak...” diyerek noktalıyor sözlerini.

 

ÖNCEKİ HABER

Selo Başkan

SONRAKİ HABER

'Bu hükümetin ömrü bitmiştir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa