31 Ekim 2014 20:08

Eğil Kalesi çöplerden arınmayı bekliyor

Orta Paleolitik Çağdan başlayarak onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış yukarı Mezopotamya’nın en eski yerleşim yeri olan Eğil Kalesi ile Vadisi, yapısı ve içinde yer alan tarihi mekanları ile kültürlerin başkentliğini yapıyor.

Paylaş

Orta Paleolitik Çağdan başlayarak onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış yukarı Mezopotamya’nın en eski yerleşim yeri olan Eğil Kalesi ile Vadisi, yapısı ve içinde yer alan tarihi mekanları ile kültürlerin başkentliğini yapıyor. Barındırdığı kültür mozaiği ile tarihin en önemli mekanlarından olan kale ile vadi, bakımsızlıktan çöplüğe dönmüş durumda.

Eğil kalesi, kültürel ve tarihi dokusu tüm bakımsızlık ve ilgisizliğe rağmen geçmişin tüm izlerini barındırıyor. Tarihi kaynaklarda kalenin Asurlular tarafından yapıldığı anlatılmakta ancak, Orta Paleolitik Çağdan bu yana yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirtiliyor. Doğal bir kayalık zemin üzerine oturtulmuş ve üç tarafı derin vadilerle çevrili olan Eğil Kalesi, Asurlular döneminde iç kale olarak kullanılırken, daha sonraki dönemlerde dış kale de ilave edilmiş.  Özellikle vadide yer alan Hz. Elyasa ve Zülküf Peygamber'in de burada bulunan mezarlıkları doğal dokuyu bozan barajın yapılması ile daha yukarı kısımlara taşındı. Tarihi Ermeni mezarlıklarında yer aldığı vadide dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise, Müslüman ve Hıristiyan inancına mensup insanların mezarlarının yan yana olması.

KİMSE İLGİLENMİYOR

Taşların oyması ile inşa edilen ve yüzyıllarla yayılan bir imarın sonucu olduğu tahmin edilen kalede yer alan oda, tünel ve sarnıçların hali ise içler acısı. Sit alanı ilan edilen ancak, yeterli derecede korunamayan kale ve çevresindeki yapılar harabeyi andırıyor. Özellikle son olarak yerleşim yeri olarak kullanan Ermeni halkının izlerinin taşıyan vadide, yer alan yapıların çoğu define avcıları tarafından tahrip edilmiş durumda. Ermeni kiliselerinin de bulunduğu alanda, yer alan yapı taşlarının ise ilçede bazı evlerin yapımında hatta camilerin yapımında kullanıldığı iddia ediliyor. Tünellerin, odaları ve sarnıçların korunduğu, ancak atılan ve biriken çöpler nedeni ile özellikle tünellerin kapılarının kapalı olduğu görülürken, alkol ve uyuşturucu içenlerin mekanı olarak hala kullanıldığı belirtiliyor. Eğil Belediyesi yetkilileri de, buranın SİT alanı olduğunu ve kendilerinin burada bir müdahale bulunamayacağının altını çiziyor. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Korunmazsa anılarda kalacak

SONRAKİ HABER

Golf oynayabilsinler diye...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa