24 Ekim 2014 22:17

El terlemesi kabusunuz olmasın!

Gün içerisinde birçok insanla tanışıyor ve tokalaşıyoruz. Hiperhidrozis, adıyla bilinen, ellerde, avuç içlerinde aşırı terleme, kişiyi sosyal, mesleki ve psikolojik olarak son derece rahatsız eden bir durum.

El terlemesi kabusunuz olmasın!
Paylaş

Gün içerisinde birçok insanla tanışıyor ve tokalaşıyoruz. Hiperhidrozis, adıyla bilinen, ellerde, avuç içlerinde aşırı terleme, kişiyi sosyal, mesleki ve psikolojik olarak son derece rahatsız eden bir durum.  Göğüs Cerrahı Prof. Dr. Gökhan Yuncu “El, insanın tokalaştığı yani sosyal ortama açıldığı uzvudur. Tokalaşmayı engelleyen durum kişiyi topluma karşı kapalı hale getirir, psiko-sosyal olumsuz etkiler yaratır’’ dedi. İleri düzeyde yaşanan hiperhidrozisin, küçük, kapalı bir ameliyatla çözümü olduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Yuncu, “Endoskopik küçük bir girişim olan cerrahi tedavi, yüzde 95-100 oranında başarıya sahiptir” diyor.

SOSYAL HAYATI ETKİLİYOR

Aşırı el terlemesinden muzdarip hastaların birçoğu tedavi edilebilir bir rahatsızlıkla karşı karşıya olduklarını ve tedavi için nereye, hangi branşa başvuracaklarını bilmiyor.
Hiperhidrozis, sinir sisteminin sempatik sinir adı verilen bir bölümünün, aşırı fonksiyon görmesiyle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme oluşmasıdır. Avuç içi terlemesi esas olarak duygusal yani heyecanlanma sırasında olmakla birlikte sıcaklık ile de tetiklenir. Bu hastalıkta ailesel yatkınlık (genetik) söz konusudur. El ve ayak terlemeleri, erken çocukluk döneminde başlar, ergenlikte belirgin hale gelir. Eline aldığı her nesne ıslandığından, bu durum spor yapmayı, bilgisayar kullanmayı, ödev yapmayı sıkıntılı hale getirir. Sınavlarda sınav kağıdı ıslanır, müzik aleti çalamaz. Islak ellerde, fiziksel tahriş ile dermatitler meydana gelebilir.
Ayaklardaki aşırı terlemede, ayaklar adeta ayakkabı içinde yüzer, ayakkabılar deforme olur, mantar enfeksiyonları görülebilir. Bu fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra, kişinin sosyal hayatı, psikolojik baskı ile negatif etkilenir, bu kendine güvensizlik ve depresyona, dolayısı ile mesleki başarısızlığa da neden olur. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 bin yıllık parmak izi

SONRAKİ HABER

Günde en az 8 bardak su

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...