10 Ekim 2014 22:44

Orta saha çöktü, Türkiye yine yenildi

Euro 2016 grup müsabakalarının ikinci maçında, Türkiye evinde ağırladığı Çek Cumhuriyeti'ne karşı 8. dakikada Umut Bulut'un kafa golüyle 1-0 öne geçse de Beşiktaş forması giyen Tomas Sivok 16. dakikada kornerden gelen topa iyi yükselerek skoru ve ilk yarıyı tayin etti.

Orta saha çöktü, Türkiye yine yenildi
Paylaş

Emre CAKA

EURO 2016 grup elemelerinde Türkiye Çek Cumhuriyeti’ne 2-1 yenildi.  Karşılaşmada ilk yarı 1-1'lik skorla geçerken ikinci yarıda Çek Cumhuriyeti önce kontrolü sonra skoru eline aldı ve maçı 2-1 kazandı. Türkiye, İzlanda'dan sonra Çek Cumhuriyeti'ne de yenilerek 0 puanda kaldı.

İKİNCİ YARININ KRİTİĞİ

İkinci 45 dakikada ilk yarıdaki oyunun aksine Çek Cumhuriyeti topa sahip olan aynı zamanda hücumda da atakları olgunlaştıran taraf olmayı başardı. Caner Erkin'in ilk yarıda sık sık hücuma katılmasını fırsata çeviren Çek milli takımı sağ bekini hücumda etkili kullandı ve Caner'in boşalttığı alana inmeyi başardı ve topu Dockal ile buluşturunca gol kaçınılmaz oldu.

İlk yarıda orta sahaya hakim olan Türkiye ikinci yarıda Darida'nın kondisyonuna Rosicky'nin de tecrübesine yenik düştü. Pas yapmakta zorlanan kırmızı beyazlıların orta sahada çöktüğünü göremeyen Terim, orta sahayı kalabalık tutmak yerine forveti ikileme yolunu seçti. Takımı ateşleyecek bir oyuncunun (Beklenen Arda'ydı) çıkmaması ise ikinci yarıda 'uyuyan bir milli takım' izletti. Olcay'ın yerine oyuna giren Olcan Adın'ın da aynı tarzda oyuncu olması maçın kilidini açamadı. Gökhan Töre'nin oyundan çıkıp Muhammet Demir'in girmesiyle 4-4-2'ye dönen-dönmeye çalışan milli takım, orta sahada yine hantal kaldı bu da pas yapamamasına neden oldu.

DEĞİŞİKLİKTE BEKLEDİĞİM

Değişiklikte beklentim Gökhan Töre'ye göre daha etkisiz kalan Olcay Şahan'ın kenara gelip, Oğuzhan Özyakup'un oyuna girmesiydi. Orta sahada Ozan-Oğuzhan-Selçuk üçlüsü hem pas yapabilir hem de rakip ortas ahanın direncini kırabilirdi. En azından seken topların kırmızı beyazlılarda kalmasını sağlardı. Aynı zamanda orta sahanın ne defansa ne de hücuma yakın olamamasının önüne geçilebilirdi.

YETER YILDIRIM DEMİRÖREN

Türkiye Futbol Federasyonu'na birçok karşılaşmada olduğu gibi tepki gösterilmesi ise alışılagelmiş bir durum. 'Yeter Yıldırım Demirören' protestosu yaklaşık bir dakika sürerken, Terim'in agresif tarzı dikkatlerden kaçmadı. Bildiğimiz gibi Terim, dün basında çıkan Gökhan Töre-Hakan Çalhanoğlu- Ömer Toprak olayına ilişkin yapılan haberlere tepki göstermişti.

BASINI SUÇLAMASI MUHTEMEL

İki maçta da mağlup ayrılan Türkiye'nin Teknik Direktörü Fatih Terim dünkü açıklamasında basına 'hasta mısınız siz' diye tepki göstermiş ardında da 'ne istiyorsunuz kaybetmemizi mi? Hani bu takım hepimizindi?' diye sitem etmişti.

Basın açıklamasının ardından Terim'in mağlubiyet sonrası 'Alın şimdi mutlu olun' diyerek suçu basına atması muhtemel olarak değerlendirilmişti.

PROFESYONELLİK Mİ HİLE Mİ?

Maçın 80. dakikasından sonra oyunu soğutan Çek Milli takımına Show Tv spikeri 'Oyunun bütün hilelerini kullanıyorlar' dedi. Euro 2016 ön eleme maçında deplasmanda 2-1 önde olan bir takımın skoru koruması ve Hollanda'nın ardından Türkiye'yi de yenerek büyük avantaj sağlamak istemesi son derece anlaşılabilir bir durum. Tabii ki bunu yapan rakip ise bunun adı 'hile, kışkırtma' olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki haftalarda deplasmanlara gideceğiz ve öne geçip zaman geçirdiğimizde -öne geçersek tabii-  nasıl 'profesyonel' olduğumuzu hep birlikte göreceğiz.


Emre Caka'dan 'İLK YARIDA NE OLMUŞTU?'

Maçın ilk dakikalarında topa hakim olmayı başaran kırmızı beyazlılar, Çek Cumhuriyeti'nin sahasına oyunu yıkmayı başardı ve son yılların en formda sol beki Caner Erkin'in yaptığı ortaya Umut Bulut zor pozisyonda da olsa vurmayı başardı ve topu ağlara yolladı.

Golün ardından toparlanan Çek Cumhuriyeti ataklarını olgunlaştıramasa da yakaladığı korner fırsatını iyi değerlendirdi ve Beşiktaş'tan da tanıdığımız Tomas Sivok en yükseğe çıkarak skoru belirledi.

Oyunu mercek altına almak gerekirse. Bu yılın en formda ikilisi Olcay Şahan ve Gökhan Töre kontra ataklarda rakip savunmanın dengesini bir hayli bozuyor. Caner Erkin ve Gökhan Gönül'ün de sık sık bindirme yapması rakibin kanatlarının çıkmasını engelliyor. Ceza sahası içinde bir türlü çoğalamayan milli takımda oyuna forvet arkası başlayan Arda Turan'ın sağ çizgiye kayması Gökhan Töre'yi orta sahaya itiyor. Bu durum Çek savunmasının düzenini bozarken orta sahadan yay civarına gelen Selçuk İnan ve Ozan Tufan bir iki defa önlerine iyi gelen topu iyi değerlendiremedi.

Türkiye ikinci yarıda gol bulabilir gibi gözüküyor. Ancak ceza sahası içerisinde Umut'un yalnız kalması kontra veya duran topta golün gelme ihtimalini artırıyor.

NET PENALTI

Arda Turan 36. dakikada yakaladığı fırsatta rakip oyuncu tarafından faulle durduruldu ancak çizgi hakeminin önünde olmasına rağmen penaltı noktası gösterilmedi. Arda Turan'a yapılan müdahalenin sert olmaması ve Arda'nın penaltıyı gösterirken düşme pozisyonu hakemi yanlış karara itti.

DEFANSTA TOPAL ORTA SAHADA OZAN TUFAN

Defansın ortasına Mehmet Topal'ı monte eden Terim doğru karar vermiş gözüküyor. Milli takım formasını sırtına geçiren Ozan Tufan ise üzerinde baskı hissetmiyor. Ofansta ve savunmada gösterdiği performans onu gelecek yıllarda banko yapacaktır. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CNN Türk binası önünde Kobanê protestosu

SONRAKİ HABER

Türkiye\'nin \'koalisyon\'daki rolü belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...