06 Ekim 2014 06:00

Marsilya’da bir dahi: Marcelo Bielsa

Dünya futboluna son dönemde damga vurmuş teknik adamlar arasında, şüphesiz ki taktiksel açıdan fark yaratan isimler de var. ‘’Bu kadroyu herkes şampiyon yapar’’ Barcelona’sı ile kırılmadık rekor bırakmayan Pep Guardiola, uyguladığı akıl almaz pres ile herkesi büyüleyen Borussia Dortmund’un yaratıcısı Jürgen Klopp bu gruba giren genç isimler. Marcelo Bielsa ise, eski jenerasyondan fark yaratmaya devam eden teknik adamların başında geliyor.

Marsilya’da bir dahi: Marcelo Bielsa
Paylaş

Ahmet Sercan ERGÜN*

Dünya futboluna son dönemde damga vurmuş teknik adamlar arasında, şüphesiz ki taktiksel açıdan fark yaratan isimler de var. ‘’Bu kadroyu herkes şampiyon yapar’’ Barcelona’sı ile kırılmadık rekor bırakmayan Pep Guardiola, uyguladığı akıl almaz pres ile herkesi büyüleyen Borussia Dortmund’un yaratıcısı Jürgen Klopp bu gruba giren genç isimler. Marcelo Bielsa ise, eski jenerasyondan fark yaratmaya devam eden teknik adamların başında geliyor. El Loco lakaplı bu çılgın Şilili, oynattığı hücum futbolu ile savunmanın ön planda olduğu günümüz futbolunda aksi yönde hareket ediyor. Yarattığı Şili takımı, otoriteler tarafından 2010 Dünya Kupası’nın en heyecan verici takımı olarak nitelendirilmişti. Teknik direktörlüğe ilk başladığı takım olan Arjantin ekibi Newell’s Old Boys ile Apertura ve Clausura şampiyonlukları yaşayan Bielsa, takımı ayrıca Libertadores Kupası’nda finale taşımayı başarmış ancak şampiyonluğu Sao Paulo’ya kaptırmıştı

BİELSA-MANİA

Marcelo Bielsa, nam-ı diğer El Loco genellikle 4-2-1-3 ve 3-3-1-3 dizilişlerini tercih ediyor. Ön alanda yoğun pres uygulayan ve sürekli olarak hücumu düşünen takımlar onun eseri. Topsuz alanda hareketliliğin temel prensip olduğu oyun sisteminde mücadele etmeyen oyuncuların yeri yok. Sadece Bask oyunculardan oluşan Athletic Bilbao’nun ya da kısıtlı oyuncu havuzuna sahip Şili’nin başındayken de felsefesinden asla taviz vermeyen bir teknik direktör Bielsa. Öyle ki rakiplerini, tek tek tüm oyuncularına dek ezberlemek için onlarca maç kasedi izleyecek kadar da işine tutkulu. İngiliz gazeteci John Carlin’in onu ‘’gezegendeki en bilgili futbol kütüphanesi’’ olarak tanımlaması boşuna değil.

Pep Guardiola 2012 yılında verdiği röportajda onun ‘’Dünyadaki en iyi teknik direktör’’ olduğunu söylemişti. Arjantin Milli Takımı’nı çalıştırırken oyuncularını mevkilere göre bölen ve onları farklı zaman dilimlerinde çalıştıran, bazen sinir bozucu ve sert biri olsa da UEFA Avrupa Ligi Finali’ne taşıdığı Bilbao’nun yıldız oyuncusu Llorente tarafından nihayetinde ‘’bir dahi’’ olarak nitelendirilen Bielsa; 2004 Atina Olimpiyatları’nda Tevez, Lucho Gonzalez ve Saviola gibi isimlerin bulunduğu Arjantin’i gol yemeden şampiyonluğa taşıyarak bir kez daha dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak kazanılan bu şampiyonluk, aynı zamanda onun teknik direktörlük kariyerinde kazandığı son şampiyonluk anlamına da geliyordu.

BİELSA’NIN MARSİLYA’SI

Bielsa yönetimindeki Athletic Bilbao, UEFA Avrupa Ligi ve Copa Del Rey’de final oynadıktan hemen sonra tabir-i caizse yere çakıldı. Ligi 12. sırada bitiren Bask ekibi, Copa Del Rey’e son 32’de veda ederken bir sezon önce final oynadığı UEFA Avrupa Ligi’nde defteri grup aşamasında kapatmıştı. Javi Martinez’in Bayern Münih’e satılması, sakatlık problemleri ve Fernando Llorente krizi onun İspanya macerasının yalnızca iki sezon sürmesine neden oldu. Bir yıldır takım çalıştırmayan Arjantinli’nin bir sonraki durağı ise Güney Fransa oldu.
Marsilya Başkanı Vincent Labrune, Fransa’da bir radyo kanalına Şilili Marcelo Bielsa’nın yeni hocaları olduğunu açıkladığında tarihler bu yılın Mayıs ayını gösteriyordu. Aslında anlaşma 20 Nisan’da, Lille ile oynanan ve 0-0 sona eren maçın ardından yapılmıştı. Yeni kulübü ile 2 yıllık sözleşme imzalayan El Loco, göreve 2014 Dünya Kupası’nın hemen ardından başlayacaktı. Yaz transfer döneminde Standard Liege’den Michy Batsuayi, uzun süre Galatasaray’ın da gündeminde olan Brezilyalı stoper Doria, Rennes’den Romain Alessandrini ve El Cezire’den Faslı Abdelaziz Barrada kadroya katıldı. Takımdan ayrılan en önemli isim ise uzun yıllar boyunca Marsilya’ya hizmet eden Mathieu Valbuena oldu. Dinamo Moskova’ya transfer olan 29 yaşındaki Fransız yıldızın forması emekli edildi. Öte yandan Marsilya yönetimi, Borussia Dortmund’un yeniden dirilişini örnek alan bir proje üzerinde çalışıyor. Son yıllarda önemli oyuncular yetiştiren ve kaliteli bir jenerasyon yakalayan Belçika’yı yakından takip edecek olan Marsilya, Ligue 1 için en önemli transfer pazarı olan Afrika’ya da ayrı bir özen göstermeye hazırlanıyor.

GİGNAC EN VERİMLİ DÖNEMİNDE

Tecrübeli Fransız forvet Andre-Pierre Gignac kariyerinin en verimli dönemini onun yönetiminde geçiriyor. 8 maçta 8 gole ulaşan 29 yaşındaki tecrübeli yıldız, son vuruş ve fizik kalitesi ile şu ana kadar fark yarattı. Avrupa’da sezona Chelsea’nin yıldızı Diego Costa ile birlikte en iyi giren oyuncu durumunda. N’koulou-Mendy ikilisi savunmada iyi bir uyum yakalarken, genç oyuncular Thauvin ve Imbula da potansiyellerini sergilemeye başladılar. Rennes’den transfer edilen orta saha oyuncusu Alessandrini oyuna genelde ikinci yarılarda dahil olurken, takımın diğer forvetleri Ayew ve Payet de toplamda 5 gollük katkı sağlamış durumdular.

EL LOCO’NUN B PLANI

Gignac’ın formu sevindirici ancak onun olası sakatlığında, ilk 11’e girebilecek genç Batshuayi’nin katkısı akıllarda soru işareti yaratıyor. Rotasyon konusunda tutucu bir teknik direktör olan Bielsa -ki Athletic’te geçirdiği ikinci sezonda yaşadığı en önemli sorunlardan biri de buydu- 8 haftadır hemen hemen aynı 11’i sahaya sürüyor. Takımın Reims deplasmanında ortaya koyduğu performansı ve enerjiyi tüm sezona yaymasını beklemek, oyunculara da haksızlık olacaktır. Zira son alınan St.Etienne galibiyeti hariç gelen galibiyetler, puan sıralamasında sonlarda bulunan takımlara karşı geldi. Yılbaşına kadar Lyon, şampiyonluk yolundaki direkt rakipleri PSG, Lorient ve Monaco gibi önemli deplasmanlarda mücadele edecekler. Takımın  bu yıl Avrupa Kupaları’nda mücadele etmiyor oluşu onlar için lig maratonunda elbette bir avantaj teşkil ediyor, ancak Bielsa rotasyon konusunda tutucu davranmaya devam ederse sorun yaşamaları olası. Marsilya’nın geniş bir kadrosu var ancak şu ana dek forma bulamayan oyuncuların yaş ortalaması 20’den fazla değil. Bu  da tecrübenin gerekli olacağı ligin ilerleyen haftalarda sorun yaratabilir. Bielsa, şu ana kadar kafasındaki oyun şablonunu sahaya yansıtma konusunda başarılı oldu. Ancak El Loco, daha şimdiden takımın yaz transfer politikası konusunda eleştirilerde bulundu. Ardından da  Olimpik Marsilya ile olan 2 yıllık sözleşmeye sadık kalamayabileceğini söyledi. Bielsa konusunda tarihin bize gösterdiği şey şudur ki, Temmuz ayında görevine başlayan bu çılgın Şilili teknik adama gereken süre 6 ay. Athletic’te oyuncuların yaşadığı fiziksel ve mental düşüşün, onun antrenman teknikleri ve sürekli olarak aynı kadroyu sahaya sürmesi ile ilgisi vardı. Düşündüklerini kamuoyuna açıklamaktan çekinmeyen bir profile sahip olan tecrübeli hoca, bu yüzden takım yöneticileri ile de sorun yaşıyor. Kadrosunun derin olmadığından şikayet eden Bielsa’nın, O.Marsilya ile ligde neler yapabileceği herkesin merak konusu olmaya devam ediyor.

Fransa’nın güneyinde şimdilik işler yolunda, önümüzdeki günlerde ise ne olur bilinmez. Yine de kesin olan bir şey var ki, El Loco sıkıcı Fransız futboluna renk katacak ve bizler de Marsilya’yı daha yakından izlemeye devam edeceğiz.

LİG’DE MARSİLYA RÜZGARI

Lige deplasmanda 3-3’lük Bastia beraberliği ile başlayan Olimpik Marsilya, ikinci hafta maçında da Velodrome’da konuk ettiği Montpellier’ye 2-0 mağlup olarak yalnızca 1 puan toplayabilmişti. Ancak arka arkaya gelen 6 galibiyet, Marcelo Bielsa’nın kredisini bir anda artırdı. Şilili teknik adam, Athletic Bilbao’nun başındayken de ligin ilk haftalarında puan kayıpları yaşamış ancak ardından takım vites yükselterek istenen seviyeye gelmişti. Marsilya, kötü başlangıcın ardından son 6 haftada kalesinde sadece 2 gol gördü. Özellikle Reims karşısında alınan 5-0’lık galibiyetten ziyade oynanan oyun dikkat çekti. Skorun 5-0 olduğu 80. dakikada bile rakip yarı alanda 7 oyuncu ile pres yapan Marsilya, tam anlamıyla bir Bielsa takımı olduğunu gösterdi.

* Hayatım Futbol Dergisi yazarı

ÖNCEKİ HABER

Bayramda ağzınız tatlansın

SONRAKİ HABER

Türkler arasında tek başına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...