02 Ekim 2014 17:48

Sorun çözülmüyor büyüyor

Doğan dershanelerin kaldırılmasının siyasi bir hamle olduğunu söylüyor. Hükümetin Gülen Cemaatine darbe indirmek için bu kararı aldığını çünkü Cemaatin en çok beslendiği kurumların dershaneler olduğunu düşünüyor

Sorun çözülmüyor büyüyor
Paylaş

Aynur DEĞİRMENCİ
Esenyurt
İstanbul


Müslüm, Berfin, Cansu, Yasemin, Doğan ve Funda... Esenyurt’un çeşitli okul ve dershanelerinde okuyan lise son sınıf öğrencileri. Esenyurt gibi imkansızlıkların gençleri yozlaşmaya ittiği semtlerde böyle bilinçli gençlerle tanışıp sohbet etmek çok zevkliydi doğrusu. Bu 6 arkadaşımız da söylediğim gibi lise son sınıf öğrencisi ve dershaneye gidiyor. Haliyle stresliler. Çünkü dershaneler kaldırılıyor. Liseden mezun olup herhangi bir üniversiteye yerleşmeyen ve sınava yeniden hazırlanan gençler ile okuduğu üniversiteyi bırakıp üniversite sınavlarına tekrar hazırlanan gençler dershanelerin kaldırılmasıyla beraber ortada kalıyor. Dershanelerin kaldırılmasıyla ilgili ne düşündüklerini soruyorum onlara.

ALTERNATİFSİZLİĞE SÜRÜKLENİYORUZ

Funda söze başlıyor hemen. Funda Eylem Sancarbarlaz 17 yaşında, 2 senedir dershaneye gidiyor. Dershanelerin kaldırılması nedeniyle tedirgin. Çünkü devlet okullarında öğrencilere gereken önemin verilmediğini düşünüyor. Sınıfların çok kalabalık olduğunu, bundan dolayı verimli ders çalışamadıklarını söylüyor. Dershanelerin ders çalışmak için daha olanaklı olduğunu, sınıfların kalabalık olmaması sebebiyle öğretmenlerin öğrencilerle daha fazla ilgilenebildiğini, sorularını çözdüğünü, bu yüzden dershaneye ihtiyaçları olduğunu ifade ediyor. Dershane parasını aileleri zor verirken dershaneler yerine özel okulların getirilmesi onları alternatifsizliğe sürüklüyor. Sınava hazırlanma koşulları eşit değilken şimdi aradaki uçurum daha da büyüyecek. “Parası olan aileler çocuklarını özel liseye gönderecek, biz devlet okullarında 60 kişilik sınıflarda okuyacağız. Nerede kaldı eşitlik.” diye sitem ediyor.

MUHATAP ALINMIYOR MAĞDUR OLUYORUZ

Doğan’a dönüyoruz sonra... Doğan Aykut 19 yaşında, dershanede ilk senesi. Doğan dershanelerin kaldırılmasının siyasi bir hamle olduğunu söylüyor. Hükümetin Gülen Cemaatine darbe indirmek için bu kararı aldığını çünkü Cemaatin en çok beslendiği kurumların dershaneler olduğunu düşünüyor. Bu siyasi kavgada alınmış kararlar neticesinde öğrencilerin arada kaldığını belirtiyor. Alınan kararların 1. muhatabı olmalarına rağmen kendilerine sorulmamasından şikayetçi. Alınan kararla eğitimdeki eşitsizlik daha da artmış.

TEOG sınavına giren kardeşi var Yasemin’in. Sistem sürekli değiştiği için kardeşi sınavın ciddiyetinin farkına sınavdan sonra varmış. SBS de kötüydü diyor sonra Cansu Çam. 6. sınıfta, daha oyun oynamaya doyamadan sınava hazırlanın demişler. “Dışarıda top oynamak varken test çözmek zorunda kalıyorsun. Şu an bile test çözmeye zorlanırken, 11 yaşında ben ne kadar çalışabilirim ki. Üzerimizde nasıl baskı oluşuyor bilmiyorlar.” diyor. Cansu’ya göre yeni sistem daha kötü. Özel liselere parası olanın gidebildiğini, parası olmayanın ya imam hatibe ya da evinden çok uzak bir meslek lisesine gönderildiğini belirtiyor. Çocukluğunun test çözmekle, ders çalışmakla geçtiğini aktarıyor.

Dershanelerin kaldırılması onları oldukça zorluyor. Hepsi bu sene sınavı kazanmak için üzerinde oldukça baskı hissediyorlar. Müslüm ve Doğan bu sene kazanamazlarsa tekrar sınava  girmeyecek ve kendilerine iş arayacaklar.


4 KATIN 1’İ BİZE VERİLDİ

Yasemin Gürses de 17 yaşında. Esenyurt’a yeni taşınmış, önceki okulunun imam hatibe dönüştürülmesinden dolayı oldukça zorluk çekmiş. İmam hatipli öğrenciler ile düz lise öğrencileri arasında ayrımlar yapılıyormuş. Kendilerine 4 katlı okuldan sadece 1 kat verilmiş. Kalabalık sınıflarda okumak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Dershanelerin kapatılmamasından yana çünkü dershaneler kapatılırsa üniversite sınavında başarısız olması veya istediği bölümü kazanamaması halinde seneye tekrar hazırlanma fırsatı bulamayacak. Bu yüzden üzerinde baskı hissediyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Marmarabirlik ürün alımı başladı

SONRAKİ HABER

Yeniyim, yenisin, yeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...