02 Ekim 2014 16:49

İşçiler hem öğrenci hem öğretmen

Kararlı dönemlerine denk geldik işçilerin. Ziyaretimizden 2 gün sonra zafer haberlerini okuduk. Sayelerinde bir kez daha işçilerin örgütlü mücadelelerinin kazanımını somut bir şekilde görmüş olduk

İşçiler hem öğrenci hem öğretmen
Paylaş

Alişan DOĞAN
Bilgesu KARAKULAK
İTÜ


15 Eylül Pazartesi günü İTÜ Meclisi olarak bu yılın ilk toplantısını aldık. Gündemlerimiz taşeron izleme komitesi, bununla paralel olarak direnişteki BELTAŞ işçilerinin grevi ve meclis kavramıydı. Uzun süren bir sohbetin ardından BELTAŞ işçilerinin bu haklı ve onurlu direnişlerinin yanında olduğumuzu göstermek amacıyla direnişe bir ziyaret yapma kararı aldık. Ziyareti de çarşamba günü yaptık.

Taşkışla sahnesinin ‘Japon Kuklası’ adlı işçi konulu oyunundan sonra toplanıp sloganlar eşliğinde BELTAŞ işçilerini ziyaret ettik. Ardından Beşiktaş Belediyesi’nin önünde kurulmuş olan çadıra gittik, işçiler gülümseyerek, alkışlarla bizleri karşıladılar. Sık sık ‘Yaşasın sınıf dayanışması’ sloganları atıldı. Rıdvan Çalışkan adlı işçi bizleri Nazım Hikmet’in Hürriyet Kavgası adlı şiiriyle karşıladı.Tabii bizlerden de bir arkadaşımız bugün neden burada olduğumuza dair birkaç şey söyledi.

ÖNCE DİRENİŞ SONRA GREV

Hepimiz bir an önce işçilerle konuşup onları dinlemek ve işçiler için bir okul olan grev deneyimlerini dinlemek istiyorduk. Rıdvan abiyle konuşma fırsatımız oldu, masaları sandalyeleri çektik ve onu dinlemeye koyulduk. İşçiler yola direnişle başlamış, direniş çadırı kurulalı 59 gün olmuştu. Direnişin 40. gününde, daha toplu sözleşmeler devam ederken  belediye şartları kabul etmiyor, görüşmeyi kesiyor ve direniş çadırı artık resmen bir grev çadırı oluyor. Tabi ki bu belediyenin hoşuna gitmiyor ve grev kırıcılar devreye giriyor. Resmen grev  duyurusu yapıldığının akşamı çadırı yıkıp grevi sonlandırmak amacıyla eli sopalılar geliyor. Ancak Beşiktaş halkı sosyal medya aracılığıyla gittikçe desteğini arttırıyor ve işçileri yalnız bırakmıyor. Aynı zamanda çevik kuvvetin onları koruduğunu gülerek anlatıyor Rıdvan abi, biz de şaşırdık diyor. Grev kırma girişimi başarısızlıkla sonuçlanıyor, halkın da desteğiyle işçilerin kararlılığı daha da artıyor.

PARAYI KABUL EDENLER ORTADA KALDI

İşten 239 işçi çıkarılmış. İşçilerden 211’i DİSK’te örgütlü. Grev kırma girişimleri bununla da bitmiyor. İşçilerin bir kısmına; “Gelin grevden vazgeçin, biz size tazminat vereceğiz, iş de ayarlayacağız.” deniyor. 60 işçi parayı kabul ediyor ve grevden vazgeçiyor ancak iş falan ayarlanmıyor ve ortada kalıyorlar. Greve devam eden işçiler daha kararlı bir şekilde mücadele etmeye karar veriyorlar bu olay üzerine. İşte biz de bu kararlı dönemlerine denk geldik işçilerin.

Ziyaretimizden 2 gün sonra zafer haberlerini okuduk. Sayelerinde bir kez daha işçilerin örgütlü mücadelelerinin kazanımını somut bir şekilde görmüş olduk. BELTAŞ işçileri haklarını aldı, şartlarını kabul ettirdi ama hala güvencesiz, canı pahasına çalışan binlerce işçi var. Bu sebeple iş cinayetleri her geçen gün artmakta. Bizler de işçi gençlik dayanışmasını güçlendirmek amacıyla alanlarda, okullarda ‘Yaşasın sınıf dayanışması’ diyerek mücadelemizi sürdüreceğiz

ÖNCEKİ HABER

Koalisyon saldırıları genişliyor

SONRAKİ HABER

Koza\'nın geride bıraktıkları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...