21 Eylül 2014 07:36

Radar

Radyo ile tespit etme ve menzil tayini yani radar, sonraları yerini bıraktığı Elektronik Denetim Sistemi (EDS) ve her nasılsa tam lazım olduğunda telli sigortaların atması gibi ikide bir de “bozulan” mobeselerin öncülü ve daha insaflısıydı sanki eskiden.

Radar
Paylaş

Özge KURU

Radyo ile tespit etme ve menzil tayini yani radar, sonraları yerini bıraktığı Elektronik Denetim Sistemi (EDS) ve her nasılsa tam lazım olduğunda telli sigortaların atması gibi ikide bir de “bozulan” mobeselerin öncülü ve daha insaflısıydı sanki eskiden. Radara, erk tarafından konulan kurallara uymayanlar takılırken mobeseler uçanı kaçanı, havada karada geçeni kaydeder oldu. Güvenlik-özgürlük gelgitinin en kadim ekürilerinden biri haline de geldi, günlük yaşama girdikçe. Radarla hasbihal olabilmek için en azından bir Murat 131 zengini miydiniz ya da EDS’de önden yandan çekilen iki artistik poz fotoya benim gibi 100 lira bayılmışlığınız var mı bilemem ama her fani metropollü gibi mobeseleri tattığınıza eminim.
İşte ünlü şarkıcı Lady Gaga da İstanbul’da radarlardan birine takıldı.

KAHKAHA PROMİLİNİZ NE?

Son zamanlarda mantar gibi türeyen radarlardan biriydi bu. Aşırı ileri demokrasimizin damarlarında mevcut olan yaşam tarzını, kendine kılavuz eyleyen radarların her birinin dikkat noktası başka. Misal biri kahkaha atılan menzili tayin ederek desibelini tespit ediyor. Tak, kanınızdaki kahkaha promilini koyuveriyor önünüze. “Kamusal alanda toplumsal ahlaka aykırı oranda kahkahaya rastlanmıştır. Lütfen sağa çekip, kendinize bir çeki düzen verin.”  
Bir öteki şorttur, hamile göbeğidir, plajda bikinidir -kılavuzda kırmızıyla çizili ne varsa artık onları- tek tek belirliyor. Mesleki kariyer olarak radarlığı seçen profesyonellerimiz olduğu gibi bu işi tamamen aşkla ve şevkle gönüllü olarak yapanlarımız da yok değil. Büyük biraderin askerleriyiz sonuçta. Radarlar tespit edecek, büyük birader o koltuktan bu koltuğa zıplarken bir gözü hep üzerimizde olacak. Dondurma hassasiyetli yazar-radarı hatırlarsınız misal. Ah o ne fedakar bir çalışmadır. “Kadın dediğin” sinyalli sunucu-radar ya da toplum-ahlak-kurtar bizi ya Rab menzilli işadamı/patron/haberci-radarlar. İşte bunlar hep milli iradenin milli radarları.

KESKİN NİŞANCI RADARLAR

Lady Gaga, soldan basmış tam gaz giderken menzile girivermiş elbet. Radar da kesivermiş cezayı twitter’dan: #ladygagagiyinvegel. E, radar dedik. Siyah beyazın yanında griye bile tahammülü yokken kelimenin tam -gözle de görülen- anlamıyla rengarenk LGBTİ kaçar mı gözünden? Allah affeder, radar affetmez. “Cinsel tercihlerinden bize ne gir evinde yaşa! Evlatlarımıza böyle şarlatanlıklar yaparak örnek olamayacaksınız!”, “Telaşımızın asıl sebebi budur. Anneler babalar bu ülkenin gençliğini zehirleyenlere DUR demek boynumuzun borcudur!” (Acaba bu radarların nefret promili ne? #niranunsalnefrettenkopvegel.)
Yalnız hakkını yememek lazım gerçekten radarın sinyali amacına ulaştı ve Lady Gaga giyindi! Ufak bir detay, sahnede kendisini izleyenlerin önünde giyindi.
Efendim teknolojinin gelişmiş örneklerinden birinin sergilendiği söz konusu durumda radarımız tespit ve tayinle yetinmiyor. Hedef de alıyor. Multifonksiyonel gez-göz-arpacık tweetlerini atıyor. Milli iradenin yaşam tarzına kalkan olan radarların arasından sıyrılıp, fark yaratmak gerçekten de emek istiyor bu devirde, azimli sıçan işi. Zira sokaklardaki her mobese, hayatlarımızda bir radara denk düşüyor.  Beraber yürüyoruz biz bu yollarda…

KÖÇEKTE TÜRK USÜLÜ DEKOLTE

Sayın okur, yapmayayım dedim. Bu hafta uslu uslu kapatayım köşeyi dedim, içimdeki huni dürttü. Oysaki ne de güzel gidiyordum. Artık az çok tanıdın beni, öyle milletin giydiğiyle çıkarttığıyla işim olmaz. Hele Niran Ünsal desen hatırlatmak için bir torba laf etmen gerekir bana. Ama yırtık gündemden çıkar gibi çıkış yapan şarkıcının kendi kıyafetlerinden Türk usulü dekolte nasıl oluyormuş, bir bakma ihtiyacı hissettim. Zamanında kıyafetleriyle gazetelere/sitelere konu olan Niran Ünsal’ın dantelli dekoltesi ya da kısacık elbisesi göz zevkine ne kadar hitap eder, o senin içsel, şık-rüküş, in-out olayın ama giyim kuşam tarihinde kendine özgü yerini almıştır. Türk usulü dekolte Ünsal’dan sorulur, biline. (Bkz. sayfadaki Türk usulü Niran Ünsallar.) Türk geleneği ve kadın kıyafeti giyen erkek kavramları yanyana gelince elde var köçek oluyor ister istemez. Acaba kendi konserine mini etekli köçekler gelse n’apar ünlü şarkıcı? Bi tweet atsa da öğrensek.

ÖNCEKİ HABER

Yaralı Rojavalılar sınır kapısında bekletiliyor

SONRAKİ HABER

Hafıza-i beşer nisvan* ile değişir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...