18 Eylül 2014 11:24

Hacıbayram-Rakka hattı halen aktif

IŞİD’e Ankara Hacıbayram Mahallesi’nden katılımların halen sürdüğü ortaya çıktı. Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in haberine göre Şubat-Mayıs aylarında Suriye’nin Rakka bölgesinde PYD ile çatışmalara IŞİD saflarında katılan Hacıbayramlı 10 Türkiyeli'den biri olan C. A., örgüte son katılımların bir hafta önce gerçekleştiğini, 10 kişilik bir grubun gittiğini söyledi.

Hacıbayram-Rakka hattı halen aktif
Paylaş

IŞİD’e Ankara Hacıbayram Mahallesi’nden katılımların halen sürdüğü ortaya çıktı. Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in haberine göre Şubat-Mayıs aylarında Suriye’nin Rakka bölgesinde PYD ile çatışmalara IŞİD saflarında katılan Hacıbayramlı 10 Türkiyeli'den biri olan C. A., örgüte son katılımların bir hafta önce gerçekleştiğini, 10 kişilik bir grubun gittiğini söyledi. C. A, örgütün Hacıbayram’daki örgütlenmesini ise “IŞİD’e katılanların hemen hepsi akraba. Suriye’de komutan düzeyde O. isimli bir Türk var. O’nun kardeşi kayıp, büyük olasılıkla öldü. Babası yine IŞİD’e katıldı ve çatışmalara giriyor. Türklerden ailelerini de götürüp IŞİD kontrolündeki bölgelere yerleşenler var” diye konuştu.

Hacıbayram'dan IŞİD'e katılımlar geçtiğimiz günlerde New York Times tarafından da gündeme taşınmıştı. Haberin Erdoğan'ın Hacıbayram Camii'den çıkışı sırasında çekilen bir fotoğrafla verilmesi sonrası Erdoğan, "Bu adiliktir" açıklamasında bulunmuştu.

Örgüt saflarına şubat ayında katıldığını, Suriye’nin Rakka kentinde 15 günlük silahlı eğitimin ardından çatışmalara katıldığını anlatan C. A., “Rakka’da PYD ile çatışıyorduk. IŞİD’de çatışmalara ‘amele’ diyorlar. Hemen her gün ameleye gidiyorduk” dedi. Her çatışma başına 150, her ay da 500 dolar para aldıklarını anlatan C. A., yaşam koşullarını ise şöyle anlattı: “Her gün iki saat su, iki saat da elektrikten yararlanıyorduk. İnternete girmek serbest. Gider gitmez herkes Bağdadi’ye biat eder, bunun için bir tören düzenlenir. Ben eroin bağımlısıydım. Rakka’ya giderken tedavi görüyordum, ilaçlarımı da aldım yanımda. Ancak içmeye fırsatım olmadı, krize girince de yapacak bir şey yoktu. Sigara bile yasak. Uyarıdan sonra falakaya yatırdılar ve ayaklarıma sopayla 25 kere vurdular. Biz 10 kişilik bir grup olarak gittik. Sincan’dan, Keçiören’den, Mamak’tan da birer kişi vardı. Yaralanan oldu, elinde bomba patladığı için elleri ve yüzü yanan oldu. Bizim gruptan 4-5 kişi geri döndü. Geri dönenlerle sokakta rastlaşıyoruz.”

IŞİD’e katılmadan önce yalnızca “Cuma namazını” kılmaya çalıştığını belirten C. A., örgüt içinde hayatın tamamen ibadete odaklı olduğunu dile getirdi. Türkiyelilerin ve Ankara’dan gidenlerin IŞİD’deki konumuna ilişkin soruya C. A., şu yanıtı verdi: “Bizim buradan giden biri var. Adı O. Rakka’da komutan. Kardeşi İ., şu an kayıp. Büyük olasılıkla öldü. Babası E. de Rakka’da ve çatışmalara katılıyor. Bu aile çocuklarını ve eşlerini de beraber götürdü. IŞİD kontrolündeki bölgede yaşıyorlar. Ailesiyle birlikte IŞİD’e katılanlar da var. Kadınlar çatışmaya girmiyor, çok az evden çıkıyorlar. Hamile kadınlar hiç evden çıkmıyor. IŞİD’ciler türbeleri bombalıyorlar, Şii mezarlarını bombalıyorlar, yıkıyorlar.”

C. A., IŞİD’in tepki toplayan “infazlarına katılıp katılmadığı” yönündeki soru üzerine, “İnfaz yapmadım. İnfazları gördüm. PYD’den üç kişiyi kurşuna dizdiler. Ben cami bombalamadım. Ama Şiilerin camisini bombaladıklarını da gördüm” dedi.

IŞİD’e katılma nedenini, “Eroin kullanıyordum, ikiz çocuğum var, ailemle eşimle aram bozuldu, çevremdeki tanıdıklarım ve uzaktan akrabalarım IŞİD’e gidince ben de gittim. Hem cahilsin, hem de boşlukta olunca oluyor işte” diye açıklayan C. A, ayrılma nedenini de şöyle anlattı: “Bana bir faydası oldu, eroinden zorla da olsa mecburen kurtuldum. Birlikte gittiğimiz arkadaşlar da rakı içerlerdi, onlar da bu alışkanlıklarından vaz geçti. ‘Türbeye biat edilmez’ diyorlardı, bunu anladım da, cami bombalamaları zoruma gitti. Çocuklarımı göreceğim diye izin aldım. Beni Gaziantep’te sınır bölgesinde akşam üzeri tarladan Türkiye’ye geçirdiler. Bir daha da geri dönmedim, dönmeyi de düşünmüyorum. İş bulup çalışmak istiyorum.”

C.A., IŞİD’e katılanlarda bir pişmanlık olmadığını, “Çünkü Allah yoluna gittiklerini düşünüyorlar” diye açıklıyor.

C. A, kendisiyle birlikte Rakka’ya gidenlerin adlarını, “S., B., A., A., K., E., D. ve S.” olarak sıraladı. IŞİD’e katılanların büyük çoğunluğunun Avrupa’dan gelen Müslümanlar olduğunu belirten C. A., “Son dönemde IŞİD’e katılanlar oldu mu?​” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: “En son bir hafta önce 10-15 kişilik bir grup gitti. Bunlardan da bazıları ailesiyle birlikte gitti.”

Cumhuriyet'in haberine göre Hacıbayram Mahallesi'nden IŞİD'e 100'ün üzerinde insan gitti. Mahallelinin verdiği bilgiye göre 200 yılında Mamak'tan gelen S. isimli kişi, bölgede Selefi anlayışına göre örgütlenme çalışması yaptı. Grubun şu an 300 kişi olduğu belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Askeri aracın geçişi sırasında mayın patladı

SONRAKİ HABER

Bu mahalleden işe ya da okula gidip gelmek en az 12 lira!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...