16 Eylül 2014 15:07

Senin 'Kürk Mantolu Madonna'n kim?

Kitabın geneli hakkında konuşmak en doğrusu. Çünkü seçemiyorum, en güzel yeri şurasıydı diyemiyorum. Roman insanın boynunu büküyor, bir insanın yarattığı yokluğu hissettiriyor. Eksik kalan hazinelerimizi tamamlatıyor

Senin \'Kürk Mantolu Madonna\'n kim?
Paylaş

Kemal Hasoğlu Anadolu Lisesi’nden bir öğrenci

İnsanın ölüm ve aşk karşısındaki çaresizliğini kuvvetli bir anlatımla iliklerinize kadar hissettiren Sabahattin Ali romanı. Bitirdikten sonra bir kere daha okuma isteği uyandıran başyapıt. ‘Kürk Mantolu Madonna’. ‘Bir insana bir insan yeterdi’nin kitabı.

İlk sayfalarda olayı tahmin etmek güç. Belki de kitap ilk başlarda sizi kapsamayacak ama sonlarına doğru bitmesini istemeyeceksiniz. Her sayfada bir büyü yakalayacak sizi, daha önce neden okumadığınızı sorgulayacaksınız. Sabahattin Ali’nin diline, tasvirlerine, tarifi güç duyguları büyük bir ustalıkla yumuşatıp içimize akıtmasına hayran kalacaksınız.

HEM ZEHİR HEM PANZEHİR

Romanda çok derin karakterler var. Raif Bey dıştan kabullenişin, içten isyanın simgesi. Gerçek aşkı yaşayan adamın ‘unutamama hikayesi’. Geri kalan yaşamını da o unutamamanın ezikliğiyle sürdüren yüreği hür, hepimizden bir parça taşıyan ‘gerçek adam’. Raif Bey insanda gerçek aşka inanma arzusunu tetikliyor. Günümüzde unutulmuş bu değere saygıyla bakmayı öğretiyor.

Maria Puder; çoğu zaman özlenen, beklenen kadının tasviri. Bir insanın ne kadar sevmek istediğinin göstergesi. Kararlı, dik duruşuyla diğer kadınlardan farklı, erkeklerin sıradan davranışlarına sert çıkışlarıyla, düşünceleriyle kaliteli kadın! Bünyenize hem zehir hem panzehir niteliğinde.

HERKES USTAYI BİR KERE OKUMALI

Kitabın geneli hakkında konuşmak en doğrusu. Çünkü seçemiyorum, en güzel yeri şurasıydı diyemiyorum. Roman insanın boynunu büküyor, bir insanın yarattığı yokluğu hissettiriyor. Eksik kalan hazinelerimizi tamamlatıyor.

Son sayfayı okuyup kitabı kapattıktan sonra bir süre öylece kalıyor insan, uzaklara dalıyor. Beni de ağlatan bu kitap yürekleri burkuyor, insanı en derin yerinden yakalıyor, etkiliyor. Soruyor insan kendine hangi roman bu kadar kısa ve dolu diye. Bu soru yazarımızı ustalaştırıyor. Herkes bu ustayı bir kere okumalı.

Kürk Mantolu Madonna, kazanmaya bu kadar yaklaşmışken kaybedenlerin öyküsü. Kaybetmekten çok daha acısı, acınası. ‘Bunun böyle olmaması lazımdı’nın romanı. Bitirdikten sonra düşünelim. Bizim Kürk Mantolu Madonna’mız kim?
 

ÖNCEKİ HABER

Başka yol var mı? Bence yok

SONRAKİ HABER

Kazanan işçi sınıfı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa