13 Eylül 2014 18:11

Yüzen dinozorun sırrı keşfedildi

İbrahim Nizar yüzen dinozor Spinosaurus’u araştırmaya başladığında yeni mezun bir öğrenciyken şimdi University of Chicago’da doktorasını tamamlamış bir araştırmacı. Aradan geçen yıllarda “en garip dinozor” diye tabir ettiği Spinosaurus’u bilim dünyasına kazandırmak için farklı ülkelerde araştırmalarına devam etti.

Yüzen dinozorun sırrı keşfedildi
Paylaş

İbrahim Nizar yüzen dinozor Spinosaurus’u araştırmaya başladığında yeni mezun bir öğrenciyken şimdi University of Chicago’da doktorasını tamamlamış bir araştırmacı. Aradan geçen yıllarda “en garip dinozor” diye tabir ettiği Spinosaurus’u bilim dünyasına kazandırmak için farklı ülkelerde araştırmalarına devam etti. On yıllarca hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz dinozorun yaklaşık 1.75 metre olduğu tahmin edilen kafatası etçil dinozorlar içinde en uzunu olduğu belirtiliyordu.

Kafatasında testere gibi olma niteliği azalmış aralıksız konik şekilli dişlerin olduğu, çene ve burundan oluşan dar bir kısım vardı. Suda rahat hareket eden Spinosaurus, karada hantal bir hayvandı. Yüzen tek dinozor olarak bilinen Spinosaurus’a ait orijinal fosiller Mısır’da keşfedilmiş ve Alman müzesine taşınmış İkinci Dünya Savaşı sırasında yok edilmişti.

KUŞLA TİMSAH ARASINDA

Dr. İbrahim ve uluslararası ekibi tarafından yeni yayınlanan makalede, dinozorun yüzücü olmasını sağlayan özellikleri açıklandı. Nehirlerde yaşayan balıklarla beslendiği belirtilen Spinosaurus, balık avlamak için adeta bir kapan görevi gören konik dişlerinden faydalanıyordu. Burun deliklerinin kafatasında konumlanma şekli de yüzünün ön kısmını suya sokmasına rağmen nefes alabilmesini böylece nehirde avlanabilmesini sağlıyordu.

Düz ayaklara sahip Spinosaurus bir ördek gibi hareket edebiliyordu. İtici bir organ olarak kullandığı esnek kuyruğu vardı. Aynı üniversiteden araştırma ekibinde bulunan Paul C. Sereno, yüzücü dinozoru “suda yaşayan kuşlar ve timsah arasında bir köprü gibi” diyerek tanımlıyor.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İnternet basın kanununda havuç sopa mantığı

SONRAKİ HABER

Mahalleli, \'Ölmek istemiyoruz, alt geçit istiyoruz\' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa