13 Eylül 2014 15:17

Ayten Öztürk için anıt mezar yapıldı

Dersim'de 1992 yılında kaçırılan ve 11 gün sonra cesedi bulunan Ayten Öztürk için ailesi tarafından anıt mezar yaptırıldı. Anıt mezar, Öztürk’ün cesedinin bulunduğu şekilde dizayn edildi.

Ayten Öztürk için anıt mezar yapıldı
Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim'de 1992 yılında kaçırılan ve 11 gün sonra cesedi bulunan Ayten Öztürk için ailesi tarafından anıt mezar yaptırıldı. Anıt mezar, Öztürk’ün cesedinin bulunduğu şekilde dizayn edildi.

Dersim’nin Mazgirt ilçesine bağlı Kepektaşı köyünde bulunan bir fabrikada çalışan Ayten Öztürk, 27 Temmuz 1992 gecesi aralarında JİTEM Elemanı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da bulunduğu dört kişi tarafından beyaz renkli Renault marka arabayla kaçırıldı. Kaçırıldıktan 11 gün sonra Elazığ Asri Mezarlığı’nda cesedi parçalanmış halde bulunan Ayten Öztürk için cenazesinin defnedildiği Merkeze bağlı Başakçı Köyü’nde anıt mezar yaptırıldı.

Anıt mezarın açılışına, Öztürk’ün babası Hıdır, Annesi Dilif’in yanı sıra Dersim  Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış öncesi Ayten Öztürk için mumlar yakılarak lokmalar dağıtıldı.

“Ayten Öztürk’ün Katili Kontra Devletinden Hesap Soracağız” pankartının açıldığı açılışta konuşan Baba Hıdır Öztürk, kızı için yazdığı Dersim isimli şiiri okudu. Şiiri okurken duygusal anlar yaşayan ve gözyaşlarına hakim olamayan Hıdır Öztürk’ün şiiri katılımcıları da ağlattı.

Açılışta kısa bir konuşma yapan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYADER) Temsilcisi Sudiye Tosun,  “Tam 22 yıldır anne ve babasının acısı dinmemiştir. Yürekleri kan ağlamaktadır. Bir ana için gözlerinden sakındığı evladının böylesine pervasız insanlık dışı uygulamalarla hunharca katledilmesi kabul edilir değildir” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eş Başkanı Ergin Doğru ise, “Bu devleti yönetenler şunu iyi bilmelidir. Bu toplumla barışmak istiyorsanız, bu coğrafyada özgürlüğü tesis etmek, demokrasi ve barışı kalıcı kılmak istiyorsanız önce bu katil sürülerini açığa çıkarıp yargılayacaksınız. Bu katil sürülerini yargılamadan; bunun hesabını vermeden bu halk sizi affetmeyecektir. Yeşil, bir figürandır, basit bir tetikçidir. Biz bunun iplerini elinde tutanlardan hesap istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından üzerinde “Bu Adaletsizliğin Sembolüdür” yazısının üç dilde yazıldığı anıt mezarın açılışı gerçekleştirildi. Burada anıt mezarın şekliyle ilgili bir soru üzerine Baba Hıdır Öztürk, anıt mezarı kızının cesedinin bulunduğu şekilde dizayn ettiklerini söyledi.

'YEŞİL HAYATTA'

Yeşil’in hayatta olduğunu ve ara ara Silopi’ye gelip gittiğini belirten Baba Öztürk, devletin de bunu bildiğini ifade etti.

Daha sonra konuşan HDP il Eş Başkanı Fatma Kalsen, Ayten Öztürk şahsında  aydınlatılmayan birçok faili meçhul cinayet için adalet beklentisini ortaya koyan bu anıt mezarın bir simge olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Valisi: IŞİD haberleri abartılı

SONRAKİ HABER

‘Gül’e verdiğiniz sözü neden tutmadınız?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...