10 Eylül 2014 15:33

Yalova'da gündem: Susuzluk

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Yalova'da yaşanan içmesuyu sıkıntılarının önüne geçmek için çalışma başlattı.

Yalova\'da gündem: Susuzluk
Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Yalova'da yaşanan içmesuyu sıkıntılarının önüne geçmek için çalışma başlattı. Bakanlık, ayrıca Yalova'nın normalde tüketilmesi gereken içmesuyu miktarının yaklaşık 2 katından fazlasını tükettiğini açıkladı. Yalova'da içmesuyu problemine son vermek için inşa edilen Kurtköy derivasyonu isale hattı bugün itibariyle devreye alındığı belirtildi.

KURTKÖY'ÜN SUYU GÖKÇELER BARAJI'NA ULAŞTI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama şöyle; "DSİ tarafından tamamlanarak devreye alınan Kurtköy derivasyonu isale hattı ile saniyede 150-200 litre suyun Gökçe Barajına aktarılması planlanıyor. Bugün itibariyle Gökçe barajına verilen su miktarı saniyede 187 litre, Yalova'ya verilen su ise saniyede 518 litredir."

YENİ KUYULAR DEVREDE

"Yakın gelecekte Yalova ve ilçelerinde içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanmaması için DSİ Genel Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. Yalova Acil İçmesuyu Temini adı altında, ilave su temini maksadıyla 25 adet derin su kuyusu açan DSİ, verimli olan 15 adet kuyuya pompa koyarak saniyede toplam 226 litre suyu Yalovalıların kullanması için temin edecek. 9 Eylül 2014 itibariyle bu kuyuların 7 âdeti devreye alındı ve saniyede 87 litre su temin edildi. Kalan kuyular ise 15 Eylül'de devreye alınacak."

GÖKÇE BARAJI'NIN 2050 VE SONRASI YILLARA KADAR İÇME SUYU İHTİYACINI KARŞILAMASI GEREKİYOR

"Yalova ve ilçelerinin içme ve kullanma suyunu karşılamak maksadıyla inşa edilen Gökçe Barajı yıllık 36 milyon 600 bin metreküp kapasiteye sahip bulunuyor ve bugüne kadar Yalova ve ilçelerinin içme suyunu karşıladı. Yalova ve ilçelerinin mevcut nüfusu ve gelecekteki nüfus artışı göz önünde bulundurulduğunda Gökçe Barajı'nın 2050 ve sonrası yıllara kadar içme suyu ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Kişi başına yılda 62,05 metreküp su tüketilen Yalova'nın nüfusunun 211.799 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yıllık yaklaşık 13 milyon 140 bin metreküp su temin edilmesi gerekiyor. Ancak bu hesaplamalara rağmen Gökçe Barajı'ndan Yalova ve ilçelerine; 2008 yılında 25 milyon 860 bin metreküp, 2009 yılında 26 milyon 990 bin metreküp, 2010 yılında 27 milyon 650 bin metreküp, 2011 yılında 29 milyon 370 bin metreküp ve 2012 yılında 29 milyon 510 bin metreküp su verildi."

KAYIP KAÇAK ORANI NORMALİN ÇOK ÜSTÜNDE

"Kişi başına fiili tüketimin 2012 yılı için yıllık 139,33 metreküp olduğu Yalova'daki bu değer normal tüketim ihtiyacının 2,25 katına denk geliyor. Yalova'ya komşu iller olan Bursa ve Kocaeli'de kişi başına tüketimin 2012 yılı için yıllık sırasıyla 54,77 metreküp ve 77,91 metreküp olduğu da düşünülürse Yalova'da kişi başına yıllık tüketilen su komşu illerin 2 katını geçiyor. Bu ise Yalova'daki içme ve kullanma suyu şebekelerindeki kayıp kaçak oranlarının normalin çok üstünde olduğunu gösteriyor. Öte yandan başka muhtemel kaynaklardan ilave su temini çalışmaları; Yeşil Körfez Su Birliği ve Yalova İl Özel İdaresi ile koordineli bir şekilde devam ediyor."

BAŞKAN SALMAN: YALOVA'DA SU İÇİN SIKI TEDBİRLER ALDIK

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, kentteki su sıkıntısına yönelik belediye olarak sıkı tedbirler aldıklarını söyledi. Salman, kuyu suyu yerine şebeke suyu kullanılan araç yıkama yerlerinde cezai yaptırımlara gideceğini belirtti.

Su sorununa karşı tüm tedbirleri almaya başladıklarını söyleyen Yalova'nın CHP'li Belediye Başkanı Vefa Salman, “Yalova’da suyla ilgili problem eskilere dayanıyor. Zamanında alınmayan tedbirler bugün ortaya çıktı. Biz bunları gidermeye uğraşıyoruz. 'Yalova’da su sorunu var mı?' Var. Türkiye’de ne kadar varsa Yalova’da da o kadar olduğunu düşünüyorum. İlk aşamada tabi Gökçe Barajı’nda su seviyesinin bitme noktasında olması sorunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Bununla ilgili gerek orayı işleten Yeşil Körfez Su Birliği’nin gerekse bunun büyük ortağı Yalova Belediyesi’nin alınması gereken ne tedbirler varsa hepsi alınmaya başlanmıştır” dedi.

KURTKÖY DERESİ BARAJA BAĞLANDI

Kurtköy Deresi’nin baraja bağlandığını söyleyen Salman, Ortaburun Göleti’nin de baraja katkı sağlayacağını belirtti. Salman, “Bugün itibariyle Kurtköy Deresi’nin suyu Gökçe Barajı’na bağlandı. Daha sonra dipte yer alan su, pompa ile 10 günlük daha kullanılabilecek. O suyu da kullanır hale getireceğiz. Akabinde Ortaburun Göleti’nde 2 milyon metreküp suyun olduğu biliniyor. O bağlantı sağlanacak. Azami oranda tüketilen suyun giderilmesi yönüne gidilecek” diye konuştu.

CİDDİ ORANDA KAYIP-KAÇAK VAR

Şehirdeki su hatlarının oldukça eski olduğunu belirten Salman, bu yüzden kayıp-kaçak oranının ciddi boyutlarda olduğuna dikkat çekti. Salman, “30 yıldan beri şehir içerisinde yenilenmeyen şebeke, kayıp kaçağın en fazla sıkıntı noktasını oluşturuyor. Günde 18 bin metreküp su tahakkuku yapılırken, Yeşil Körfez Su Birliği’nden Yalova Belediyesi’ne akıtılan su 55 bin metreküp. Yani ortada ciddi anlamda bir kayıp kaçak var. Bunun da büyük bölümünün şebekenin eskimesinden, oradaki kayıptan kaçaktan kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi.

'HUTBEDE DİLE GETİRİLMESİNİ İSTEDİM'

“Biz tasarruf tedbirleri adı altında bazı kesintilere gittik” diyen Salman, şöyle konuştu:

“Biz gittik derken Yeşil Körfez Su Birliği gitti. Onunla ilgili de bizim kararlarımız ancak tavsiye ve öneri niteliğinde oluyor. Bazen sınırlar aşıldı, vatandaşlar da haklı olarak tepki gösterdi. Ancak su kesintisi bilgilendirilmeler doğrultusunda devam ediyor. Halkımızın artık şu bilince kavuşması lazım. Su çok önemli, su hayat ve küresel ısınmayla yani kuraklıkla beraber su bu ülkenin değil dünyanın problemi. Dolayısıyla suyu bilinçli, tasarruflu, dikkatli kullanmak zorundayız. Bunu çocuklarımıza öğretmek zorundayız. Milli Eğitim Müdürü’ne çocuklara bu bilinci anlatın dedim. Yine İl Müftüsü’ne 'Cuma günleri hutbede bunu dile getirin' dedim.”

ARAÇ YIKAMA İŞLETMELERİNE CEZAİ YAPTIRIM


Yalova’da araç yıkama işletmelerinde şebeke suyu kullananlara yönelik cezai işlem uygulanacağını belirten Başkan Salman, “Eğer sokakta komşusu halı yıkıyorsa vatandaş uyaracak. Komşusu araba yıkıyorsa vatandaş uyaracak. Bugün yine bir çalışma başlattım. Yalova’da 15-20 yerde araba yıkama yeri var. Bunlar leke yapıyor diye kuyu suyunu kullanmıyorlar, şebeke suyunu kullanıyorlar. Bunlarla ilgili de cezai yaptırıma gideceğim. Tamamına yakınının ruhsatı yok. Gerekirse kapatma yoluna gideceğim. Artık şebeke suyuyla araba yıkama bu kentte olmayacak. Biz elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz. Vatandaş da aynı şekilde tedbirli ve tasarruflu olmak zorunda. Eğer bilinçsizce, yanlış su tüketimi varsa uyaracak, tepki gördüğü anda zabıtayı arayacak. Zabıtadan da gerekli yakınlığı göremezseniz 'beni arayın' dedim. Ben yardımcı olacağımı, müdahale edeceğimi söyledim. Yalova halkının artık belli kesiminde bu bilincin yavaş yavaş oluştuğunu görmek beni mutlu ediyor. Bu tüm Türkiye’ye yayılması gereken bir konu. Her zaman ifade ettim, bu dünyada su yüzünden savaşlar çıkacak” dedi.

Bir gazetecinin yönelttiği “Yalova’da vatandaşlar susuzluktan kırılıyor mu?​” yönündeki soruya da yanıt veren Salman, “Bu doğru bir yaklaşım değil. Suda sadece kısıntıya gidildi. Belli müddetlerde bölgesel olarak su kesiliyor. Zaten 10-15 gün içerisinde Yalova ihtiyacının kayıp kaçağına rağmen günlük tükettiği suyun 4’te 3’ü şu andaki kaynaklardan sağlanacak. Şu anda işte o 4’te 1’lik kısımda sıkıntı var. Onu da kısıntı ile tasarruf ile vatandaş bilinçli kullanırsa belki kesintiye bile gerek kalmayacak” diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

MİT TIR’larını durduran askerler yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri: Hastane yönetimi uyuzu gizledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa