05 Eylül 2014 06:00

YÖK’ten öğrencisiz ÖTK seçim tarihi

YÖK’ün yeni Öğrenci Temsilciliği Yönetmeliği üniversitelerde etkisini göstermeye başlıyor. Yönetmelikten dolayı İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) öğrenci temsilciliğine adaylık başvuruları ilk hafta, seçimler ise ikinci hafta yapılacak.

YÖK’ten öğrencisiz ÖTK seçim tarihi
Paylaş

Metehan UD
İstanbul

YÖK’ün yeni Öğrenci Temsilciliği Yönetmeliği üniversitelerde etkisini göstermeye başlıyor. Yönetmelikten dolayı İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) öğrenci temsilciliğine adaylık başvuruları ilk hafta, seçimler ise ikinci hafta yapılacak.

Öğrencilerin fakülte ve üniversite yönetimlerinde ‘söz hakkı’ sağlayan öğrenci temsilciğinin seçim takvimi bu seneye kadar fakültelerin kendileri tarafından belirleniyordu. Adaylık için başvurular ekim ayında, seçimler ise kasım ayında yapılıyordu. 

Ancak geçtiğimiz sene, yayınlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yükseköğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le seçim takviminin YÖK tarafından yapılacağı duyuruldu.

KATILIM DÜŞECEK

YÖK tarafından bu sene için üniversitelere gönderilen yazılara göre üniversiteler ÖTK seçim takvimini açıklamaya başladı. Eğitimin 8 Eylül’de başladığı İTÜ’de  adaylık başvurusu 12 Eylül’e kadar yapılacak, seçimler ise 17 ve 18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.

DEÜ’DE ADAYLIK BAŞVURUSU OKUL AÇILMADAN

Yönetmeliğin öğrenciler aleyhine hayat bulduğu bir diğer üniversite de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ). Birinci dönem ders yarı yılının 15 Eylül’de başlayacağı DEÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde, fakülte yönetimi tarafından İnternet sitesinde yapılan duyuruda temsilcilik seçimlerine adaylık başvurusu için son tarihin 8 Eylül ve seçimlerin ise 18 Eylül tarihinde olacağı açıklandı. Adaylık başvurusunun okullar açılmadan önceye alınmasından dolayı il dışından gelen öğrenciler aday olamayacak. Seçimler de öğrencilerin daha tam olarak okula gelmediği ilk hafta içinde gerçekleşecek ve katılım daha da düşecek. Adayların ise sadece 3 günlük propaganda hakkı bulunuyor. 

Yine eğitimin 15 Eylül’de başlayacağı Niğde Üniversitesi de adaylık için son başvuru tarihini 12 Eylül olarak duyurdu. Bu sene seçim yapacak diğer üniversiteler de duyuru yapmaya başlayacak. 

‘ÖTK’LERİN ETKİSİ DÜŞECEK’

KONUYLA ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Mehmet Görkem Doğan, var olan uygulamayla birlikte ÖTK’lerin etkisinin daha da azalacağını vurgulayarak, “ÖTK’lerin üniversitelere göre farklı farklı uygulamalar var. Genelde de zaten çok etkin olduğu söylenemez. Böyle bir uygulama ile de etkinlikleri iyice düşürülmüş olacak. YÖK zaten bu ÖTK işini ‘Dostlar alışverişte görsün’ diye yapıyor. Yoksa yönetimlerde katılımı ve etkisi yok zaten.  Kendi kurduğu kurumun kurallarını da kendisi belirliyor. Bu haliyle daha ötesi bir beklentiye gitmek çok gerçekçi olmaz zaten. Öğrenciler eğer ÖTK sistemini sahiplenip bunun kendilerini temsil eden bir kurum olması için mücadele ederlerse biz elimizden gelen desteği veririz” dedi. 

‘KAPATILMADAN ÖNCEKİ SON ADIM’

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğrencisi Eray Yegen, ÖTK’lerin öğrenciler ile üniversite yönetimi arasında bağ olması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: “Bizim fakültede seçimler yapılması gibi gerektiği gibi yapılmıyordu. Seçimlerde oy kullanamayan bir sürü öğrenci oluyor. Derslere girip buna mı oy veriyorsunuz, buna mı oy veriyorsunuz gibi üsten dayatmalı ve göstermelik seçimler yapılıyordu. Propaganda süreci zaten olmuyordu. Erkene alınma mevzusunu yeni duydum. Bu uygulama ÖTK’ları ortadan kaldırmadan önceki bir aşama gibi geliyor bana. Bir an önce aradan çıkaralım gitsin bir işlevi de yok zaten diyorlar. Öğrenciler niye bu iş böyle diye sorgulamalı ve takipçisi olmalı. Ve ÖTK seçimleri ciddiye alınmalı.” 

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Yönetmeliğin 5’inci maddesinde yapılan düzenlemeyle, “Bir yükseköğretim kurumunda Öğrenci Konseyi üyelerinin belirlenmesi ve organlarının oluşturulması için yapılacak seçimler, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği bir takvim, süre ve program esas alınarak ilgili yükseköğretim kurumu rektörlüğü tarafından gerçekleştirilecek” hükmü getirildi.

ÖNCEKİ HABER

İşçiye mezar, Erdoğan’a saray inşa edildi

SONRAKİ HABER

\'Halka karşı polisin elini serbest bıraktılar\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...