02 Temmuz 2011 09:53

‘Denizin kapısı Gazze’

DÜNYANIN 22 ülkesinden aralarında tanınmış yazar, gazeteci ve politikacıların da bulunduğu “Gazze’ye Özgürlük Filosu” yıllar boyu sürdürülen ablukayı kırmak için Gazze’ye doğru yol alırken,  Stockholm’de Akdeniz Müzesi farklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.19 Martta sergilenmeye başlaya

‘Denizin kapısı Gazze’
Paylaş
Murat Kuseyri

19 Martta sergilenmeye başlayan ve 11 Eylüle kadar devam edecek “Denizin Kapısı Gazze” sergisi bin yıllar boyu Gazze’de yaşananları değişik bir perpektifle yansıtıyor.

1948 yılında İsrail’in kurulmasının ardından 40 kilometrelik kıyı  Gazze Şeridi olarak adlandırılmaya başlandı. 5 bin yıllık bir tarihe sahip olan Filistin halkı İsrail’in ablukasından dolayı yoksulluk ve sefalet içinde yaşamak zorunda.
Stratejik bir noktada bulunan Gazze bin yıllar boyunca Asya, Afrika ve Akdeniz ülkeleri arasında bir köprü görevi gördü. Stratejik ve ticari öneminden dolayı Gazze büyük savaşlara sahne oldu. Asurlular, Persler, Romalılar, Mısırlılar, Araplar, Yunanlılar, Bizanslılar ve Osmanlılar bölgede egemenlik kurdular. Müzede sergilenen aralarında heykeller, sütunlar, seramikler, gaz lambaları ve mezar taşlarının bulunduğu 130 figür orada hüküm süren medeniyetlerin izlerini taşıyor. 5 bin yıl öncesinde yapılan çanak, çömleklerin yanı sıra türban şeklindeki bir Osmanlı  mezar taşı da sergide yar alıyor. Sergilenen resimlerle de halkın günlük yaşamı ve mücadelesi yansıtılıyor.

Arkeolojik eserlerin ağırlıkta bulunduğu sergiye paralel olarak Akdeniz Müzesinin bir başka bölümünde bir resim sergisi de yer alıyor. 60 yıl arayla Gazze’de çekilen fotoğraflar yan yana sergileniyor.

İsveçli Fotoğrafçı Per Olow Andersson 1950 yılında Gazze’ye giderek fotoğraflar çekti. Meslektaşı Mia Gröndahl geçtiğimiz yıl Gazze’ye giderek aynı yerleri görüntüledi. Sergilenen resimlerden en ilginçlerinden biri Andersson silahla yaralandığı için ayağı kesilen genç bir adamın resmini çekti. 60 yıl sonra Gröndahl aynı adamı buldu. Şimdi 60 yıl arayla çekilen adamın resmi yan yana sergileniyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir gizli görüşme iddiası daha

SONRAKİ HABER

ABD, 10 yılda 225 bin kişi öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...