22 Ağustos 2014 15:50

Zafer Açıkgözoğlu'nun ölümü Meclis gündeminde

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde zorla kanalizasyon temizletildiği için yaşamını yitiren taşeron işçi Zafer Açıkgözoğlu’yu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı ve Çalışma Bakanının yanıtlaması istemiyle önerge veren Tüzel, “Zafer Açıkgözoğlu’nun ölümünden kim sorumludur, bu konuda işlem yapılmış mıdır?” diye sordu.

Zafer Açıkgözoğlu\'nun ölümü Meclis gündeminde
Paylaş

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde zorla kanalizasyon temizletildiği için yaşamını yitiren taşeron işçi Zafer Açıkgözoğlu’yu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı ve Çalışma Bakanının yanıtlaması istemiyle önerge veren Tüzel, “Zafer Açıkgözoğlu’nun ölümünden kim sorumludur, bu konuda işlem yapılmış mıdır?​” diye sordu.

28 yaşındaki Zafer Açıkgözoğlu’nun hiçbir eğitim verilmeden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde işe başlatıldığını dile getiren Tüzel, “Henüz birkaç günlük işçi iken, acil serviste tıbbi atıkları toplarken eline iğne batmış, Hepatit A mikrobu kapmış olabileceği halde, ne kendisi ne de hastane yetkilileri bu durumu önemsememiştir” dedi. Açıkgözoğlu’nun 14 Haziran 2013’te henüz 1 aylık işçiyken, hiçbir deneyimi ve görev tanımı içinde olmadığı halde kanalizasyon temizliği yaptırıldığını, bu sırada kaptığı enfeksiyon nedeniyle karaciğer yetmezliğine yakalandığını ifade eden Tüzel, “28 yaşında, 18 Ağustos 2014’de yaşamını yitirmiştir. Benzer durumda 1500 aşkın vaka olduğu belirtilmektedir” dedi.

EĞİTİM VERİLMEDİ

Tüzel soru önergesinde, Açıkgözoğlu’nun gazetelere yansıyan görüşlerine de yer verdi: “O gece kanalizasyonda çalışan kim varsa hastalanmaya başladı. İs-hal, bulantı karın ağrısıyla acil servise başvurduk birkaç kez. İki hafta kadar sonra durumum daha da kötüleşti. Ayaklarımdan gelen bir sızıyla bulantı ve kusma başladı, bilincimi kaybetmişim… Gözümü açtığımda yoğun bakımdayım. Karaciğer yetmezliği sebebiyle kadavradan karaciğer nakledildi. Ama ameliyattan kısa bir süre sonra vücudum, nakledilen karaciğeri reddetti. Yoğun bakıma alındığım gece doktor, kardeşime hastalığımın kanalizasyondan kaptığım bir mikroptan kaynaklandığını söylemiş. Gelen uzmanlar, çalışmaya başlarken eğitim alıp almadığımı sordu, almadık! Bu olaydan sonra hastane personeline eğitim vermeye başladılar.”

Temel işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi dahi verilmemiş, kişisel koruyucu donanımları sağlanmadan işçilere böyle bir görev verilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Tüzel, “Kuralsız, kölece çalıştırmanın işçiler üzerindeki baskı ve sömürünün son bulması için yasa ve kural tanımazlığa, taşeronlaşmaya son verilmeli, sorumlular hesap vermelidir” dedi.

ÇALIŞMA BAKANINA SORULAR

* Çapa Tıp Fakültesinde taşeron işçi olarak çalışan Zafer Açıkgözoğlu’nun, kendi görev tanımı içinde olmadığı halde zorla lağım temizlettirilmesinin ardından kaptığı mikrop nedeniyle yaşamını yitirmesinin sorumlusu kimdir?
* Zafer Açıkgözoğlu’nun maruz kaldığı ihmaller ve meslek hastalığı sürecine ilişkin Taşeron İşçileri Çalışma ve Dayanışma Derneği vasıtasıyla açılan davasına, Bakanlığınız müdahil olmuş mudur?
* Hastanede çalışan tüm personele, işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi ne zaman verilmiştir?
* Özelde Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi olmak üzere, ülke genelindeki hastane ve sağlık hizmeti verilen kurumlarda risk analizi denetimi yapılmış mıdır? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnce: Başka Kemal ağabey geldi

SONRAKİ HABER

Şantuk’ta sendikalaşma mücadelesi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...