09 Ağustos 2014 10:52

YPG, Şengal ve Rabîa'daki 5 günlük savaş bilançosunu açıkladı

Şengal ve Rabia'da 5 gün boyunca süren şiddetli çatışmaların bilançosunu açıklayan YPG BİM, YPG - HPG ve IŞİD arasında devam eden şiddetli çatışmalarda en az 170 IŞİD'linin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalarda 3 Hummer tipi araç ve çok sayıda cephane de ele geçirildi. Söz konusu çatışmalarda 9 YPG savaşçısı da yaşamını yitirdi.

YPG, Şengal ve Rabîa\'daki 5 günlük savaş bilançosunu açıkladı
Paylaş

Şengal ve Rabia'da 5 gün boyunca süren şiddetli çatışmaların bilançosunu açıklayan YPG BİM, YPG - HPG ve IŞİD arasında devam eden şiddetli çatışmalarda en az 170 IŞİD'linin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalarda 3 Hummer tipi araç ve çok sayıda cephane de ele geçirildi. Söz konusu çatışmalarda 9 YPG savaşçısı da yaşamını yitirdi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) 2 Ağustos'tan bu yana Şengal ve Rabia'ya saldıran IŞİD'e karşılık verildiğini ve yoğun çatışmaların yaşandığını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan YPG, 2 Ağustos'ta IŞİD'in Zumar kasabasına girdiği ve KDP'nin Şengal, Sinûnê ve Rabîa'yı terk ettiğini belirtti. Açıklamada, YPG'nin Rabia ve Sinunê hattına yerleşerek Şengal'in kuşatmaya alınmasını engellediği kaydedildi. İlk gün YPG'nin tek başına bu hatta direndiği belirtildi.

3 Ağustos'ta Sinûnê'den Şengal Dağı'na yönelik saldırı girişiminde bulunarak burayı kuşatmaya almak isteyen IŞİD'e yanıt veren YPG, aynı gün saat 16.00'da tekrar saldırmak isteyen bu gücü engellediği ve şiddetli çatışmalar sonucu 2 aracın imha edilerek 3 Hummer timi askeri aracın da ele geçirildiğini duyurdu.

Aynı gün Mehmûdiyêve QalêXadaan'da ikamet eden köylülerin YPG kontrolünde bölgeden çıkarıldığını belirten YPG, yeniden saldırı girişiminde bulunan IŞİD'e karşılık verildiğini ve burada da 6 IŞİD'linin öldürdüğünü, doçka taşıyan bir aracı da imha ettiğini belirtti.

2 Ağustos gecesi IŞİD'in, Şengal'i Rojava'ya bağlayan sınır beldesi Rabîa'ya da saldırdığını belirten YPG, Til Koçer'in karşısında bulunan sınırda çatışmaların 3 Ağustos'ta da devam ettiğini kaydetti. Mişerfê ve Mehmûdiyê'den 3 koldan saldıran IŞİD'e  yanıt veren YPG, IŞİD'in ilerlemesini engellediğini ve bu çatışmada 1 panzer, 5 askeri aracın imha edildiği 50 IŞİD'linin de öldürüldüğünü açıkladı. Burada ağır yenilgi alan IŞİD'e takviyeler yapılırken, söz konusu takviye de Şengal Dağı'nın kuzeyine düşen Sinûnê civarında YPG'nin pususuna düştü. Pusuda çok sayıda IŞİD üyesi öldürülürken, sayının netleştirilemediği kaydedildi.

"Aynı gün sınır hattında saldırılarını yoğunlaştıran çeteler, saat 09.30 sularında Qamişlo bölgesindeki Harikê, Gubeyba, Küçük Ribelya, Büyük Ribelya köylerine de saldırı düzenledi" diyen YPG, burada da bu saldırıları yanıtsız bırakmayarak 6 IŞİD'linin öldürüldüğünü belirtti.

4 Ağustos'ta IŞİD'in saldırılarını kıran YPG, Rabîa'da saat 14.00'te operasyon başlattığını bu operasyonda Rabîa'da IŞİD'in büyük bir bölümünün beldeden çıkarıldığına dikkat çekti.

Aynı gün IŞİD, obüs ve havan toplarıyla Rojava'nın Tirbesipiyê kentinin Hamedan, Arcê, Til Nasir ve Til Me'ruf köylerine de saldırdı. IŞİD'in saldırısı Rabîa'dan Til Me'ruf'a kadar yaklaşık 200 kilometrelik alanda gece boyunca devam etti. Yoğun çatışmalar sonucunda 24 IŞİD üyesi öldürüldü.

Musul'dan güç takviye eden IŞİD,  5 Ağustos'ta sabah saatlerinde havan ve obüs toplarının da aralarında bulunduğu ağır silahlarla Rabîa'da direnen YPG'lilere saldırdı. Yoğun saldırılara rağmen ilerleyemeyen IŞİD'in kayıpları konusunda bilgi edinilemedi.

Aynı gün saat 16.00'da IŞİD tank ve ağır silahlarla bir kez daha Rabîa'ya girme girişiminde bulundu. Ancak YPG'nin karşılık vermesiyle çıkan çatışmalarda 15 IŞİD'li öldürüldü. Bu saldırıda IŞİD geri çekilerek yeniden eski mevzilerine dönmek zorunda kaldı. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre burada 36 IŞİD'li öldürüldü.

5 Ağustos'ta Şengal Direniş Birlikleri Şengal merkezinde IŞİD'e karşı eylem gerçekleştirdi. Eylem sonucunda 4 IŞİD'li öldürüldü. Birlik herhangi bir kayıp vermeden mevzilerine geri döndü. Bu aynı zamanda Şengal'de IŞİD'e karşı yapılan ilk eylem oldu.

6 Ağustos'ta IŞİD 5 kez Rabîa'ya saldırdı; ancak her 5 saldırı da YPG'nin direnişi ardından sonuçsuz kaldı. Söz konusu saldırılarda 30 kayıp veren IŞİD'in 1 panzer ve 3 aracı da imha edildi. Aynı günün gecesinde Tirbespiyê'ye bağlı Arcê köyünde 3 IŞİD'li yakalandı.

Aynı gün Şengal Direniş Birlikleri, Şengal'in Borik ve Solak köylerinde de IŞİD'e karşı eylem başlattı. Saldırı sonucu 6 IŞİD'li öldürüldü, 6 araç da imha edildi. Solak köyünde Hummer tipi bir askeri araç da içinde bulunan IŞİD üyeleriyle birlikte imha edilirken, yardıma gelen başka bir Hummer araç da yolda imha edildi.

6 Ağustos'ta HPG gerillalarından oluşan 2 tabur da Şengal'e ulaştı.

7 Ağustos'ta IŞİD, Mehmûdiyê köyüne saldırmak isteyince YPG'nin direnişiyle karşılaştı ve geri çekildi. Aynı gün HPG, YPG ve Şengal Direniş Birlikleri Şengal'in güneyine ulaştı. Söz konusu Kürt güçleri bir taraftan IŞİD'le  mücadele ederken, diğer yandan da Şengal ve etrafındaki Êzîdîleri güvenli bölgelere aktarmaya başladı.

YPG ve HPG'nin açtığı koridordan bir gecede 10 bini aşkın Şengalli güvenli bölgelere aktarıldı. Aynı gün IŞİD Rabîa'ya 4 kez saldırıda bulundu. Ancak YPG'nin karşılık vermesiyle 24 IŞİD'li öldürüldü. Yine bir tank ve 3 panzer de imha edildi. 1 adet A6, 2 BKC, 1 M16, 3 kelaşnikof marka silah ve çok sayıda cephanelik de ele geçirildi.

Aynı gün YPG, HPG ve Şengal Direniş Birlikleri Sinûnê köyünde IŞİD'e karşı eylem gerçekleştirdi. Köyün bir kısmını kurtaran Kürt güçleri, burada 5 IŞİD üyesini öldürdü.

5 gün boyunca birçok alanda yaşanan şiddetli çatışmalarda 9 YPG savaşçısı yaşamını yitirdi. YPG Komutanlığı 9 savaşçıyı "Şengal Şehidleri"olarak ilan etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Karayazı\'da operasyon üzerine halk yeniden dağlarda

SONRAKİ HABER

49 rehineyi IŞİD bombalanınca hatırladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...